Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България

Случаят беше прекомерно разширен, смята бившият генерал
20 юни 2021 18:02, Нели Христова
156
Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България
Снимка: БГНЕС

"За мен случаят с руските шпиони е анекдот. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм." Това заяви бившият генерал в "Държавна сигурност" Тодор Бояджиев пред NOVA, който коментира как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

"Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван Гешев, сравнявайки го с "Кеймбридж Файв" - известната кеймбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация, които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случай е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските "шпиони", да се сравняват с върха на шпионажа в 20. век, е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир Каракачанов го заяви", посочи ген. Бояджиев.

"Случаят беше прекомерно разширен. Далече по-интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за "София Сикс". Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея", смята той.

За закона "Магнитски"

"В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат "Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес". Което го няма за съжаление", заяви ген. Бояджиев.

Според него причините за това са много. Той посочи и че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не "от вчера за днес".

"Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът "РИКО"- закон против организираната престъпност. "Магнитски" на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година", обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

"Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко Рашков му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко Рашков това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства", припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

"Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него", обясни разузнавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи приказки... Този господин всъщност не е казал нищо интересно...
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 Аз съм го написал в прав текст. Доказателството е написано в статията: другаря от ДС, вместо да работи с всички сили за разкарването на руските туморни образувания от българската действителност, омаловажава ролята им, както и борбата срещу тях. Предателите на България си имат лица и имена. Помнете ги, този е един от тях.
115
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Доколкото ми е известно, от сапунката, която разигра Прокуратурата, не излязоха никакви доказателства. Поправете ме ако греша?
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запомнете тази физиономия----////---- За кого говориш? Напиши го в прав телст с име и го докажи в съда.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 Човечеството е преживяло много мрачни времена, някои народи са си взели поука от тях и са променили законодателството на страните си, за да не се повтарят. Така, след Реформацията, Ренесанса, премахвани на робството, Световната колониална система, се разпада, през 60-те години на 20 век/ООН/. Само Русия не дава свобода на своите колонии, които граничат с нея. Нещо повече, до днес, Кремъл извършва инвазия в други свои съседи, анексира, избива невинни християни в Източна Украйна...
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запомнете тази физиономия: така изглежда лицето на един национален пердател на българските интереси и руски слуга, прекарал целия си живот в лъскане на ботушите на господарите му в Кремъл.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде го изровихте този "гроб? Всички бивши соц страни извършиха лустрация на престъпните си служби, само България, не. Не стига това, ами ги връщаме на високи постове, в президентството, в правителството, за областни управители, в службите?!Комуниттическихе ни разузнавачи са най-тъпитеи алчни хора, които са позоряли страната ни.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив другарю от ДС,точно човек от улицата няма как да разкрие след като ровят данни в Министерството на отбраната.Но нали си руска разведка трябва да омаловажиш случая,да не обидиш началниците.Каквото и да е, това е първия случай на разкритие официално и всички видяхме колко лесно и евтино продаваеми са българските граждани,без да се замислят за бълг.интерес и суверенитет.Докъде стигнахме,е не сме единствени,излязоха подобни случаи и в Австрия ,Италия и др.
109
1
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Бях чел една книга на един ,,разузнавател" с чин полковник от ДС като горния бояджия,който е бил дьлги години в посолството в Анкара,който в цялата книга(и тя беше доста дебеличка) описваше как турските служби постоянно са го следели а той,понеже бил по хитьр от тях-постоянно им се изпльзвал!и това му беше ,,шпионството",за което сьм сигурен,че получаваше тльсти заплати!Такива като него бяха фрашкани по бг посолствата в чужбина!Сума ти народни пари за играене на криеница по улиците!
108
4
 
6
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Глупави мужици и самонадеяни тетки.Цялата планета трябва да работи за тях,че да храни азиатските ***.Направо изгонете всеки руски дипломат и гражданин от България,че взе да мирише на предателство от 1000 км..И да изпратите и русофилите стях,но те няма да ги искат,щото им е през падката на руснаците за някакви си въшливи българи.
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КРЕЙЗИ ПИПЪЛ ___123___ ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА БАНКОМАТА ЗАСЕКОХ ВРЕМЕТО = 17 СЕКУНДИ С ВКЛЮЧЕНА ПЪРВОНАЧАЛНА ПРОВЕРКА ОТ БАНКОМАТА. АЙЛЯШКИ С МАШИНА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА 35 СЕКУНДИ.
106
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Искате да кажете , че САЩ подслушват целият свят , барабар с европейските премиери и президенти незаконно, а пък американските президенти и политици ги нямат за нищо, по 25 часа са под външно и вътрешно наблюдение???Знаете ли защо на слона са най-големи ушите и никой не иска дасе заяжда с него и бяга!Защото слухти и знае за всеки всичко, и така се е развил и е станал следно по 5 тона!Бати Бойко е велик и ще ви изплющи селяни прости!Агент Сара Роганес!ЦРУ!!!
105
1
 
4
 
! Отговори
КРЕЙЗИ ПИПЪЛ преди 2 години
До Машинно Гласуване ....ТО , НЕДОРАЗУМЕНИЕТО РАДЕФФ ЕДВА ГЛАСУВА ЗА БЛИЗО 4 МИНУТИ , КАТО ГЛЕДАШЕ МАШИНАТА КАТО ИНДИАНЕЦ
104
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Руските шпиони ги търсете там, където се прокарва проекта Южен паток, там където се спъва интерконектора с Гърция, там където в края на тази година , ще се подписва нов газов договор с Газпром, там където не се дава военноморска база на НАТО, там където мозъка командва Дебелян Пеевски е оплел като паяк зависимости и клиентелистки мрежи, и се удрят и обземват бизнеси!Там са истинските руски шпиони, а тези където ги хванаха са за парлама и за шир употреба преди изборите!Агент Ърни Брамбъл!ЦРУ!
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоше, днес на какво си бре батювото?
102
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
затънали сме в прос тотия
101
1
 
6
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Това все едно Гьобелс да дава интервю за някакъв си сайт...
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** пък много тайни криел бре, чак да не вярваш. Затова е и последната дупка на кавала и в африканския свят и макетата даже го отсвириха. Така ще е, след като единственото нещо, което умее е да се навежда на задна скорост на силните на деня.
99
1
 
9
 
! Отговори
славни бойци преди 2 години
и *** генерали-предатели! Славни битки и национални катастрофи безкрай!
98
4
 
12
 
! Отговори
няма край!!! преди 2 години
Затънали сме в комунизъм и съветски шпишони...Умиране има - отърване няма! Бунт!