В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
УЖ БГ ИСТОРИЦИ ПЪК СЕДНАЛИ СЪС СЪРБИТЕ В МАКЕДОНИЯ ДА СПОРЯТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.
50
4
 
25
 
! Отговори
ЕДИННИ преди 2 години
Тук има един платен предател и един провокатор от Скопие - това са! Не им отговаряйте, те сами ще се изпарят рано или късно! Но заради такива предатели трябва да сме единни. Циничният начин, по който една новоизлюпена държава направи лоби с пари и насъска нашите "съюзници" срещу нас чрез чисто фашистка пропаганда и корупционни методи,за да се стигне дотам ЕС да иска да маха единодушието при взимане на решения показва, че БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е ЕДИННА И ЯСНО ДА ЗАЯВИ ПОЗИЦИЯТА СИ за тези шарлатани!
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тия Макета измислиха още един Цар Самуил. Единият е Македон а другият и чужденец от Бугарско. Кой ги вкара в Нато тия серсеми. Те не заслужават да са на земята изобщо. Да ги пратят на луната или на марс там ще са най добре и всичко щее тяхно.
48
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕТО ВИ ЕДИН ЦИТАТ ОТ КРАЯ НА 19 ВЕК:НАПРАВИХМЕ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА,СЕГА Е РЕД ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПРАВИМ БЪЛГАРИ!
47
2
 
3
 
! Отговори
и аз питам преди 2 години
До Анонимензащо плащахме контрибуции на гърчулята чак до 1969 година?? я да обясни тоз хесторик???
46
6
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Това лично духът на другаря Сталин ли ти го кзза, или просто другарят Путин по телефона ?
45
10
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
България требе да привика македонските историци и да им обясни как стоят нещата и каква история да пишат.
44
8
 
8
 
! Отговори
Истинолюбец преди 2 години
Предлагам ние българите да им създадем нова истина за Република северна Македония, защото тяхната истина не е правилната истина!
43
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Неумна манипулациярусия създаде сърбия и бългрия с цел контрол на балканите...
42
24
 
5
 
! Отговори
Българите преди 2 години
Бедни като африканци, първи по смърност в света, но се загрижили да учат чужди държави каква история да пише.
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимендори и днес е така и затова путин каза следното:българите на няколко пъти ни забиват нож в гърба,но въпреки това ги спасяваме...русия спасява българия три пъти през 19 и 20 век и четвърти път ще ги спасим!
40
5
 
11
 
! Отговори
Неумна манипулация преди 2 години
До АнонименТрябва МНОГО да се внимава с РСМ, за да не стане както ТАЙВАН/КИТАЙ и САЩ, та и РСМ/БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ - винаги Великите и Големи сили могат лесно да се извъртят и подхлъзнат всеки, който е имал неблагоразумието да им ПОВЯРВА без да се застрахова! Или пазете се, че Русия това само чака - всичко в Русия ще е дошло от македонските земи, не от България - те са готови-нали искат всичко българско да присвоят "братушките"...
39
13
 
11
 
! Отговори
Усвоител преди 2 години
Предлагам да нападнем Македония и да си вземем обратно българската история която те са присвоили!
38
4
 
18
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Какво съвместно честване бе, да не би по времето на цар Самуил да е имало някаква държава Македония или Северна Македония ??!! Дори на византийската рисунка с *** му, която самите те са публикували в Уикипедия, ясно пише (на гръцки) - Цар Български, а на всички подобни, войниците му са обозначени като "българи'' ! Просто не може да има никакъв спор или компромиси по тая тема !!!
37
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония няма нужда от помоща на вашите историци, не се навирайте да помагате там където не ви канят.
36
2
 
16
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
До Анонимен 28 Никой не им казва каква да е историята им, но да не присвояват българската! Или според теб е нормално да обявяват починали хора, които не могат да се защитят за всякакви? Ами, защо не кажат, че първия космонавт е македонец и се казва Юрий Гагарински?
35
0
 
5
 
! Отговори
kon преди 2 години
До Анонимен. не си пиеш хапчетата молюз.
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Попипкоами нападайте я какво чакате...с двата ръждясали танка от поделението в горна баня май няма да ви се получат нещата.
33
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Нацистка България окупира Македония и част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонската истина Тя е създадена от Тито, но след като Македония е върната от НАТО на Югославия. НАТО бомбят София. НАТО връща и Тракия на Гърция в 1945 г., а не на България.