МТСП: 23,8% от българите живеят в бедност

Целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто
21 юни 2021 12:06, Ния Христова
91
МТСП: 23,8% от българите живеят в бедност
Снимка: БГНЕС
Българите, които живеят в бедност, са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души. Целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. 
 
Това е записано в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП, предаде БНР.
 
В проекта на документа се подчертава, че поставената национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 година не е изпълнена. Става още ясно, че за периода 2008-2020 г. броят на лицата, живеещи в бедност, се е увеличил с около 28 000 души спрямо базовата 2008 година. Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е липсата на икономическа активност и участие на пазара на труда. 
Още по темата
 
Като ключов приоритет в националния план се посочва интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. 
 
Планират се мерки за насърчаване на заетостта на родителите, съвместяване на професионалния и семейния живот, включително чрез гъвкави режими на работа, разширяване на мрежата от услуги за ранно детско развитие, осигуряване на достъп до здравни грижи, финансова и материална подкрепа на семействата с деца, подобряване на жилищните условия и други.

91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите, сами са си виновни за текущото им положение. Сега със Славчо начело, нищо няма да се промени. Мъките продължават.
86
0
 
2
 
! Отговори
Противоречия преди 1 месец
1) Била е поставена "национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност". Всяка година броят на починалите е по-висок от броя на новородените. Измират старците, повечето са със скандално ниски пенсии. Защо тогава броят на бедните от 2008 до 2020 г. се е увеличил с 28 000 души? 2) Щели да интегрират трайно безработните в пазара на труда, но предвиждат и увеличение на "финансова и материална подкрепа на семействата с деца", знаем на кои. Така ги поощряват да не работят!
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност около 80% от българите живеят в бедност.
84
5
 
1
 
! Отговори
За 83 преди 1 месец
Може може. Ама всички чакате някой нещо да ви даде в ръцете.що не кажеш колко процента и колко всъщност пари се плащат навънка здравни осигуровки а? Ама я пропускате тая подробност.Колко стотин хиляди евро си дал здравни осигуровки до момента за да имаш тия привилегии? Що си мислите че в свят на свободни комуникации все още ядем доматите с колците? Тука с един процент да вдигнат здравните ще има рев до Бога.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
81-ви,абе ти т'ъп ли си или си егоист?Може ли всеки да има здравен фонд бе ид'иот?Здравна осигуровка в ЕС означава,че навсякъде се лекуваш без да плащаш,навсякъде когато се наложи оперативна намеса ти е безплатна,лекарствата на пенсионери са с 95 % намаление почти без пари,за безработни са напълно безплатни,за изписани от личният лекар са с 60 до 75 % намаление,за инвалиди са безплатни,що за ид'иоти се раждат в тази овча ко'шара бе,никой не мисли за друг,гледа само себе си,с егоизъм няма проспер
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли защо японците са толкова напреднали ? Защото изкупуват лицензи от целият свят ! В България какво се прави - НИЩО, за всичко открито ние отново се опитваме да го открием, но по български не за да подобриме нещо за народа, а да извлечеме ползи но за политици или олигарси ! Здравеопазването в целият ЕС е безплатно щом си си плащал здр.осигуровка /а в частните е с намаление/, само в България когато престъпиш прага на болницата започваш да плащаш на всяка врата...що за овчи народ сме ?
81
5
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
Колкото до здравната осигуровка с която толкова се гордееш-аз си имам здравен фонд. Каквато и процедура медицинска да ми потрябва само вдигам телефона и ми казват къде да отида. И не плащам нищо допълнително извън първите които съм платил на тоя фонд. И си имам документ с който получавам същите услуги в целия Европейски съюз и в съединените щати.
80
4
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
О не далеч съм от мисълта да ти забранявам каквото и да било. Само дето хората които аз познавам мои приятели които се изнесоха В зората на демокрацията от България и през ум не им минава нито да се връща в България мито да седнат да коментират по сайтовете за неща за които хал хабер си нямат.ти който поне 20 години не живееш в България си седнал тука да ми обясняваш как стоят нещата в държавата. На мене дето от 50 години живее тука.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Европа отдавна са открили"топлата вода"за всеки дом,в България още не могат да открият"студена"!Всичко това е защото народа не се образова качествено и не знае,че може да се обедини и да излезе на площада както това се случва винаги на Запад,за да се защити от ограбване и беднотия!Никоя западна държава няма да откаже да даде съвет в дадена област как постига добри резултати в законодателството или,в здравеопазването или в каквото и да е министерство,ама българинът нали е най-умен ще мисли сам!
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До За 21 и 22"Ами не не ги виждам тези хора дето не са ходили от 15 години на почивка.дори да работиш на минимална работна заплата доходът ти надвишава тия суми дето си ги посочил. На минимална заплата вече почти никой не работи-дори продавачките в магазина."- На член от семейството. Добави пенсионерите, добави децата, студенти и хората със сезонна работа и нещата не са толкова розови. А и как ще видиш бедните, които не се показват навън?
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
72-ри,да не би да искаш да ми забраниш да коментирам или се опитваш да ми нареждаш къде да живея и какво да правя?Затова вие там сте овце,защото не разбирате какво е свобода и демокрация,защото никога не сте и ги сънували тези добри неща,затова и животът ви е беден и зъл спрямо вас,защото вместо да се учите от напредналите в живота,вие злобеете и завиждате и дори не се опитвате да имитирате демокрация и свобода,затова и освен,че плащате здр.осигуровка ами си и плащате всичко при преглед и лечени
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом българите си преизбират за 4-ти път ГЕРП, значи им харесва вечно да ги държат на дъното. От последно място в ЕС по доходи изхвърчахме пак до последното място.
75
2
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 1 месец
Ей сега ти повярвах ще знаеш. Пенсионерче в чужбина рови и троли по сайтовете:))))Че и на всичкото отгоре използва изразите на поръчковите;))))Че и - колко там 30 години и повече плащал данъци на ниви в България:))))
74
2
 
3
 
! Отговори
За 72 преди 1 месец
И що не си плащаш медицинската застраховка там където си се пенсионирал а?за да си се пенсионирал там значи че поне последните 10 години не си живял в България. Да не кажа че нищо чудно и последните ти се да не си живял.и как тогава ще ми говориш ти че знаеш какво е в тая държава и как се е живял последните 30 години? Ей такива най ги обичам-изнесъл се от България преди 20 30 години ама много му знае устата.
73
0
 
2
 
! Отговори
Буксуване на място преди 1 месец
След Жан и Костов дойде Царя след него Бойко след него и Чалгата....циклене.е...важното е ,че китайските другари дръпнаха с материала доста ,а на другите другари както е казал експерта на духат супата/#кашата....
72
3
 
3
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
Ето ви няколко професии с изключително високо заплащане които обаче никой от вас няма да иска да се хване. Работа на нефтена платформа-едни от най-високите заплати въобще при това за неквалифициран труд. Вярно мръсно работиш по 14 часа две седмици без прекъсване. Военен наемник-иска се добра физическа форма и поне минимални познания. Вярно може да те гръмнат. Френския чуждестранен легион-взимат всякакви, ама като подпишеш договора на практика ставаш роб за срока за който си подписал. Смеете ли?
71
7
 
1
 
! Отговори
Заради преди 1 месец
Демографската катастрофа която трябваше да бъде спряна от Бойко ,но неговите рабирания са други и той прецена нещата незнам си как си , та следващите години хората ще ги пенсионират на 70 г и така после на 71..72,,,73,,, Заради милиардите дълг покупателната възможност на хората ще е постоянно на доло....Ще му сърбат попората всички останали по някаква причина тука ,положението е розово ,ама ще видим до кога и за кой -- здравеопазването не знам вече дали е безплатно и колко ще сме социални.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В никоя демократична и правова държава не е допустимо Мин.председател да обиди по най-пр'осташки начин пред камери и народ Председателят на НС или Парламент,веднага би се разбрало,че е вече със снет имунитет където има такъв,/защото има държави в които политиците нямат имунитет който да ги пази/и ще бъде подведен под съдебна отговорност ! За каква правова държава претендираме,като Мин.Председателят провежда диктатура щом се осмелява да обижда човек над него,а обиденият кротко да се подсмива ?
69
0
 
5
 
! Отговори
За 66 преди 1 месец
Работи ли се от сутрин до вечер а не са седяли по форуми да се оплакват колко са бедни.И не са чакали държавата да им осигурява каквото и да било.
68
6
 
2
 
! Отговори
Бате ви Бойко преди 1 месец
Просто в тези тежки времена когато всичко висеше на косъм отряза косъма ! Винаги има един момент който е решителен и в този момент той беше грешка като управляващ след ,,мутрите,, неговото време също нанесе огромни щети ,да ще има хора които ще го защитава защото той им е платил по един или др. начин ,но щом излезеш от София навсякъде е ,,пепелища,, и демографска катастрофа--това оправяне след Бойко няма-- той ще казва .че за това не е само той виновен-- ама колко е виновен не ще да каже ,