КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията си има цена и тя винаги е висока. Когато скачахте по площадите с двата пръста да не мислехте че ще минете без пари. Не само ще плащате ами и ще мълчите и ще търпите. Искахте демокрация - на ви демокрация. Сега сте собственост на банките и едрите капиталисти и ще правите каквото ви кажат.
15
3
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Кога?
14
6
 
11
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Демократ - да ти обърна внимание, че сега природния газ и нефта са само и единствено руски. Така че, нещо ти е крив хумора. Но пък характерно за хора от твоята черга - безмозъчни.
13
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде Хунтата на Радев и се започва с ограбването на народа. Опичайте си акъла на 11 юли какво ще изберете!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци да му мислят, във Варна нема нищо да скочи, имаме си Тихина :))
11
2
 
33
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
А като бяха паднали с 70% вие намалихте ли ги с толкова? Майката ще ви разфасова ме. Цените нагоре с 30% с поскъпване на горивата ще поскъпнат с още, инфлация и Ковид вълни. Чака ви як бой всички. Май ще продавате имоти, яхти и банкови сметки, защото иначе ще ги унищожим.
10
2
 
19
 
! Отговори
S преди 2 години
Хората тук имат доста къса памет и забравигха как преди година едни хора се хвалеха за европейските пазари и цената на газта...
9
9
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
ТОЯ ДЪРТИЯ ПЕС ДО КОГА ЩЕ ЦАРУВА ТАМ ??? А В ОТГОВОР НА---" а?" --- А ТИ КОЙ СМЯТАШ ЧЕ Е ВИНОВЕН, ГОСПОД ЛИ ??? ТОЛКОВА ГОДИНИ КРАДОХА, А НИЕ ПЛАЩАМЕ А МУТРАТА МИЛИАРДИ ОТКРАДНА И ПЛАЧЕ ЗА ОЩЕ !!!
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Иван Иванов да се маха,,,,,,,,той се продаде на мафията!!!
7
15
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - да? Нали подарихме един "поток" на Путин за наша сметка? Сега защо пак нагоре? Я светни ситуацията, ти си по запознат с руското мислене. Не ми казвай само, дето някаква друга газ купуваме, защото над 90 процента е руска. Та?
6
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите оправят българите за пореден път. Трайте и тихичко, че ще ви сменят на работното място. Ако ви се насълзяват очичките забършете ги и стискайте зъбки :)
5
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, Ви казах още преди 5-6 месеца ,че ще вдигат цените на всичко, но не ми вярвахте.Сега Ви пиша и на други места по други въпроси и там не ми вярвате.Пиша,че ще има санкции от ЕС и спиране на средства,но никой не иска да вярва.Трябва да се стягате.Не харчете много през лятото.
4
4
 
26
 
! Отговори
Г преди 2 години
Плащайте роби и казвайте,че сте добре...
3
16
 
19
 
! Отговори
я па тия преди 2 години
е това какво ги интересува зеления чорапогащник и импексова ?!
2
39
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е отмъщението на тиквата,а КЕВР са негови слуги.Да се разформироват и да се изберат нови.
1
36
 
46
 
! Отговори
а? преди 2 години
Някой нещо пак да залае за Тиквата, че бил виновен?

Спонсорирани публикации