КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
15
 
! Отговори
До точно такато преди 2 години
Че те комунистите от ГЕРБ, начело с баш комуниста Бойко Методиев Борисов не са слизали почти от власт последните 15 години.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко скача и то с дни.Преди два дни си купих дюнер за 3.50 , а днес същия, на същото място вече е 4 лева.
34
0
 
20
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Аз не знам какво сериозно поскъпване "ни очаква" обаче съдейки по разликата в цените между миналата и тази година, вече сме дочакали едно между другото. Сега от него нагоре? Топлофикациите са бездънна яма.
33
6
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
да ви е честито новото статукво.
32
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теменужка каза, че се диверсифицирахме, питайте я къде е втиния американски газ. Съд за лъжците гербераси.
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринДа купуваме само американска газ.---------след 1 юли благодарение на хунтата на радев ще се окаже, че американския газ е по-евтин от руския.
30
1
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
цената на руската газ от руснаците се определя до турската граница след това турците определят цената на газта и таксата за транзита а цената на шистовата газ се определя от САЩ.
29
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Радевото правителство. Трудно ще догони успехите с хиперинфлацията на другаря Виденов, но поне опитва другаря.
28
2
 
18
 
! Отговори
agent преди 2 години
Предлагам масово да не плащаме незаконни сметки за парно и топла вода. Да ги фалираме тези обирджии
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време този вика, ще се вдигне цената на газта, но това няма да се отрази на парното и топката вода. След време - очаква ни сериозен скок на цената на парното. Тоз калинковец до кога ще е там?
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗ ДОКОГА ЩЕЕ ШЕФ НА КЕВР ОЩЕ 1000 ГОДИНИ ЛИ ?????
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче когато петролът и газът поевтиняват парното и горивата не поевтиняват.
24
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червенотиквеничковчетата още не са взели официално властта и вече раздават двойни цени на хляба, по-скъп ток, по-скъпа топла вода и отопление... Направо им треперят пръстчетата вече от нетърпение. Почакайте - само 2 седмици и ще започнете да се гушите, ако спечелите.
23
14
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов е щом грамотен *** като теб, вложил в "образованието" си правещ "разлики" го разбира, друго си е. Та кога по точно сме "имали влияние" над цените с които Руското Оръжие Газпром ни разкоства от десетки години? Колкото до брюкселското мислене, дълбоко се съмнявам, че отбираш каквото и да е. За "грамотен" руски *** като теб, отричането на всичко европейско си е въпрос на престиж. Само дето България е в Европа. И няма никога повече да се върне в Азиатската Губерния.
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснете евтиния американски газ от Гърция, Азербайджан, който обеща Вожда. Диверсифицирахме се , питайте Теменужка за евтиния американски газ.
21
14
 
20
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
Винаги комунистите като дойдат на власт всички цени скачат нагоре и държавата навлиза в криза. Правете сметка че ако им дадете да управляват един пълен мандат могат да ви спретнат такава хубава криза че свят да ви се завие.
20
4
 
21
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Спешно променете закона за енергетика и премахнете абсолютната кражба "сградна инсталация" !!! Който иска парно, да си го плаща, но съседите да ти дотират сметките за топло е тотална, арогантна кражба !!!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айй,честито!Поне да бяхте почакали да е след 11 юли!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовЕми вув Варна е диктатура, те определят цените :)) Софето от толкова мутри ще си плащат като поп :))))
17
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха комунистите и пак се почна с обедняването.