Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите

Премиерът се срещна с посланика на Словения
Обновена: 6 юли 2021 15:58 | 6 юли 2021 15:02, Веселина Йорданова
135
Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите
Снимка: БГНЕС

За ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и за перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие са разговаряли премиерът Стефан Янев и посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш.

Премиерът посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

Българският министър-председател коментира потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство. Янев подчерта, че в крайна сметка разчита демокрацията да надделее.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички.

Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Премиерът приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.

Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече за това как да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател подчерта ключовото значение на гражданското общество по отношение на политическия процес и отправи послание, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите........БКП-то е било винаги "най-демократичното" в българската история от 1944та година. Да му мислят българските избиратели в България тъй като те основно ще плащат сметката около червените депутатски преяждания от всичките до сега "български" партии!:))))))))))))))))))
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 "Не! И знаеш ли защо? Защото знае че "шефа" на службите,вече не е Гербер!-:)" Службите вече не подслушват Янев, защото шефа им не е гербер, но българите не могат да го разберат това нещо ...
57
2
 
11
 
! Отговори
Диктатор Радев преди 2 години
Едноличната власт коли и беди нормалните българи и в същото време ми се говори за демокрация?
56
0
 
4
 
! Отговори
ДС командва вие преди 2 години
изпълнявате.Спираш да изпълняваш, получаваш ___+___
55
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички изброени лица от вас, колега, са по-образовани от вожда на стадото, който така ви е влязъл под кожитe, че ако загуби още малко ще се разревете сякаш сталин е умрял. Да вземем за пример Радев, който е завършил с отличие в САЩ, знае език и има обща култура и винаги се е изказвал проевропейски. Борисов от друга страна е членувал в БКП и си държи партийния билет, но бил демократ. Промили са ви мозъците, колега, това е пyтинизъм. И в Русия мрънкат какво ще стане ако Путин падне.
54
2
 
8
 
! Отговори
червен маймуняк преди 2 години
До Ситуацията ли? Дайте доказателства за кражба!Нямате нито едно доказателство.Докато за комунистите имаме много доказателства.1. Фалираха 3 пъти държавата след 1989г.2. Създадоха банковите пирамиди.3. Приватизираха Б-я за дни и нарязоха на скраб работещи предприятия.4. Направиха заплатата 5 щ.д., а пенсията 3 щ.д.5. Създадоха хиперинфлация.6. Създадоха кредитните милионери.7. Приватизираха болниците.8.Създадоха плосък данък.Има и още..
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, а още ли от медиите научаваш дали някой политик го подслушват или най-после си разбрал, тази информация е в службите за сигурност?
52
1
 
2
 
! Отговори
Ситуацията ли? преди 2 години
Тоя отдолу твърди, че ГЕРБ са бивши комунисти, както и 80 процента от гражданите в страната без 20 процента млади поколения. Когато един човек открадне едни пари от сектори като образование МОН и чрез хазарт други едни пари и когато с тези пари изкупи много земя и я застрои и я продаде 10- 20 пъти по-скъпо отколкото е похарчил. Това какъв крадец го прави всъщност. Десеторен, двайсеторен, трийсеторен или този човек вече го ядат червеите.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживяхме военен да ми говори за демокрация.
50
7
 
3
 
! Отговори
axaxaxaxaxa преди 2 години
До българин Герб са типичните българи,дето все търсят далаверата!До вчера-комунисти,днеска-демократи!За това и хората гласуват за тях!В тях виждат себе си!Червените са бесни за власт,ама няма начин,хората не ги искат!А форумните мераци със заклинания са празна работа!
49
1
 
13
 
! Отговори
Културист преди 2 години
Янев, а разчиташ ли, че шефът на НАП Румен Соецов ще каже най- накрая къде е безимотният ром Данаил Николов на когото той продаде фирмата си за 500 лв?Напомням, че Румен Соецов прави това след като е разследван за 6 млн укрити ДФС за същата фирма.
48
1
 
1
 
! Отговори
това е изходът! преди 2 години
До ГОРЯНСКОТО ДВИЖЕНИЕ! - търсят се спонсори
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е от типа управление, който Янев практикува, и който е всичко друго, но не и демокрация, няма да "надделее". Ще надделее военна авторитарна диктатура.
46
1
 
9
 
! Отговори
Тоз пък! преди 2 години
До Анонимен Абе вие, умно-зелените и розово- красивите, в кой свят живеете??? Преодоляхте ли нощното напикаване от синдрома Борисов?
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, ти имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
44
0
 
12
 
! Отговори
генерал Нахуйников преди 2 години
Ето ви най-новите лица на промяната и демокрацията - Атанас Атанасов ГНОМА, Мая, Татяна, Корнелия, Вигенин, Капон, Христо, Мартинчо, с Тошко за гарнитура! Дружно развяват знамето на радевата демокрация - Бойко Рашков!
43
1
 
12
 
! Отговори
ьдг преди 2 години
Странно е, когато за "демокрация" говори бивш военен (а знаем, че военния винаги си е такъв) и отявлен сталинистки-путлераст ?!?!?! Някак си не се връзва, все едно да каже човек: "топъл сняг" или "студен огън" ?! Говори ли военен комунисто-*** за "демокрация"-значи има нещо друго предвид!Очаквайте скоро "цОцИализъм" от нов вид, и си теглете парите от банките, щото скоро ще има изревали!! Спомнете си 95-та/97ма година, това ще е повторение на онова, историята се повтаря!Орешарски 2 идва
42
0
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Ако отиде ще го завърши, при това успешно! Не като някои министри в служебното правителство с лъжливи биографии, представящи се за свои съименници! Влезте в профила на Кирил Петков и отворете линка към него, там ще видите истинския Кирил Петков, възпитаник на Харвард!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализмът купува и продава гласове е престъпление. Народът няма пари, продава се на капитализма и не управлява.
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно гербаджии, като загубите изборите ще се цупитe известно време, пък ще ви мине. Живота ще продължи и след Борисов. Даже туко виж, о чудо, станало по-добре.