Два свята: Никол, която избра България, и Йосиф, предпочел Германия

Преди изборите: И младите искат промяна в системата
7 юли 2021 19:05, Петя Славова
64

Дни преди извънредните парламентарни избори на 11 юли - ви показваме един от важните избори на младите българи и решението къде да е пътят на реализацията им. Никол избира да остане в България, за да спасява човешки животи, а Йосиф учи в Германия и е убеден, че реализация в страната ни няма.

Само няколко изпита делят Никол Горанова от осъществяването на мечтата ѝ да стане лекар. Избира да практикува в родината си, защото иска да помага на хората тук.

"Искам да имам някаква власт, мъничка, но някаква точно върху тази ценност. Искам да съм спокойна като започна от моя личен кръг, за най-близките ми хора, че ще знам къде ще отидат и какво се случва. Може би звучи егоистично, но това беше първата мисъл. Загубих баща си, когато бях дете и живеех в страх, че може да се случи с майка. Моят избор беше, че искам да намеря път, за да владея ситуацията", сподели Никол пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателите ѝ са нейното въдхновение, но проблемите пред младите медици са много. Никол се надява на промяна.

"Промяна в системата, промяна в посока, че нищо не трябва да се случва на база познати и на база "аз имам човек". Трябва да се случва на база качества и желание. Другото, което лично засяга мен и колегите ми, е закон за специализициите - той е неясен и несъществуващ. В момента, в който завършиш и получиш дипломата си, се казва, че оставаш сред нищото и се оправяш както можеш", каза още Никол Горанова.

Като бъдещ медик тя следи отблизо казуса с изграждането на Национална детска болница.

"Това е просто недопустимо! Ние сме единствената страна в ЕС... Това трябва да се промени, трябва да се построи болница на базата на мнението на експерти, които работят в здравеопазването, а не на хора, които никога не се имали досег до него", категорична е Никол.

На другата крайност е Йосиф Рангелов. Той учи политология в университета в Бремен и е решен да остане в Германия след своето завършване.

"Запътил съм с развитието си тук. Правих преди няколко месеца практика в една от политическите партии и целта ми е да се реализирам на интернационално ниво - за Европейския парламент.

Йосиф вярва, че на този етап него кариерна реализация в България няма.

"Работният пазар да бъде улеснен и достъпът до него също, и най-вече да има възможност, след като човек завърши, да работи по специалността си, а не да търси други възможности. Чувал съм много примери - приятели, които са завършили счетоводство, а после работят във верига супермаркети на касата", посочи той.

И Никол, и Йосиф нямат колебания да дадат гласа си на 11 юли. Направили са обаче различен избор къде да се случи това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
3
 
! Отговори
DHL преди 2 години
Шест години сме в Германия, но сме решили да се преместим, може и да се върнем в БГ. Като цяло, тук се живее нормално, но не мога да се примиря с диктатурата на база Ковид и медицинския фашизъм. Малко хора се осмеляват да се опълчат срещу пропагандата и манипулациите, които сипят платените с нашите пари медии(17 евро на месец). Те просто обслужват интересите на управляващите. Новините показват хора в реанимации и изкопани гробове. Българите сме свободен народ. Парите не са всичко. Свободата е!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни трябва поне още един век да достигнем настоящето развитие на Германия.А тогава те ще са още по-развити. Разликата е в това,че там още преди век са започнали да налагат законодателството,което е справедливо и еднакво за всички и другото е ,че няма корупция или няма поне за нормалните хора и третото най-важно е ,че има много силна средна класа от хора и почти няма бедни хора.
57
0
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
имаше една приказка едно време:тате защо тук не е толкова хубаво като в германия и швейцарияами защото тук не живеят германци и швейцарци моето детее сега и за тях вече се отнася същата работа
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Никол ще има работа и в БГ и в Германия, даже и в Африка. За другия не съм сигурен изобщо. Изказът му не буди респект, липсва му дар слово за да е лидер, камо ли политик. Мъск ви го каза , дипломата няма значение , важното е какво наистина можеш и за какво те бива. Момчето на родния си език звучи неубедително, на немски ще е трагедия.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да имаш усещане като в магазин. Купуваш си или Германия или България, а консуматорския модел мислене, сам ще се наложи в живота им.Закривай с такива ценности каквато и да е родност.И после що да не си избирали пола.
54
5
 
11
 
! Отговори
Германец преди 2 години
До Анонимен 54 -- Точно така е, както го описваш. Също така поне веднъж в седмицата трябва да облекчим оpaлно един бежанец и да му дадем да ни заколи ако не е доволен. Предлагам ти да не идваш насам :)
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54 не гледай германците, гледай великите българи дерибеевски и тиквата на които ръкопляскаш по команда и които си пълнят шкафчетата с парите които германците ти дават да не живеете като племе ч0векоподобни
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Кво да коментирам Германия ? .За свалено и изхвърлено гей знаме ,9 години затвор ? И вечер след 20 часа ,жените да не излизат сами ,щото дразнели ,,мигрантите ,,
51
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си мечтае Никол.Надявам се да продължи да мечтае,когато започне наистина да работи.Пожелавам и късмет със всичко.Но реалността е по-близо до трагедия.За момчето в Германия не се притиснявам ,понеже съм бил там и там държавата се грижи за всички,без значение дали са малцинство или мнозинство. А за тези които говорят негативни неща за Германия им предлагам да отидат там и след това да коментират.
50
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по правилно е тогава след като някой е избягал от племето и плаща данъци в евросъюза българите да не получават оттези данъци тях милиарди евросубсидии след като внасят някколко милиона и живеят като въшки разделящи си парите на данъците които хората плащат в европа!
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 46- пример ти давам българската банка за развитие на средните и малки фирми вместо да помогне малки бизнеси дава всичките пари милиарди на свинар дебелеевски който си ги дели с тиквун и приятелите им мутри а на малките и средни бизнеси мутренските им банки ти ги дават с такава лихва и такси че да те убият! и вместо да има бизнес кадърните правят бизнес в чужбина където наистина има сигурност и няма нужда от рзправии с ч0векоподобни мутри от племето на ръкопляскащите по команда тикви
48
6
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
Всеки да прави, каквото реши. За гласуването от чужбина, обаче, трябва да има някакъв ред. 3-5 години ако живееш навън и не плащаш трудови данъци, да не може да гласуваш. Какво е това, от 15 години живее някъде, от десет не се прибирал, няма да познае летище София и на картинка, обаче гласува за Парламент в България.
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 46- всички световно известни "български" откриватели например с които много се гордеете племето като започнеш от уж откривателя на компютъра и стигнеш до автомобило и самолетостроенето. причината са долните нагли некадърни българи връзкари като започнеш от мутрите собственици на държавата които си мислят че всички са им длъжни а те са великите бейове български и всичко е тяхно и европейците даже са им длъжни да им дават пари за да си пълнят шкафчетата въпреки че са криминани милионери
46
6
 
12
 
! Отговори
Възрастен преди 2 години
През 90те милион и половина избягаха от България точно от тези които сега правят ,,промяната" . Децата им сега искат пак ,,промяна" но не знаят каква точно .Искат някаква утопична държава като на. Томазо Кампанела и Томас Мор ! Няма и не може да има ,но слободията води до олевяване и вяра и желание за невъзможни неща и идеална държава ! Животът го доказа !!!Ще поживеете ,ще го разберете млади мечтатели!
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам проблем човек ако е кадърен да почне от касата. Така се почвва, няма срамна работа, ако имаш образование и цел и си млад - никой не може да те спре. Ех, ако искаш да дойдеш с дипломата от Харвард и ведната да те направя шеф - и за сина си не бих го сторил.
44
3
 
18
 
! Отговори
хахахах преди 2 години
С политология и в 10 държави да си, пак няма да си намериш смислена работа, *** небългарин "Йосиф"
43
7
 
10
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Дай да ги видим тези световно известни истински кадърни български откривате - чакам да ги изброиш. Как точно ББ ти пречи да се реализираш или някой друг мегаум тук?
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 42 ако най- световно известните българи истински кадърните откриватели бяха останали в българия никой нямаше да чуе за тях освен ако не са някакви чалгаидоли или мутри с основно образование. в републиката на некадърните чалгясали връзкари е така защото на некадърния тиква бей му трябват промити мозъци да му ръкопляскат по команда и да си делят евросубсидиите, а не умни и способни хора
41
1
 
10
 
! Отговори
Има преди 2 години
Има доста чужденци, които са избрали България, обаче има и МИЛИОНИ БЪЛГАРИ, които са избрали чужбина.
40
2
 
14
 
! Отговори
555 преди 2 години
Никол щом лекува хора, утре и трябва само един курс по немски и самолетен билет, тя си е опекла работата за цял свят.