Как да се предпазите от мъртвото вълнение? Съветите на спасител

Основното правило е да се спазва флаговата сигнализация
8
Как да се предпазите от мъртвото вълнение? Съветите на спасител
Снимка: БГНЕС

Макар морето да изглежда спокойно, не винаги е безопасно. През различните периоди на лятото то е различно. Една от опасностите е явлението мъртво вълнение, което може да се познае, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката. Това означава, че морето дърпа и трябва моментално да излезем от водата, обясни старши спасителят Петър Русев пред БНТ.

Още по темата

"Хубаво е човек, когато отиде на плаж и реши да се къпе да не е сам във водата, по-добре да е в група. Ако попадне в мъртво вълнение, първото нещо е да не се паникьосва, да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото нещо, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група, да има 2-3 човека на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112. Ако човекът е близко до брега, може да му подадем някакъв предмет, за който да се хване", съветва Русев.

По думите му, най-честите грешки идват това, че туристите не спазват флаговата сигнализация. Когато е знамето е зелено означава, че къпането е разрешено. Жълто знаме - къпането е опасно и е без надуваеми предмети. При червен флаг къпането е забранено, припомни спасителят.

Другото нещо, което трябва да се спазва, е че след обилно хранене не трябва да се влиза два часа във водата. След употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества не трябва да се влиза 8 часа във водата.

Децата под 12-годишна възраст не трябва да бъдат без родителски контрол. Не трябва да им се дават дъвки и бонбони, защото ако влязат във водата могат да се задяват и да стане инцидент.

Хората със сърдечни проблеми трябва да ходят на плаж от 7 до 10 часа.

Препоръчително е да пие много вода и течности, защото когато човек е на плаж, той се обезводнява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Прави се искузтвено дишане на мъртвото вълнение докато се съживи и това е.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случвало ми се е няколко пъти. По гръб с движения от бруст се пести енергия - изтласкване с краката и ръцете, може едновременно, може редуване. Важното е без бързане, с почивки, не към брега, а странично по него докато намерите участък, където не ви тегли.
5
0
 
8
 
! Отговори
Пиян - залян преди 2 години
Рецептата е проста - седя си в капанчето на плажа и жула мастика до заспиване и до морето не стигам , че да се пазя от вълнението !
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам какъв е дерта с мъртвото вълнение? Плуваш навътре, то на дълнокото го няма. Оглеждаш къде е по-спокоен брега(дълбок) и излизаш от там. Е, ся, ако не можеш да плуваш 200 метра без да си пускаш краката на дъното - дерт, ама какво правиш на дълбокото тогава?
3
5
 
2
 
! Отговори
Шамандура преди 2 години
Мъртво вълнение и червен флаг се появяват, когато спасителят е на две и повече бири.
2
2
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
*** на заплата или от вътре те влече???!
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за мъртвото вълнение са виновни Борисов и Гешев нали другаре