Калфин: Не очаквам България да стане член на еврозоната 2024 г.

Целта не е да влезем в Шенген, за да си закачим значка, че сме там
7 юли 2021 11:32, Елка Василева
44
Калфин: Не очаквам България да стане член на еврозоната 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Не очаквам 2024 година България да стане член на еврозоната - това каза пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш министър на социалната политика и бивш вицепремиер.

„Тази година, общо взето, си я измислихме ние,“ посочи той.

Добре е да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка, коментира Калфин.

Още по темата

„Да бъдем готови, означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност,“ уточни той.

Има план и стратегия, но в тях не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим, изтъкна Ивайло Калфин.

„Ако влизаме в еврото, за да забравим за лева, това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си , това е нещо, което си заслужава,“ каза Калфин.

Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той.

„Имаме достатъчно време вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите,“ каза Калфин.

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, смята още той. Според него не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции.

„Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген,“ каза Калфин.

Пенсионната система трябва да се върне обратно към логиката си, подчерта Ивайло Калфин.

„Логиката е, че пенсионното осигуряване е вид спестяване. Това не са пари, които се дават като данъците на държавата и тя ги харчи за други неща. Човек, докато работи, се осигурява, и след като спре вече да работи, когато е възрастен и няма възможност да получава доходи от труд, това негово спестяване му се връща обратно,“ обясни той.

Като всяко спестяване пенсията би трябвало да зависи от това колко пари сме спестили, върху каква сума сме се осигурявали и колко дълго сме го правили, уточни Калфин.

През последните години близо половината от пенсионерите получават една и съща пенсия независимо от стажа и осигуровките и тя е под линията на бедността, подчерта бившият социален министър.

Според Ивайло Калфин антикризисните 50 лева, които се дават като добавка към пенсиите, допълнително са объркали пенсионната система, защото е трябвало да бъдат давани като социални помощи.

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход – колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. По думите му в момента е под 40%, а целта е да стигне 60-70%, „така че да може да си позволи в пенсия ако не живот в охолство, поне не в мизерия“.

Според Калфин действия, каквито се предприемат от 2018 година насам, лишават пенсионната система от абсолютно всякаква логика.

„За мен е важно да се приеме методът, по който пенсиите да се увеличават. Който да бъде постоянен и колкото пари има в бюджета да се отделят, да отиват по този метод, за да бъдат справедливи пенсиите. А хората с ниски пенсии трябва да получават допълнително подпомагане по линия на социалната система,“ каза Калфин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния предизборен кьорфишек на хунтата на зеления чорап
34
0
 
0
 
! Отговори
Не винаги преди 2 години
Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. В Англия например държавната пенсия е една за всички, в размер около 70% от МРЗ, независимо какви вноски си плащал. По-голяма държавна пенсия имаш само ако работиш след навършване на годините за пенсия. Или действаш с частни или фирмени фондове. Но те пък фалирват.
33
1
 
4
 
! Отговори
До Родолюбец преди 2 години
Братле, докато левът е закачен за еврото, българия и българите търпят всички негативи от това, но не могат да се възползват от стимулите на ЕЦБ. Да не говорим че обмяната на евро-лев е пълен абсурд и финансово перпетум-мобиле. Банките и чейнджовете правят кинти от безрискова търговия, а всеки един българин губи пари от това.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Стив Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото
31
1
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Не ни трябва евро -достатъчно е че лева е закачен за еврото!Трябва да сме по-независими и по -неутрални!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква ЕЗ , какъв ЕС ?! Оня гей Рюте заяви, че Унгария няма място в ЕС заради антигейски закон ?! Какво търсим тогава ние там ?!
29
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 2 години
България можеше да тръгне по пътя на Унгария, Чехия и Полша, но другарите избраха друг път и я закопаха до там че се принудихме да обвържем лева с марката/еврото. Присъединяването на слаба икономика към валутен съюз на силни икономики е проблем. По-логично е отвързването на лева от еврото, но кой има топки за да го направи?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто и да е тоя, в случая е прав - никой от ЕС не е споменавал 2024 г. за влизане в ЕЗ !Отделно от това новата власт , която се задава в БГ, май първо ще пита Москва къде да влизаме ...
27
0
 
3
 
! Отговори
До До 25 преди 2 години
Лека корекция, БНБ изчислява ОЛП въз основа на индекса ЛЕОНИА Плюс. Във всяка друга държава централната банка определя ОЛП и заема на частните банки пари на точно този определен валутен процент. Тъй като ОЛП е определен пазарно в България, БНБ не е фактор в кредитния пазар и съответно не влияе на кредитното предлагане, което я прави безпомощна в стимулирането или охлаждането на икономиката.
26
3
 
1
 
! Отговори
моч преди 2 години
Калфин , калфа си беше и калфа си остана , не очакваме въобще някога да станеш майстор!
25
2
 
5
 
! Отговори
До До 25 преди 2 години
Я пак? Валутният борд беше наложен като условия за отпускане на помощ от МВФ и ЕЦБ докато България си изплати дълговете от живково време. Което се случи през 2003 г. и оттогава никой не го интересува дали сме в борд или не. Основният лихвен процент не се определя от БНБ, а се изчислява въз основа на СОФИБОР. Затова байно през 2010 г. лихвата на ЕБЦ беше 0,25%, а в България 4%. Ако беше по-ниска икономиката щеше да се активизира по-бързо. Но в момента е на самотек.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин ние докато избираме министър председатели тип "Борисов" са хвърлят пари от прозорците на мощни джипове - бъркайки с мръсни корумпирани ръце в пенсионна, здравни, инвестиционни, европейски и др. пари няма да може да е подредена нито една система. Така че критиките ти - нека избирателите изберат хора. И най-хубавия закон подреден и логичен, ако избираме тип Диктатор - той ще го погазва! Справка Бай Тошо и Бай Тошо 2
23
1
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Нищо вярно не си написал. Валутният борд ни го наложиха и нямаше къде да мърдаме. Основният лихвем процент се определя от БНБ по методика на БНБ, която се променяше през годините в зависимост от развитието на пазара в България и т.н.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин като бивш министър на Бойко Борисов, да ходи да се скрие някъде и повече да не се показва, заедно с цялото им АБВ. Който се съюзява с мутрите, нищо добро не го чака и не може да се очаква от него.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста повърхностно. В момента България е в самоналожен валутен борд. Емисията на парични средства е ограничена до размера на валутния резерв и централната банка не определя основния лихвен процент. Резултатът е че икономиката крета напред когато е добре и пада като камък когато се влоши. Или трябва да премахне борда и да се откачи лева от еврото или да се влезе в еврозоната. Иначе който и да е на власт съществен ръст на икономиката и доходите не може да има.
20
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз съм русофил, но тези политически трупове е смешно да бъдат асоциирани с Русия.Според мен и там им се смеят.Първанката и Петков да си ахрчат откраднатите милиони и да се скрият!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tоз не беше ли на Бай Първан лявата джапанка?
18
5
 
6
 
! Отговори
Урочасани преди 2 години
Ми да, г-н Калфин, ако кому'нетата успеят, както се готвят да манипулират изборите и превземат властта, няма как Европа да пусне троянските Путинови коне в Зоната. Ако се стигне до такава фатална развръзка и Демокрацията бъде смазан, има само един път и той не е болше' вишка България! Язък за пропиляни те 30 годишни надежди! Кой ли и урочаса?!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическото синче Калфин пак ръси само "умнотии" без да е забил един пирон в живота си,ама иначе всичко знае и от всичко разбира - типично за нагъл комунист.
16
2
 
8
 
! Отговори
:))) преди 2 години
И ние не очакваме от Каyфланд да каже нещо смислено до 2024 (че и отвъд)