Стотици се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

Членовете на дружество "Традиция" представиха историческа възстановка
17 юли 2021 17:30, Красимир Ангелов
39
Стотици се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа
Снимка: БГНЕС

"Жив е той" огласи връх Бузлуджа, където преди 153 години в неравен бой загинаха Хаджи Димитър и неговите последни 28 четници.

Стотици родолюбиви българи се изкачиха до старопланинския връх, за да отбележат 153 години от безсмъртния им подвиг, съобщава БТА.

Свещеници от Казанлък отслужиха панихида за загиналите за свободата на България.

"Те губят сражението, но в крайна сметка печелят войната и отварят пътя към свободата, случила се само десет години по-късно.", посочи в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка - Бузлуджа". Той призова да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода.

Членовете на Национално дружество "Традиция" представиха историческа възстановка на славната битка.

На честването присъстваха заместник-кметът на Община Казанлък Драгомир Петков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, представители на патриотични организации и родолюбиви граждани.

По традиция честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не можахте да научите, че върхът се казва Хаджи Димитър вече 79 години, от 1942 г. Учение - спасение, но кой да учи...
33
1
 
0
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 2 години
КУРБАНА КИБАПЧЕТА ИЛИ ПЕЧЕНО АГНЕ ???
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност къде е загинал Хаджи Димитър? На връх Бузлуджа или на връх Кадрафил?
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислите ли , че турците са измислили робството, еничеството ? Аз не ! Това си е западноевропейски патент !
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....през 16 век и след 16 век започва робството, насилственото потурчване и погърчване на българите, измислената от австрийците румЪнска нация и създадения във Виена изкуствени румънски и украински езици, измисления македонизъм и измислената "македонска" нация и т.н. Не се връзвайте повече на тези глупости, достатъчно им ядохме попарата! Няма и такова чудо "тракизъм", това е новия вид македонизъм!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да знаете,че измишльотината наречена "тракизъм" и въведена през 1972 година в България е новия вид македонизъм или трако-македонизъм и фанариотизъм,това е нова *** отщина за асимилация! Не повтаряйте македонщината! Проверете фактите, но не фалшивите,а реалните, до 16 век , населението е почти изцяло българско и славянско на Балканския полуостров, след 16 век започва робството, насилственото потурчване и погърчване,измислениата от австрийците румунска нация, измислената македонска нация и т.н.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лоренцо ЛамасОт турските архиви не може да очакваме нещо ,по простата причина , че самия турски султан и обкръжението му са били стиснати яко за топките от англичаните и са се подчинявали на англичаните и техните интереси, но въпреки всичко и там пише, за българи и за българите от ВМОРО ! Точно 1-2 западноевропейски държави започват измислянето на нови нации на Балканите , до 16 век населението на Балканите е почти изцяло българско и славянско минимум 95% , въпреки нападението на османците
27
2
 
1
 
! Отговори
заев преди 2 години
хаджи Димитър е македонец .
26
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Само не мога да разбера тия от ,,Традиция'' ,те историческо или театрално дружество са ? Сигурно след ,,възтановката'' пак по традиция е имало юнашко напиване ! И дотук май свършва патриотизмът.
25
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Абе Лоренцо .... Явно е, че се гърчееш, ама последно грък ли си, македонец ли, византиец или съдейки по името ти си испано-португалски бразилец с аржентинска майка.Марш оттук бе боклукккк дол ен
24
11
 
3
 
! Отговори
Лоренцо Ламас преди 2 години
Хаджи Димитрис е ГРЪЦКИ ГЕРОЙ-ХАИДУТО КЛЕФТОС...ВАСИЛЛИС ЛЕВСКИС Е ГРЪК СЪЩО....НИКОИ НЕ Е ЗНАЕЛ ЧЕ ИМА ''''БЪЛГАРИ''' НА БАЛКАНИТЕ ДО САМАТА РУСКА-ОСМАНСКА ВОЙНА....РУСНАЦИТЕ ИЗМИСЛЯТ ТОЗИ ФАЛШИВ ЕТНОС - БЪЛГАРОС..ЗА ДА ПОПРЕЧАТ НА ГЪРЦИЯ И ВИЗАНТИИСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ ...НАСАЖДАТ СКЛАВЯНСКИ ЕЗИК НА ТЕЗИ КЛЕТНИЦИ ...И ЕТО---ДНЕС ИМА ФАЛШИВО ПЛЕМЕ--БАЛГАРИ ...ОТВОРЕТЕ ОСМАНСКИТЕ АРХИВИ---ТАМ НЯМА ЖИВ БЪЛГАРИН ДО 1876 ГОДИНА .
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки османското(турското) нашествие на Балканите около 14 век , някъде до 16 век населението на Балканския полуостров е било изцяло българско и славянско, около 95% ! Не случайно, по-късно, фанариотите са издирвали навсякъде и изгаряли българските книги,летописи,особено българската и църковната българска литература! А българската екзархия започва да брани собствеността си,хората си и епархиите,а християните вдигат възстания и борба срещу фанариотството,дори в териториите на днешна Румъния!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фамилията на Каракачанов по проиход е точно от такива българи, погърчени българи , които и до днес използват гръцки език, каракачани има все още там - където е имало в миналото училища за погърчване на българите и които са се гърчеели - предимно в района от южна България до Средиземно море включително.
21
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
мда....Некои бъркат древна Елада със съвременна Гърция...Както и "Северна Македония" с империята на Александър Македонски..
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лоренцо ЛамасГърците са от Азия(от територията на днешна Турция и Истамбул) и се заселват на Балканите през късното Средновековие , официалния им език е направен някъде около 18 век. Но самото фанариотство започва някъде около 16 - 17 век , с цел гърцизация на местното Балканско население и налагане на данъци и грабеж над християнското население от фанариотите! С част от парите, които фанариотите получват, са подкупвали султана, да си затваря очите за грабежите им и насилсвеното погърчване!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лоренцо ЛамасСтига дръка глупости,гърците идват от Азия през 18 и най-вече през 19 век ,мога даже да го докажа, езика им е правен някъде през 18 век, има и много български думи в гръция език , както и гръцки думи в българския - предимно в математиката, които са наложени от европейски(!!!) държави.Фанариотството, родило се около 16-17 век, също е измислица на НЕБАЛКАНСКИ държави,не дори на самите гърци, но с цел насилствено да се гърцизира населението на Балканите и да ограбят населението чр
18
12
 
3
 
! Отговори
Лоренцо Ламас преди 2 години
КАЛИАКРА Е ГРЪЦКА ПРИНЦРСА -- ЕЛЛИНИДА...ПЪРВО :: КАЛИАКРА Е ГРЪЦКО ИМЕ ОТ ГРЪЦКАТА ИМЕННА СИСТЕМА, КОЯТО ИМЕННА СИСТЕМА Е НАЙ-БОГАТАТА , СЛАВНАТА И НАЙ-ГОЛЯМАТА В КУЛТУРАТА И ЦИВИЛИСАТИАТА --- ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДРУГИ НАРОДИ И ПЛЕМЕНА ОТ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА !....ВТОРО :: КАЛИАКРА Е ГРЪЦКА ДУМА ОТ ГРЪЦКИА ВЕЛИК 6000 ГОДИШЕН ЕЗИК ,С НАЙ-СТАРАТА ПИСМЕННА ДАТИРОВКА И ОБОСНОВКА, + И ЗАПАЗЕНИ ПИСМЕННИ ТРАДИЦИИ == ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ ДНЕШНИ ЕЗИЦИ ОТ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА !@ ВЕЛИКО ПОСТИЖЕНИЕ И САМОЧУВСТВИЕ.!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нос Калиакра, носи името на българката Калиакра, били изловени от турците и навързани млади девойки за робини, по пътя на юг , Калиакра се хвърля в пропастта и завлича всички девойки заедно със себе си и умират в пропастта, направили са го , за да не попаднат в плен и робство!
16
7
 
6
 
! Отговори
и те така преди 2 години
добре че фигуранто и импексова не са присъствали . щяха да го обърнат на партийно събрание .
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Свободата не е даром . Пропуснах и ВМОРО и ВМРО и много други,но те са толкова много борците, че край нямат, в много труд,земеделие,занаяти,бунт,кръв,просвещение сме извоювали свободата си,Априлското възстание също не е на халос,както някои се опитват да пробутат,а именно кланетата на турците над българите и християните след въстанието е преляло чашата на търпение и Русия ни помага да се освободим от турско робство! А самия султан пък е бил хванат за то.пките роб и слуга на Англия