Стотици се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

Членовете на дружество "Традиция" представиха историческа възстановка
17 юли 2021 17:30, Красимир Ангелов
39
Стотици се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа
Снимка: БГНЕС

"Жив е той" огласи връх Бузлуджа, където преди 153 години в неравен бой загинаха Хаджи Димитър и неговите последни 28 четници.

Стотици родолюбиви българи се изкачиха до старопланинския връх, за да отбележат 153 години от безсмъртния им подвиг, съобщава БТА.

Свещеници от Казанлък отслужиха панихида за загиналите за свободата на България.

"Те губят сражението, но в крайна сметка печелят войната и отварят пътя към свободата, случила се само десет години по-късно.", посочи в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка - Бузлуджа". Той призова да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода.

Членовете на Национално дружество "Традиция" представиха историческа възстановка на славната битка.

На честването присъстваха заместник-кметът на Община Казанлък Драгомир Петков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, представители на патриотични организации и родолюбиви граждани.

По традиция честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Кажи ми сестро где е караджата ...где е и мойта вярна дружина ....кажи пък ми вземи душата ...аз искам сестро тук да загина !
13
1
 
4
 
! Отговори
Три синджира роби преди 2 години
Списъкът е в Уикипедия, в статия със заглавие Хронология на борбите против османското владичество (1396 1878)
12
1
 
7
 
! Отговори
До 8 Гладен преди 2 години
А ти какво освещение искаш ? С Кондьо и гюбек до зори ли ? Явно не знаеш традицийте ......ходи да береш ягоди в Англия ....или по скоро бери ягодите си в Англия !
11
1
 
8
 
! Отговори
Три синджира роби преди 2 години
Четете книгата на проф. д-р на историческите науки Петър Петров - Пет века под ятагана и Корана (1396-1878). Там са описани в хронологичен ред всички български въстания срещу петвековния поробител.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГладенАми това е българска традиция , да се коли и приготвя курбан за здраве и успех. В православната църква също се прави жертвен курбан на Гергьовден , когато човек пострада или се надява на нещо ,също се прави курбан.
9
0
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Ееее... Панайот Хитов и Филип Тотю са си били стари пушки.... Ботьов е бил младо пиле спрямо тях, ама пък луд патриот по цялата глава... Луд, луд, луд патриот.Светла им памет на всички момчета дето са оставили костите си по Балкана.Нека бъдем благодарни приятели!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Свободата не е даром преди 2 години
До Вуйчо ВаньоПропуснал си и Панайот Хитов,също и Таньо войвода, който преминава Дунав паралелно с четата на Христо Ботев и други герои! Всъщност, много хора казват,че сме кротки и примирени и така сме оцелявали,което не е вярно и тези,които познават българската история знаят,че възстанията,хайдушкото движение,съпротивата на българския народ никога не е спирал през турското робство,фанариотството,като се започне с успешното възстание на Константин и Фружин,че чак до освобождението на България
7
8
 
1
 
! Отговори
Гладен преди 2 години
По традиция честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан. Голямо освещаване с курбан!
6
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До 8 годишен...Я!...Верно!..Има битка,има ЗАГИНАЛИ за свободата на България,обаче..."НЕМА ВРАГ",срещу когото са се били и загинали!!!!...Нищо са не споменува КОЙ Е БИЛ ТОЯ ВРАГ,в битката срещу когото нашите ГЕРОИ са изгубили живота си!...Може би врагът е бил .."Извънземни"?..../такова ПАДЕНИЕ на КОЗИЧКИТЕ ОТ ХРАНИЛКАТА е просто..не само възмутително,то е ГНУСНО!/
5
2
 
7
 
! Отговори
8 годишен преди 2 години
Абе с кой се е сражавал Хаджи Димитър и неговите четници.Нищо не серазбира.Сакън да не се обиди поробителят.*** и...Баце е много прав за мисирките.
4
0
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Малко хора знаят,че Димитър и Караджата са родени през ден 10 и 11май 1840та и умират на 28г. 1868ма. Не Войводи Ами пълководци са били!!! Като минават Дунава губят само 3ма човека, а потерята срещу тях губи над 200.След тяхната гибел Левски осъзнава,че с единични атаки няма да стане и готви всенародно възстание,което не доживява.Е Гавраил Хлътев(Г.Бенковски) го прави1876та,ама с цената на много невинни жертви. Бенковски е бил луда глава.Слава на героите!
3
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ЖИВ Е ТОЙ,ЖИВ Е!!!...БЪЛГАРСКИЯ ДУХ и ГЕН!!!...Въпреки резилите и напъните на враговете и еничерите ни!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хаджи Димитър" , Христо Ботев - https://chitanka.info/text/3242
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тоз, който падне в бой за свобода, ......... той не умира: него жалеят ........ земя и небо, звяр и природа ........ и певци песни за него пеят..." ----------Христо Ботев