Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците

Така компенсират загубите от ниската себестойност на дейността
22 юли 2021 09:22, Ния Христова
66
Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците
Снимка: БГНЕС
Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК, каза в ефира на bTV бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.
 
"Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията - цените, по които плаща Здраванта каса са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба", обясни Спасков.
 
Той каза още, че няма информация за подобна практика в "Пирогов" и това е анализ на страничен наблюдател.
 
"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски - не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш аткрактивна стока", коментира още бившият шеф на болницата.
 
Д-р Спасков изтъкна обаче, че случаят в "Пирогов" е малко по-различен. Според него по време на COVID пандемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти не е имало източване на НЗОК. 
 
"В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОк се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице", допълни д-р Спасков.
 
Според него в съда може да паднат обвиненията срещу "Пирогов" и посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан увпарвленски опит - бил е член на Борда на директорите. 
 
Д-р Спасков смята, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на "Пирогов".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците".......................................Започнаха ЛЕКО да си признават
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко надписване? Нещо като леко бременна, дето леко са я таковали с двеста
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казармена мъдрост:Почти в целта е съвсем извън целта!"Леко надписване е цяло мошеничество!
2
1
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Тази персона цитира "НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ"......Това не е вярно...При положение ЧЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ДЕЙНОСТИ се вършат от техниката кое е ниското....Какможе ОПЕРАТОР НА МАШИНА ДА ГОВОРИ за високи цени....Едно изследване или преглед струва не повече от ПЕТ ЛЕВА.....На това му викат ВИСША ФОРМА НА МЕДИЦИНСКИ ЕЛЕМЕНТАРИЗЪМ....Забележете всички тези неща се правят за МИНУТИ.....
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мноооооого леко...