Двудозовите ваксини - вероятно по-ефикасни срещу Делта щамът

Нова вълна у нас се чака в края на август
22 юли 2021 23:06, Красимир Ангелов
59

Страната ни е на прага на нова Ковид вълна. Делта вариантът става доминиращ в България. Кога да очакваме пик и как да се предпазим от новия вариант?

Ваксините и строгите ограничения са най-добрият начин за предотвратяване на тежко заболяване и смъртност при заразяване с Ковид. Това се наблюдава в страните с доминиращ делта вариант.

Още по темата
"Повишава се броят на инфектираните, повишава се броя на заболелите, но броят на тежко болните и нуждаещите се от интензивни грижи и починалите не следва хода на вълната", обясни вирусологът доц. Любомира Гломб.

Новата вълна се очаква да настъпи у нас към края на август, като причина за това е новият по-заразен вариант. Едната доза ваксина обаче не е достатъчна за защита, казват експертите.

"Едната доза има ефективност, но тя има ефективност при много по-малък процент от случаите и да се играе руска рулетка, че ние ще сме сред хората с висока ефективност на ваксината, след първа доза, няма смисъл", подчерта вирусологът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според нея двудозовите ваксини са по-ефикасни срещу Делта варианта и е важно здравните и социалните работници да са имунизирани. При децата е важно родителите да вземат информирано решение.

"Има резон да бъдат ваксинирани, за да не бъдат източник на инфекция на своите по-възрастни родители, баби и дядовци и колектива, който посещават - училище, университет, да не се превръща в огнище. Аз бих препоръчала поне децата, които са с тежки съпътстващи заболявания, да бъдат ваксинирани", смята доц. Гломб.

Хората, които искат да се ваксинират и да се предпазят от новата вълна, трябва да го направят сега, за да има време да изградят стабилен имунитет, категорична е доц. Гломб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
17
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Нещо факти, че производителя на ваксина поема отговорност моля?
29
3
 
15
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Факти или линк към научни изследвания или доказателства към писанието ти моля.
28
8
 
20
 
! Отговори
Ваксита, дърво, а :) преди 2 години
Все повече лекари твърдят, че ваксинирането срещу ковид ви скапва клетъчния Т-имунитет. Тоя, който помни, че ако преди 40 години сте прекарали заушка, нямате и едно антитяло, но ако срещнете вируса ще направите с милиарди. Ама сега е сложно. Антитела всяка година трябва да ви вкарват. Гениално от търговска гледна точка! Ваксината сега е безплатна ама как ли е след 2 години?! Щото сте си скапали имунитета. Клиенти до края на живота им! Гениално е!
27
11
 
11
 
! Отговори
До 28 Епсилон преди 2 години
На тази планета не съществува понятието безсмъртие, всичко си има начало и край. Ваксини се прилагат от над 100 години ,благодарение на тях хората не умират от туберкулоза, морбили и други гадни болести . Ковид кото всеки жив организъм се бори за оцеляване и мутира, а ваксините го стопират и не му позволяват да се размножава в телата ни и да ни убива.
26
4
 
19
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Имам БЦЖ /манту/, имам полиомиелит, имам някакви рубеоли, скоро си праснах и тетанус, че ситуацията беше такава. Бе имам ваксини, които са правени и проучвани 30+ години. Аз тая глупотевина създадена за няколко месеца няма да си я вкарам в тялото!
25
2
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Ваксиниран с първа доза срещу КОВИД-19, поради усложнения след предаването е откаран в болница Токуда, където дава положителен резултат при PCR тест, има и сърдечна недостатъчност.каква 2-ра доза?
24
2
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Коритаров почина с виолетов гръб /масивен тромб/ 24 часа след второ боцкане. А ти си дудни.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да не си е бил ваксина докато е бил болен от ковид.това е безмисленно и смъртоносно и всеки би трябвало да го знае.
22
3
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Тц, грешиш Коритаров успява да си постави само първата доза, паметта ти е кратка , преди месеци ваксините бяха кът и се чакаше за втора доза дълго.
21
10
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Ако само знаеш от кой свят ти се подхилква ваксинирания Коритаров.
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно, може би, възможно е... Ето това е науката на ваксините. Аз не деля хората на ваксъри и антиваксъри. Това е глупаво изказване. Има свободни и роби. Аз в моето тяло няма да си сложа нещо, за което всяка седмица излизат различни твърдения, ок? А хората, които вярват на ваксините защо се кахърят, нали те "ще са предпазени от тежко заболяване и смърт", когато се ваксинират. За моя живот, аз имам грижата.
19
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заялагам, че от делтата ще умрат поне още 10000 души, все антиваксъри
18
14
 
8
 
! Отговори
Вероятен преди 2 години
Вероятно, аз лично ще изчакам края на 2023-та година, когато приключват ОФИЦИАЛНИТЕ клинични проучвания на серума, който ни пробутват за ваксина на този етап. И вероятно, преди да се боцна ще поискам гаранция и застраховка, че ако пукна от тази ваксина, семейството ми ще получи пари!
17
11
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Маските ВЪН от парламента и магазините !!!Щом НЯМА араби, не.г.ри и китайци НАБЛИЗО, НЯМА и кой да те ЗАРАЗИ с вируси...Нека да МАХНАТ маските за българи в България, да НАКАРАТ всички чужденци да ходят АБСОЛЮТНО навсякъде по улиците, с маски или с торба на главата, за да НЕ ни заразяват... И да видиш как в цяла Европа СЪЩО ще МАХНАТ маските !!
16
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страната ни е на прага на нова ковид вълна... с антиваксър за министър на здравето, който плюе по лекарите, които изнесоха на гърба си останалите вълни. В резултат на това, народа не вярва нито на ваксини, нито на лекари. Но пък вярва на врачки и екстрасенси.
15
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори великия Фройд е безсилен да даде логично обяснение за състоянията на ваксърите.
14
19
 
12
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 години
Виждам, че 2 щатни трола и текламни лица на Пфайзеръ и Ковида са на линия с плюсове и минуси, браво, в края на месеца превеждаме надника!
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето в листовките в Германия, защитата от тежко протичане (влизане в болница), само на Джонсън е 100%, след това е Астра и после са Файзър и Модерна. Но хората са лапнали глупостта със защитата от заразяване, а тя е безсмислена. Смисъла на ваксината е да предотврати тежко протичане.
12
18
 
4
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 2 години
А Гломб даже няма да я ваксинирам с моята обилна ДНК ваксина, имам си изисквания.
11
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо облъчване с информация за ваксините... Антиваксърите тук не смогват да противодействат...