Петима от санкционираните по „Магнитски“ дали обяснения

Само Васил Божков не е
22 юли 2021 10:50,
8
Петима от санкционираните по „Магнитски“ дали обяснения
Снимка: Pixabay

Петима от шестимата българи, които бяха санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“ са дали обяснения пред прокуратурата. Това са бившият депутат Делян Пеевски, бившият заместник-министър Александър Манолев, Илко Желязков, Петър Харалампиев и Красимир Томов, съобщиха от държавното обвинение.

Шестият в списъка – живеещият в Дубай бизнесмен Васил Божков, не е дал показания. 

От държавното обвинение са изискали цялата налична информация за санкционираните лица от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията, Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката и Държавен фонд „Земеделие“. Обвинител номер 1 е поискал от НАП да бъде разкрита данъчна и осигуртелна информация за шестимата.

„Материалите от извършените проверки във ВКП по отношение на П. Харалампиев и Кр. Томов са изпратени по компетентност на Специализирана прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор същите вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото.

Още по темата
След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

По отношение на Божков е установено, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка.

По отношение на Манолев материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП).

По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за извършване на преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, за което българските граждани ще бъдат информирани“, обясниха от държавното обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Обвинител номер 1 не обвинява - нещо неразбрах отново!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писаха,че начални предложения за съставянето на тоз в последствие обявен,обвързан с името Магнитски закон е много преди случая с него разгледан двустранно-корупция,а от друга човешки права общо приети как полагащи се в защита с приложение в часта нарушения и двете обявени деяния за доказани действия в изпълнение от едно лице как отговорно за организирано по начин на изпълнение за срок траен в условия с възможности,методи на внедряване на тез неприемливи практики на забогатяване от всеки свързан
6
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Въй, сериозно? Дали "обяснения"? Че на кой му пука? Т.е. на продажните българи им пука, но Щатите май много не се интересуват от тяхното мнение. Особено пък след като някой от екипа на посланичката-откачалник Мустафа след като падна тиkвовний от власт най-сетне си свърши работата, а не правеше само "венчета" шефката си.
5
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Само Гешев не видя Пеевски и 18 свързани с него фирми в делото за КТБ!Браво на САЩ, че му напомниха за Пеевски!
4
1
 
5
 
! Отговори
крат преди 2 години
За кокошка няма прошка, за слон няма закон.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков още не е дал обяснения, щото сега се чуди как хем да финансира Маи и Радевци хем да му се размине.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от ДАНС които бракониерстват с нарезно оръжие, заглушител, без разрешение и през ноща? Тези същите ще правят проверка ли? Че те са най-големите бандити в държавата, част от недосегаемите. Циркове.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, всички тези отганизации са спали демократично по времето на тиквата.

Спонсорирани публикации