Скептицизъм, липса на страх... Защо куца ваксинацията у нас?

Интересът към ваксините е слаб през лятото
22 юли 2021 18:00, Александър Попов
232


Ваксинационен център в столичния квартал "Дружба" е слабо посещаван, интересът е нисък.

"Като цяло отношението към ваксините в началото беше негативно, но с течение на времето това се промени", разказва д-р Ахмед Странджев пред "Дойче Веле".

През пролетта България не разполагаше с достатъчно ваксини, а сега пациентите дори могат да избират.

Някои пациенти са доволни след поставянето на ваксина, защото освен защита на своето здраве получават и сертификат за пътуване в чужбина.

Но на близкия пазар в квартала мнението е друго, скептицизмът към ваксините е повсеместен.

"На този етап се въздържам", казва един от търговците.

"Много съм скептичен към ваксините, произведоха се много бързо", категоричен е друг.

"Не се страхувам изобщо от коронавируса, не искам да се ваксинирам", твърд е трети.

В същото време властите се опасяват от нова вълна на вируса, а д-р Ангел Кунчев е учуден от тази пасивност към имунизациите.

"Човек взема тези решения по-скоро на емоционално ниво, а не на рационално мислене", казва Кунчев.

Той смята, че в европейските страни, включително в България, има много антиваксърски настроения. И което е лошото - подобни тези се разпространяват от лекари.

Медийната експертка Ралица Ковачева обаче има обяснение.

"Има пряка връзка между това, че хората вярват на конспиративните теории за коронавируса и ниските нива на доверие към управляващите".

Според нея бившето правителство е бягало от взимането на ясни решения в пандемията и не е отправило ясни послания към хората.

"Имахме два медицински щаба, които си противоречаха относно мерките. Разбира се, интернет също изигра своята роля, голяма част от дезинформацията идва от Русия", казва Ковачева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: ваксиниваксинация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
4
 
! Отговори
:)) преди 2 години
"голяма част от дезинформацията идва от Русия", казва Ковачева."Айде бе!! :)) Тая е видяла, че на нея пише Made in Russia, така ли? :)) И я кажете колко от "дезинформацията от Русия" печатите и колко от много по-реалната западна дезинформация? Каквато и да идва дез. от Русия, дори няма да я разберем, защото от Русия нищо не се внася, а само като папагалчета повтаряте ВВС, Дойче веле и всички западни пропагандни канали. Смеете ли изобщо да споменете Русия, освен за оплюване, както и сега
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако знаеха ,че разковничето е просто да се отнасят към робите си като с хора, а не като със стадо ***, доста хора много по-лесно биха поддали на пропагандата. вирусът е като димна завеса , за нещата които се подготвят за следващото поколение овце след 15-20 години.
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод това,че медицината не е секта,науката не е религия,а журналистите не са пропагандисти...ТОЧНО ТОВА СА.Защо българите не ги е страх?Ами ,колко пъти са умирали ,А!?Връткат ни като топки от тотосфера.
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простия народ помни Югоагент и пирамидите,наивните тогава ги ужилиха,сега ще ги бодат върховете на пирамидалната структура...
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тъмните сили,във второто полувреме се включват светлите сили,светлите сили подават на добрата фея,добрата фея на Кременлиев, Кременлиев шутира и....ГОООООЛ!....но автогол.
197
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ами излез и предложи с името си и наречи хората "*** народ" публично. После ще ти издигнат паметник.
196
5
 
5
 
! Отговори
Кауня преди 2 години
На куц кон Русия му пречи. Ква дезинформация кви 5 Лв? У нас липсват и тоягата и моркова. Ако напълно ваксинираните 800000 българи вместо маска носят по едно QR кодче, а всички останали с маска и на открито? Опашките за ваксини ще са по 500.м. Това го направиха в Израел и в САЩ и на много места вкл. и в омразната ви Русия. Резултата навсякъде е един. Без крути мерки с тоз *** народ не се работи.
195
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе защо си мислите, че с насаждане на страх ще постигнете нещо бе???!!! Да, хората ги е страх. И без да ги плашите са достатъчно уплашени. И мен ме е страх, ама търпя! Ко да пая? Страх ме е и от вируса, страх ме е и от ваксината. Впрочем, изчетох подробно информацията за ваксините, с която трябва да се съглася. Еми, не съм съгласен, затова няма да подпиша!!! Какво не ви е ясно???!!!
194
2
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Самите доктори-нощаджии провалиха ваксинацията. Да застанеш в поза, да размахваш пръст и да плашиш хората, може да е работило във времената на Жакерията, но в днешно време е контрапродуктивно. Аз лично загубих всякаква вяра в ковида само защото като цяло постановката беше ужасно слаба.
193
2
 
15
 
! Отговори
Мда преди 2 години
"Човек взема тези решения по-скоро на емоционално ниво, а не на рационално мислене", казва Кунчев.Ами, уважаеми докторе, изборът ми е точно в резултат на рационално мислене. От къв зор да се бодна с нещо, дето не се знае какви (д)ефекти ще даде в краткосрочен и дългосрочен план? А и декларация да подписвам, че ако нещо ми се случи, аз съм си виновна?Не, мерси!
192
0
 
23
 
! Отговори
Ok преди 2 години
Много от консpиративните теории от преди година се потвърдиха,та не знам
191
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"голяма част от дезинформацията идва от Русия" Ами, откъде другаде? Закъсалите другарЕ с допотопната ваксина нямат друг начин да противостоят на Запада, освен да лъжат и мажат. Между другото, "великите" китайчета - също. Уж бяха първа технологична сила, а нещо с една ваксина не могат да се справят. Добре работят само тоталитарните им подходи, иначе са гола мокра ...
190
26
 
7
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Колкото по глупав народа толкова по куца ваксиниранетоНормална връзка
189
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно просто. Не знам какво толкова трудно за разбиране има. Не ми е ясно и защо намесва Просията - там хората биват затваряни и ограничавани като животни. И ги ваксинират насила. Крайно време е да престанете да мислите хората и народа като цяло, за малко дете, на което можеш да влияеш с плоски и глупави манипулации. Хората сами се информират и сами си поемат рисковете.
188
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пожелавам на всички антиваксъри, приятно и успешно прекарване в ковид отделенията.
187
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не се ваксинират защото са умен и разумен народ. По същата причина са най-бедните в Европа и с кеф си крадат чистачките един на друг.
186
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е, че сме малко но сме мноого прости.
185
4
 
26
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Тя па! Русия и била виновна! Българския народ нито е по-умен, нито по-*** от народа на Франция, Чили или този в Папуа Нова Гвинея. Народ си е. Леко по подозрителен от посочените. А е подозрителен щото доста време е лъган. Каква Русия намеси тая Ковачева, идея си нямам. Аз лично няма да се ваксинирам с нещо съшито на две, на три за няколко месеца. Ще изчакам края на 2023-та когато приключват ОФИЦИАЛНИТЕ клинични проучвания.
184
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъко българска, проста
183
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пореден път мъдрия български народ доказа, че е най-умен на света. Нито рептили , нито корпорации го ловят. Е верно е малко беден и си избра итн преди вдна седмица, ама не може всичко да е перфектно. ХвалА