Изчегъртване и други "тежки" реплики: Как говорят политиците ни?

Експерт: Когато комуникацията не е на ниво, има проблем за цялата държава
Обновена: 25 юли 2021 22:04 | 25 юли 2021 22:03, Веселина Йорданова
235

В последните дни станахме свидетели на поредна размяна на тежки реплики и обвинения между вътрешния министър Бойко Рашков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Появи ли се на политическата сцена у нас нов тип говорене и това ли е новата реалност?

"Що се касае до мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност."

Това е реплика на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушване.

"Ще ме чегърта и щял да се саморазправи този пияница. С гол г*з таралеж ще мачкаш. Това мога да ти кажа. Нещастник такъв! Ще плашиш хората и ще ги арестуваш. Това да не ти е '44-та година!"

Близо 30 часа по-късно това беше отговорът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от поморийското село Бата. Изводът - дефицитите в политическия език са очевидни, смята експертът по пиар и комуникации Любомир Аламанов.

"Комуникацията е много основна управленска функция и когато тя не е на високо ниво, има проблеми за цялата държава", посочи Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Изчегъртването вече е сред най-често използваните от политиците думи.

"Когато някои се е впил като паразит в тялото, коя е другата дума, която може да бъде употребена", изтъкна PR експертът.

Аламанов, който работи в сферата на PR-а и комуникациите от 20 години, очертава и основната разлика между политиците тук и на Запад - това е умението да се извиняваш и обществото, което да го поиска.

"Когато някой направи грешка, той се извинява. Лидерите си позволяват това, което им позволяват избирателите. И когато няма демократични рефлекси, лидерите се позволяват повече. Ако подобно поведение си позволи лидер в Западна Европа, хората ще го изхвърлят веднага", категоричен е експертът по пиар и комуникации.

Той обаче е убеден, че търпението и у нас започва да се изчерпва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


235
Още по темата: Политическа реч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
говоренето преди 1 месец
- да е разбираемо дори за хората на село,- да има конкретни дела-, да е ясно какво се прави - да се обяснява на достъпен език, не с чуждици .тогава доверието на хората расте и те вярват в управляващите.когато сме убедени в тези елементарни истини и им се доверим -всеки да си гледа работата съвестно тогава нещата ще тръгнат. обществото е неспокойно от -доскорошни лъжи,измами,недоверие,омраза.
192
1
 
1
 
! Отговори
Без Боко преди 1 месец
Без Боко нивото на разговора в българската политика се вдигна доста. Все още има гербави политици обаче - а те за нищо не стават.
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комуникация - на високо ниво - в България три противоречия в едно изречение освен за служебното правителство
190
1
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До 190 Че вие само това правите, с "толупа" или без него ! На някои даже и 12 тоалетни не му стигат, та отиде да се изходи в НС!
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ахахах на Толупа му се присра и му лъсна нивото на ограничена селска мутра , дано дамо не избяга .
188
5
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Рашков ти си номер -1 надявам се кабинетът на - итн да ти даде вьзможност да се справиш
187
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Б.Б. говори като каруцар от гетото. И той ни е бил премиер. Срам, срам....
186
4
 
7
 
! Отговори
иво преди 1 месец
Б О Й К О -- НАЙ - ДОБРИЯ П Р Е З И Д Е Н Т НА НАРОДА !!!
185
10
 
3
 
! Отговори
Герб преди 1 месец
С Ердоган и гн Борисов напред кьм - евразия
184
1
 
15
 
! Отговори
Байгън Ганьо преди 1 месец
А бе, хора не е "изчегъртване", а "изчалгАртване"!
183
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До 196 Това на Червен Кольо ли са данните, или на Андрейчо! Ние всички им верваме!
182
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Изчегъртването започна със Слави. Шоуто започна. Ужас
181
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
64,3% одобряват президента ген.Радев, 60% е одобрението на служебното правителство. Около 12-15% е одобрението на ВСС. 10-12% е одобрението на прокуратурата. За одобрение на спецзвеното - спецпрокуратура и спецсъдилища не се говори, защото може да се стигне до позорните 10%, че дори и по-ниско, което си е прецедент. Зам-мин. Машева обяснява условията за отстраняване на И.Г-жо Машева, НС може даелиминира ВСС като звено системно несправящо се със служ.задължения,което означава сваляне и на Каскета
180
2
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
До Кико"Този е милиционер,на него му е позволено всичко(освен да е умен)!"))))) Подбор на милиционери по време на соца: Въпрос: колко прави 3х3- отговор - 6, минаваш, следващия- колок е 3х3- отговор -5 и ти си приет, следващия- колко е 3х3- отговор - 9, опа отиваш на поправителен, трябва да разберем от къди си научил!
179
9
 
9
 
! Отговори
USA преди 1 месец
РАШКОФ БАЦО Е МЕК ФГЗО ДАВАИ НАПРЕДЕ !
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Вазов, Славейкови, Димчо Дебелянов до... "С гол г.з таралеж ще мачкаш!"
177
1
 
19
 
! Отговори
НИКОЙ преди 1 месец
Е,отборът на селските бекове е ясен и в него освен Борисов ярко се открояват Тошко,Филипчо,Хаджиженчов,Бибиянков и Рашков.Тях не трябва да пропускаме и да забравяме,ще се обидят.
176
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Близо 30 часа по-късно това беше отговорът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от поморийското село Бата"...................................................След този отговор на Тиквата какво друго можем да кажем, освен че е потресаващ селски бек?
175
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Що се касае до мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност."-------------АХАХАХаххАХАХХАХ Рашката е номер едно
174
6
 
22
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Трябва ли избраните за министри да бъдат освидетелствени ,за един приятел питам.Да не си помисли някой че става дума за Б Рашков. И все пак не е лошо да бъде прегледан от специалисти, не е нормално човек на такъв пост да се държи по този начин.Един му казал,имал сведения,да заплашва бивши МВР министри и Борисов навсякъде му се привижда Гешев.Ако беше министър при Борисов досега да сме забравили за него, Фигуранта обаче му се кефи че му върши мръсната работа.