До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?

Донев: 1,35% ще е коефицентът за тежест за осигурителен стаж и за бъдещите пенсионери
26 юли 2021 10:24, Анисия Иванова
41
До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?
Снимка: БГНЕС

Всички пенсионери ще получат повишение от средно 12,5%, а с 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това предлага служебното правителство, заяви социалният министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той пред Нова тв.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

Още по темата

По думите му идеята е заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

Донев увери, че пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски, каза министърът.

По отношение социалната добавка на пенсионерите над 65 г., които получават пенсия под линията на бедността, Донев каза, че в момента това, което има възможност да се предостави, е разликата между пенсията и нивото на бедност. Допълващата помощ ще се отпуска с декларация в дирекцията по социално осигуряване по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами.

Подкрепата, на която можем да разчитаме в парламента при гледането на бюджета, е да се намери най-добрият вариант, при който всички да получат увеличение, да няма категории пенсии, които да не бъдат увеличени, да се върви към намаление на бедността. При нашия вариант 120 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
С еднаквия процент на увеличение на пенссиите, означава че старите пенсионери ще духат супата. Разликата между стари и нови пенсии при еднакакъв трудов стаж и коефициент ще стане още по-драстична. Мая Манолова даде най-правилното предложение - преичисляване на базата на средомесечния доход за 2018 год. Правете разлика между действителната и реалната стойност на лева през различните години. Стига баламосване.
30
0
 
1
 
! Отговори
НИЯ преди 2 години
До АнонименНа основание,че по-малък процент и съответно по-малка сума се внася в НОИ.Другото отива в ДЗПО.
29
1
 
12
 
! Отговори
Само да питам преди 2 години
Майо нали щеше да се преизчисляват със сод от 2019? Ти си по долна и от Боко по добре нови избори без вас
28
0
 
5
 
! Отговори
калигула преди 2 години
от римляните ли чакате пенсии? даже и тези цифри не знам от къде са ги изкарали...
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ще ги призная, ако кажат че няма да правят каламбури да принуждават хората с втори пенсионен фонд да си прехвърлят към НОИ. Частният фонд е добавка и не би трябвало да им се намалява с 20% от НОИ. На какво основание!!! Стига с тия комунизми. Някой си спестявал и сегай дай да му отмъкнеме парите в общия кюп да раздаваме за пожинени пенсии и пенсии за заслужили артисти, спортисти и партийни деятели. А без тия.
26
0
 
16
 
! Отговори
Лъжа преди 2 години
Това не е преизчисление а повишение с 12,5% и ножницата стари нови пенсии става още по голяма пълни некадърници сте кого заблуждава те?
25
4
 
4
 
! Отговори
гледам с едно око преди 2 години
До демокрадциНали не пропускаш "малката " подробност, че тия с пенсия над 1500 реално ще вземат увеличение 000000 ?! А за бай Муню миньора с пенсия 1600 ... и карцином 4 стадий не те е грижа, нали?
24
2
 
12
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Хиляда статии се написаха за увеличаване на пенсиите, но никой не пише, че ИТН искат пенсиите да се увеличат от 2022 година.Защо с тези статии и интервюта давате празни надежди на хората.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как решиха, че 1,35 се отнася за годините трудов стаж, а не за средния осигурителен доход или за личния коефициент, които са другите два множителя във формулата с 4 множителя?
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 10 години на 70% пенсионери ще се падат 10% реално работещи , 10% държавна и общинска администрация и 10% така наречените роми.
21
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 2 години
На един му удържали три пъти повече осигурителни вноски в сравнение с друг и после и двамата с еднаква пенсия - минималната. Не е справедливо.
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приватизаторите и мутрите се върнаха на власт. Сега всичко се прави за да се увеличат високите пенсии. Тези с ниски- кучета ги яли 12% на всики значи на ниските 30-35 лв, а на високите 300-400 и така източват НОИ, като се грижат за себе си. Кои са с високи пенсии- военните, тези в Енергото, банкери, застрахователи и ПРИВАТИЗАТОРИ. В управителните съвети на приватизираните предприятия включваха и роднините си и ги осигуряваха на мах доход, за сметка на работниците, които ги осиг. на минимален.
19
1
 
10
 
! Отговори
Дискриминация преди 2 години
За да не се отваря ножищата между високи и ниски пенсии трябва да има 2 вида актуализация. С еднакъв процент върху средната пенсия да се увеличават всички пенсии заради инфлацията. А, заради разликата в осигурителния доход да се увеличават с еднакъв %, но върху изчислената вече пенсия. Така заради инфлацията всички ще бъдат еднакво компенсирани, а заради увеличаването на осиг. доход ще имат според заслуженото като осигуряване. Това ще бъде по-справедливо. Швейцарското правило е побългарено
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пенсията не се определя върху целия осигурителен стаж. Вземат се само годините, а от осигурителният доход преди 1997 можеш да вземеш само 3 години за коефициент. Всичко е изкривено. Новите богаташи, които приватизираха заводите се осигуряваха на мах доход , както те така и родата до 9-то коляно, а служителите ги осигуряваха на минимален, Затова сега 1.5 милиона пенсионери са под прага на бедността.
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаме да няма допълнителни намеси в пенсионната система( като преизчисляването)просто всяка година изчислените пенсии трябва да се актуализират с ръста на средния осигурителен доход за годината, а не с мижавото швейцарско правило. Тогава няма да се отваря така ножицата. Трябва да се махне тавана и всеки да се осигурява на реална заплата. Значи може да има високи заплати от 20-30 000 лв. месечно, а най-високата пенсия от 1440 лв. ви се вижда супер "висока".
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва най ниските да се вдигнат и после заедно всички нагоре да вървят .
15
14
 
11
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Това повишение трябва да бъде за пенсионери без наследници и пенсионери със наследници живеещи и работещи в България. Защо на баба Пенка със син в САЩ ще й вдигат пенсията с пари от внуците на пенсионери, чиито внуци са възпитани на родолюбие? Нима децата им и внуците им не заминаваха с обещание да изкарат пари и да се върнат та сега да ги съжаляваме, че гният сами ли?
14
11
 
22
 
! Отговори
демокрадци преди 2 години
12 % означава тези с 200-300 лева пенсия ще се увеличат с 20-30 лева а тези с 1500 лева пенсия ще скочат с 200 лева и то няма смисъл да гласуваме. При гласуване всички са с по 1 глас равни но после не. Радевци крадат повече и от ГЕРП. Замесването няма смисъл, защото работни места с високи заплати са много малко и едва 1000-2000 са със заплати над 5 бона а останалите 2 милиона са далече под този размер и пак само приказки на това лъжливо гълъбче.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10А за старите пенсии,когато СОД е бил 500 ле, през 2010г.примерно какво да умират ли!
12
10
 
9
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
голям смях-заслугата била на престъпниците от герб, а увеличението го правят други хахахахахахаха