До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?

Донев: 1,35% ще е коефицентът за тежест за осигурителен стаж и за бъдещите пенсионери
26 юли 2021 10:24, Анисия Иванова
41
До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?
Снимка: БГНЕС

Всички пенсионери ще получат повишение от средно 12,5%, а с 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това предлага служебното правителство, заяви социалният министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той пред Нова тв.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

Още по темата

По думите му идеята е заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

Донев увери, че пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски, каза министърът.

По отношение социалната добавка на пенсионерите над 65 г., които получават пенсия под линията на бедността, Донев каза, че в момента това, което има възможност да се предостави, е разликата между пенсията и нивото на бедност. Допълващата помощ ще се отпуска с декларация в дирекцията по социално осигуряване по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами.

Подкрепата, на която можем да разчитаме в парламента при гледането на бюджета, е да се намери най-добрият вариант, при който всички да получат увеличение, да няма категории пенсии, които да не бъдат увеличени, да се върви към намаление на бедността. При нашия вариант 120 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, посочи министърът.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
До Факт (№ 24) преди 2 месеца
Прав си.Но иди в БАН да видиш онова, което заварих там. Работливи пчелички без връзки вършат огромната част от работата, която институтът отчита. Но са или обикновени научни сътрудници (асистенти) или още по-зле - висшисти на длъжност научно-помощен персонал.Там работят и професорски чеда, снахи и зетьове. 50% от тях не правят нищо, 20 % имитират работа, останалите горе-долу вършат нещо.Но всички те са хабилитирани (доценти) и взимат двойно повече от онези, които са без връзки. Затова напуснах.
37
1
 
8
 
! Отговори
За рентите преди 2 месеца
Двама човека вършат една и съща работа, получават еднакви заплати, впоследствие и еднакви пенсии. Единият харчи всичко до стотинка, другият пести и преди да се пенсионира успява да купи апартамент, който дава под наем. И държавата ПО БОЛШЕВИШКИ решава, че този, който 40 години е късал от залъка си, сега има доход от наем и няма да получи допълваща помощ. Онзи, който е ял и пил и харчил до дупка, ще получи такава помощ от хазната, в която пестеливият внася данък върху наема, който получава.
36
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Човек с пълен трудов стаж не би трябвало да получава пенсия под линията на бедност.Не възразявам за най-бедните да има допълваща помощ под формата на някакви услуги и т.н. Но е безумно и нелогично, ако чрез тези помощи доходите на неработили лица или на такива с непълен стаж да се изравнят с тези на хората изработили пълния си стаж и осигурявали се според закона. Значи, пенсията на хората с пълен стаж трябва да бъде справедлива, за да не се получава уравниловка по болшевишки.
35
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Човек с пълен трудов стаж не би трябвало да получава пенсия под линията на бедност.Не възразявам за най-бедните да има допълваща помощ под формата на някакви услуги и т.н. Но е безумно и нелогично, ако чрез тези помощи доходите на неработили лица или на такива с непълен стаж да се изравнят с тези на хората изработили пълния си стаж и осигурявали се според закона. Значи, пенсията на хората с пълен стаж трябва да бъде справедлива, за да не се получава уравниловка по болшевишки.
34
0
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
С еднаквия процент на увеличение на пенссиите, означава че старите пенсионери ще духат супата. Разликата между стари и нови пенсии при еднакакъв трудов стаж и коефициент ще стане още по-драстична. Мая Манолова даде най-правилното предложение - преичисляване на базата на средомесечния доход за 2018 год. Правете разлика между действителната и реалната стойност на лева през различните години. Стига баламосване.
33
0
 
1
 
! Отговори
НИЯ преди 2 месеца
До АнонименНа основание,че по-малък процент и съответно по-малка сума се внася в НОИ.Другото отива в ДЗПО.
32
1
 
12
 
! Отговори
Само да питам преди 2 месеца
Майо нали щеше да се преизчисляват със сод от 2019? Ти си по долна и от Боко по добре нови избори без вас
31
0
 
5
 
! Отговори
калигула преди 2 месеца
от римляните ли чакате пенсии? даже и тези цифри не знам от къде са ги изкарали...
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия ще ги призная, ако кажат че няма да правят каламбури да принуждават хората с втори пенсионен фонд да си прехвърлят към НОИ. Частният фонд е добавка и не би трябвало да им се намалява с 20% от НОИ. На какво основание!!! Стига с тия комунизми. Някой си спестявал и сегай дай да му отмъкнеме парите в общия кюп да раздаваме за пожинени пенсии и пенсии за заслужили артисти, спортисти и партийни деятели. А без тия.
29
0
 
16
 
! Отговори
Лъжа преди 2 месеца
Това не е преизчисление а повишение с 12,5% и ножницата стари нови пенсии става още по голяма пълни некадърници сте кого заблуждава те?
28
4
 
4
 
! Отговори
гледам с едно око преди 2 месеца
До демокрадциНали не пропускаш "малката " подробност, че тия с пенсия над 1500 реално ще вземат увеличение 000000 ?! А за бай Муню миньора с пенсия 1600 ... и карцином 4 стадий не те е грижа, нали?
27
2
 
12
 
! Отговори
Мария преди 2 месеца
Хиляда статии се написаха за увеличаване на пенсиите, но никой не пише, че ИТН искат пенсиите да се увеличат от 2022 година.Защо с тези статии и интервюта давате празни надежди на хората.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно как решиха, че 1,35 се отнася за годините трудов стаж, а не за средния осигурителен доход или за личния коефициент, които са другите два множителя във формулата с 4 множителя?
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10 години на 70% пенсионери ще се падат 10% реално работещи , 10% държавна и общинска администрация и 10% така наречените роми.
24
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
На един му удържали три пъти повече осигурителни вноски в сравнение с друг и после и двамата с еднаква пенсия - минималната. Не е справедливо.
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приватизаторите и мутрите се върнаха на власт. Сега всичко се прави за да се увеличат високите пенсии. Тези с ниски- кучета ги яли 12% на всики значи на ниските 30-35 лв, а на високите 300-400 и така източват НОИ, като се грижат за себе си. Кои са с високи пенсии- военните, тези в Енергото, банкери, застрахователи и ПРИВАТИЗАТОРИ. В управителните съвети на приватизираните предприятия включваха и роднините си и ги осигуряваха на мах доход, за сметка на работниците, които ги осиг. на минимален.
22
1
 
10
 
! Отговори
Дискриминация преди 2 месеца
За да не се отваря ножищата между високи и ниски пенсии трябва да има 2 вида актуализация. С еднакъв процент върху средната пенсия да се увеличават всички пенсии заради инфлацията. А, заради разликата в осигурителния доход да се увеличават с еднакъв %, но върху изчислената вече пенсия. Така заради инфлацията всички ще бъдат еднакво компенсирани, а заради увеличаването на осиг. доход ще имат според заслуженото като осигуряване. Това ще бъде по-справедливо. Швейцарското правило е побългарено
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега пенсията не се определя върху целия осигурителен стаж. Вземат се само годините, а от осигурителният доход преди 1997 можеш да вземеш само 3 години за коефициент. Всичко е изкривено. Новите богаташи, които приватизираха заводите се осигуряваха на мах доход , както те така и родата до 9-то коляно, а служителите ги осигуряваха на минимален, Затова сега 1.5 милиона пенсионери са под прага на бедността.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искаме да няма допълнителни намеси в пенсионната система( като преизчисляването)просто всяка година изчислените пенсии трябва да се актуализират с ръста на средния осигурителен доход за годината, а не с мижавото швейцарско правило. Тогава няма да се отваря така ножицата. Трябва да се махне тавана и всеки да се осигурява на реална заплата. Значи може да има високи заплати от 20-30 000 лв. месечно, а най-високата пенсия от 1440 лв. ви се вижда супер "висока".
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва най ниските да се вдигнат и после заедно всички нагоре да вървят .