НЗОК не е обществена институция от 10 години, "одържавена" е

Държавните служители да си плащат пълните осигуровки
27 юли 2021 20:15, Анисия Иванова
20
НЗОК не е обществена институция от 10 години, "одържавена" е
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да има някаква промяна, но въпросът не е в това какви пари да бъдат дадени, а как да бъдат контролирани. Проблемът на Здравната каса е, че държавата участва прекалено много в контрола ѝ, заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Здравната каса е обществена институция, такива са ѝ задълженията, допълва Иван Димитров. Проблемът, който се откроява, е че тя не е обществена институция от 10 години, а е "одържавена".

Не е въпрос кой да бъде шеф на Здравната каса, защото той е изпълнител. Надзорният съвет е висшият орган на НЗОК и там държавата има сериозно влияние и натиск "

Надзорният съвет на НЗОК е от девет души и повече от половината са на държавата и това ѝ дава преимущество, обяснява гостът. Може да бъде намален начинът на влияние от страна на държавата, както правят в другите страни – като бъде създадена пациентска общност, която да защитава интереса на българските граждани. В момента няма значение какво мисли пациентската общност, защото държавата командва, допълни Иван Димитров.

Разпределението на парите в НЗОК минава през определени пера в зависимост от заболявания, болници и домашно лечение. Гласува се и се съгласува от Надзорния съвет на касата.

"Бюджетът за следващата година се формира със стария бюджет, но с оценката дали има прираст или намалявания на дадени заболявания. Новият бюджет е винаги по-малък от предходната година. Касата ще започне така в един момент да пести от пари за здраве, отколкото да лекува хората.“

Очаквания за здравните реформи, според Иван Димитров, са държавните служители да си плаща пълните осигуровки. Вместо 8%, се внасят 4%. Да бъде върнат общественият характер на Здравната каса и да започне да се прави здравна политика, която да е предвидима и с ясни правила. Да се лекува нацията, не да се пренасочват пари. Държавата не желае да чуе какво се случва с българския пациент, смята гостът. "Не може всяка болница да има ковид отделение. Определени болници трябва да бъдат ковид, а другите да си работят с пациенти с хронични заболявания. Ние сме единствената държава в Европа, която си изостави своите хронични пациенти.“, обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Затова трябва да бъде създаден буферен фонд и да не се разчита на суми на парче или на дарения от хората. По думите на Иван Димитров във времето на пандемия администрацията на Здравната каса е работила по-бавно или не е вдигала телефоните си. Това е било характерно за цялата сфера, не само за касата.

"Нашият модел на работа в здравната система е хаотичен, а през последната година и половина това е дъното. Като граждани все повече не вярваме на системата, а държавата трябва да изгради доверие към здравната система.“

Относно това дали пандемията в България е дала тласък на електронно здравеопазване – Иван Димитров е на мнението, че този процес по-скоро се е превърнал в онлайн лечение и съвети какво да се приема.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 години
То ако има как ще се самоизтребим от злоба сами !
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф..Циркаджии. Кога свърши пандемията, че говорите в минало време?
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пари им се виждат в тая Каса та новите хора и им се ще да ги присвоят на куп .
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До10По време на пандемията служителите на Касата се скриха и не посмяха да припарят да лечебните заведения.Факт Кацаров през януари бил в болница, пък го проверяват през август
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Касата: Що бяха? Вече не са ли? Свърши ли пандемията?
7
5
 
5
 
! Отговори
Касата преди 2 години
По време на пандемията служителите на Касата бяха на първа линия и не им позволиха отпуск а истината е, че лекарите се скриха и не си вдигаха телефоните !Този е поредния ликвидатор платено му да подпомогне източването на НЗОК !
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-малко соц, толкова по-добре. Не слушайте гербаджиите - тр са присто сини комунисти, същите лаина като БСП.
5
1
 
12
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Всеки да си плаща здравните осигуровки. Стига с привилегиите и то все за тези с високи доходи от бюджета.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е новото. НЗОК се държи като счетоводен шеф, а болниците на ръба на трактовката, търсят начини за оцеляване Един мъдър човек спомена преди години, икономията е майка на мизерията, а счетоводителите от номенклатурното ниво кариеристи са точно в икономията. И премии за това им изписват.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е, че ще се им се размине точенето с години на касата и фантомите, тъй като замазват все по - вече проблема, изтъквайки на преден план други маловажни. С цел объркване на обществото. Но пък доверието рухна с гръм и трясък.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей някои не могът да спят ,че имало още държавни структури ! Ех такива ненаситници има !
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо НЗОК, много частни застрахователи с цел печалба за фирмите им.... Също както в ЕС!