Бяло саламурено сирене - какви са критериите и изискванията?

Въвежда се и определение за такова с повишено водно съдържание
33
Бяло саламурено сирене - какви са критериите и изискванията?
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, в която са допълнени някои разпоредби от сега действащата. Те имат за цел да регламентират изискванията по отношение на етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40%.

Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено".

С Наредбата се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание", която има за цел да намали предпоставките за подвеждане на потребителя. Предвижда се саламуреното сирене с повишено водно съдържание да се предлага в обектите за дистрибуция (търговия) на храни само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.


33
Още по темата: сиренехрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
колко години се коментира тази тема за сиренето и няма управия освен да сезатварят мандрите друго решение не виждам как да се спре водата в сиренето сухото мляко и палмата
29
0
 
4
 
! Отговори
@ преди 1 месец
Интересно...Как стана така, че румънските производители преди доста време се събраха заедно, направиха протест пред техния парламент с едно важно искане в кашкавала да няма "заместващи" продукти.Това се прие, и оттогава в Румъния има само истински кашкавал, в който и магазин да влезете.За сиренето не зная, но не вярвам българските производители да направят такъв ход.
28
6
 
2
 
! Отговори
любител преди 1 месец
Когато съм чужбина, употребявам в големи количества само Датско саламурено сирене във висока цилиндрична метална кутия във вода и с 24% палмово масло. За под 7 лева за кг, чисто тегло. Страхотно на вкус, какъвто в България и за двойна цена трудно се намира. И не ми пука че лъвовете страдали като сечат палмите за палмово масло и разни еко-организации блеят че по тази причина палмовото масло не било хубаво !
27
1
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 месец
Сборно - два часа работа. Мляко от частник. 6 литра по 1.20 лв за да имаш кило сирене. Подгряваш докато пръста ти не може да търпи температурата. Охлаждаш. Капките мая са указани на тубичката. Аз лично добавям и лъжица заквасена сметана. Оставяш една нощ и хайде в гевгира или в тензух. Саламура всеки може да си направи. Аз лично го предпочитам по прясно - жената и децата пък си падат по узрялото. Елементарно е.
26
1
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Сирене има, но хората не знаят в чужбина, те си ходят в техните големи вериги и виждат там фета сирене, гръцко с гръцкото знаме и сега всеки знае фета, Булгара не, що? Щот прос.т и неможе да чака 6 месеца. Ето защо
25
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Количествата няма да могат да смогнат, тогава Лидъл в Германия бяха 3200 магазина, това са в годината огромни количества, сега са двойно тройно повече магазините. ОБАЧЕ бг село, каза : Аааааа. Само тон и половина, не е рентабилно неможе и си затвори вратата))))))Ето Веско, ако четеш ето защо)))))Големите вериги са като в Бг с плащането на всеки 6 месеца първата стока. Не *** тъй не ще. Иска парите веднага и затуй продава в турските магазини. Кой ходи в турските магазини? Турци))) бг и там
24
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Единственото, което пречи е глупостта господа.Преди време опитах да свържа бг фирма сирене за износ в Германия, връзка с централния Лидъл. В Бг още нямаше Лидъл.Накратко стигнахме до там че дойчето искаше 1.5 тона сирене ПРОБНА пратка.Това е един малък ван палет и половина.Процедурата им е следната: пробна пратка, означава разпределят по всички магазини техни и дават на хората да опитат, да вкусят и да кажат какво мислят. Правят проучване, анализи, прогнози и подготвят реклами.След това колич
23
0
 
4
 
! Отговори
Всички се преди 1 месец
таковаме за едни пари.То и сиренето таковано.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българско саламурено сирене няма щот не са го узаконили и патентовали щот трябва да платят едни пари същото като с млякото но има гръцки йогурт и турско сирене Това е България страна нез собствени интереси
21
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Веско не са ни виновни чужденците, нашите не умеят да търгуват. Ако имам време ще напиша. Наистина не умеят, затова гърците са навсякъде и се знае гръцки кисело мляко сирене.... Не умеят да търгуват, все хитруват. Имам много случаи за да ти докажа. Пълен абсурд е.
20
0
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
За да има сирене и мляко, трябва крави, а то няма много крави. Има ли статистика колко крави има в Бг?? Няма!!!! Защо няма????Сухо мляко е всичко!!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Да няма сухо мляко..оппа..то само такова...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eй СМЕХ, изчакай да минат още 20 години от жалкият ти живот. Когато ти пораснат децата, тогава ще те питам дали ти е смешно. А внуците като се появят - ще искаш да не си се раждал през 1995-та година. Смей се сега, после ще плачеш, спокойно :)
17
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Салам народен по бедесе 3 лв. килото
16
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Кренвирши Аз ям по бедесе 6 лв. килото
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РусенецЪ. На останалото се казва цвик. Едно време го вземаха за животните, а сега ние го ядем и хвалим колко хубаво било сиренето.
14
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
11 - Баклъвътъ по колко я дава бай ти Юмер
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние си имахме сиренье сега ще откриваме топлата вода с помощта на чужденци и техните наредби.
12
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Джолан 6 лв. килото по евтино от сирьенето
11
8
 
11
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 месец
Да купуваш сирене от магазин е меко казано абсурдно. Палиш колата, разхождаш се из съседните селца, всеки който отглежда крави си има и малка мандричка. 10-на човека сме се организирали, редуваме се и пътуваме на 30 км - бай Юмер. Сирене на 6 лева. Ама сирене от мляко, а не това което е останало от млякото като му извадиш маслото.