Българинът застрахова първо колата си, после имота си, а накрая - живота си

Целим активно повишаване на финансовата грамотност, подчерта Веселин Ангелов
28 юли 2021 12:28, Ния Христова
133
Застрахователният пазар започва да се движи нагоре, съобщават от Асоциацията на българските застрахователи. 
 
Как се справя застрахователният бизнес по време на пандемия и какви застраховки българите правят най-често?
 
"Имаше много предизвикателства, но застрахователният пазар остана устойчив, въпреки пандемията. Забелязва се ръст при някои видове застраховки. Вижда се преливане от един тип в други, намалява "Помощ при пътуване", защото не се пътуваше - търсят се алтернативни продукти. Най голямата трудност - да бъдем близко до клиентите. Бяха трудни времена. Да не караме хората да излизат, а дигитално да ги обслужваме", това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Той изтъкна това, че в България животозастраховането не е развито, а доминира моторният бизнес. 
 
"Всички видове на спестяване се раздвижиха, българинът традиционно обича да спестява и следващото в списъка са недвижимите имоти. Търсене на по-добра доходност. Банките не предлагат доходност по депозитите, дори се говори, че се начисляват отрицателни лихви, а инфлацията е налице и трябва да се обърнем към алтернативи", отбеляза застрахователят. 
 
Ангелов посочи и най-честите застраховки, които българите правят.
 
"Покрай пандемията почнаха да търсят алтернативи. Към момента проникването на пазара е на добро ниво. Най-честите застраховки: българинът застрахова първо колата си, после имота си и най- накрая живота си. Борим се с тази тенденция. Първо трябва да е този, който изкарва парите",  категоричен е той. 
 
И обясни, че едва, когато вече е налице земетресение, пожар, наводнения, се замисляме за застраховки.
 
"И първо търсим държавата, а не друг вариант", отбеляза Ангелов.
 
Той коментира и темата с липсата на хеликоптери за медицински и спасителни акции, както и каква е отговорността на застрахователните дружества.
 
"До някаква степен може застрахователят да носи отговорност. В САЩ това е практика. До голяма степен ние все още не сме свикнали да залагаме на такъв тип застраховки. Колкото повече се засилва интересът, толкова повече средства ще могат да отделят застрахователите за такъв тип услуги", смята членът на УС на АБЗ. 
 
Според него най-честите проблеми на потребителите са свързани с тяхната застрахователна грамотност. 
 
"Ние направихме застрахователен тест, той е с цел да се тества застрахователната грамотност на потребителите. Това е тенденция, която искаме да наложим, да бъдем между бранша и потребителите. Целим активно повишаване на финансовата грамотност. Идеята е да подхрани любопитството на потребителя", обясни Ангелов.
 
И даде оптимистична прогноза:
 
"В животозастраховането очаквам съществено нарастване, ще продължи търсенето на схеми за инвестиция". 
 
Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, то обиден труд няма,ама тия две професии - погребален и застрахователен агент са ми отвратителни. Незнам къде ги настаняват в ада след това, но да печелиш от мъката на хората не може да е така просто лек майтап.Сега практично - при каквато и да било застраховка, стремежът на застрахователя е да вземе премията и да не изплати обезщетението. Нещо като мутрите - застраховай при нас иначе. Само че в много по-мазна и изтънчена форма.И - да застраховаш знчи да играеш отчасти срещу себе си.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва пък със застраховка живот е най голямата измама
95
2
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
*** обясни на бизнесмените във VIP Lounge-а на всяко летище как няма смисъл от крединтна карта (лек жокер- с нея се влиза там). И те са бедни, да знаеш! По-голяма глупост не бях чел наскоро, искрено ме разсмя колко неграмотни хора има у нас.
94
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът си застрахова имуществото защото е беден но е безсмъртен затова не прави застраховка живот
93
2
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
Прочее, смисълът на кредитната карта е много различен от това да вземеш кредит, глупчо. Най-богатите хора на тази Земя плащат с кредитна карта. Аз не съм сред тях, но печеля в пъти над прага у нас и се смятам за заможен човек. А ти, ти имаш мислене на тираджия, който прибира по 5000лв. на месец и се мисли за много богат.
92
0
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
Не съм написал долния коментар, но аз имам платинена кредитна карта. Даже две. 200лв. годишна такса и за двете. Лихви?! Ти си тотално неграмотен. Лихви на кредитна карта никой не плаща, защото тя има гратисен период. Ползвай там личните пари, никой не те спира. За домашно- провери що е то кешбек и как можеш да печелиш от една кредитна карта. От банката само взимам, не давам. Всъщност не взимам от банката, а от издателя на картата- в моя случай AmEx и Mastercard.
91
1
 
6
 
! Отговори
Ех преди 2 години
Застраховка живот е предпоставка да те убият, за да гушне някой парите. Виж за имот има повече логика.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато все още има хора, които помнят "застраховането" с бухалки и "елате вие, да не дойдем ние!!!", ще има да чакате хората да повярват на застрахователите.
89
4
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
българинът не знае какво е застраховка живот,защото се смята за богопомазан,нали така и живеят като богове,тънат в несметни богатства,крадат цялата планета,смятат се за вечни,или поне ако умрат ще занесат всичките си богатства на оня свят и аз го вярвам,иначе за какво е тая лакомия ненаситна,не се наяде и не се накраде тоя народ,те са тумора на хубавата планета Земя
88
3
 
2
 
! Отговори
дедо любовник преди 2 години
кат бех по млад си застраховах инструменто и ся при сека издънка ми плащат по 1000лв
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гущеров имаше една застрахователна компания и сега е мега милионер , а компанията я няма . Затова българина е предпазлив , защото 32години само измамници ...
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо напишете кои са собствениците на застраховатерните компании, тогава сами ще си отговопите защо хората не се пзастраховат.
85
3
 
4
 
! Отговори
Щот сте измамници преди 2 години
Колата се застрахова по принуда, масово без лизинги са и без застраховка ;) Имота не го застрахова, защото е по-евтино да хвърлиш един бой на съседа когато те наводни! А живота.... той е един бе. Трябва да се живей! ;)Ако оставим шегата настрана. Много хора бяха измамени и загубиха събирани средства един цял човешки живот. Имаше една застрахователка. Идваше вкъщи всеки месец и прибираше 15 лв. от заплатата на дядо ми(150лв). И така цели 15 години. Отидох да си потърся средства и ми дадоха 80лв.
84
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 73 Кредитни карти не използвам. Предпочитам да давам лични пари! Златни не златни се набутвайте вие! Пари на мошеници - банки не давам, нито им пълня гушите! Имал кредитна карта, плаща луди пари за такси и лихви и се мисли за голям играч! Много сте смешни със тези комплекси! Като започнеш да печелиш достатъчно пари, без да използваш кредитни карти тогава ми се обадете! :D
83
1
 
12
 
! Отговори
Мошеници отвсякъде! преди 2 години
Затова обаче българинът напълно основателно не вярва на тия мошеници и се застрахова само когато го задължават насила, например за Гражданска отговорност. Някои видове застраховка, като Планинска застраховка или Медицинска помощ при пътуване е хубаво да се направят, ако човек е турист, но само в отделни изключителни случаи, в България ЗАСТРАХОВКА И ЗАСТРАХОВАТЕЛ = МАФИЯ
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като застраховаш колата при тотал ще ти я платят при живота ако си умрял ти отнемат и банковата сметка.
81
2
 
8
 
! Отговори
Застраховка ли?! преди 2 години
Взех ли лаптоп на изплащане и сключиха застраховка, която имаше и покритие за безработица, така се случи, че заради пандемията останах без работа, ха познайте дали видях и 1 ст?Че и бяха нагли. Едва ли не, защо си позволявам да питам за обезщетение.
80
1
 
6
 
! Отговори
anon преди 2 години
В България няма читава застраховка Живот. Така наречените застраховки Живот всъщност са спестовни планове.
79
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Застрахователите паразитират върху държавата ни. Всички държавни и общински сгради и коли ги застраховат задължително по закон.Смисъла на застраховането е да разпределиш риск върху много обекти. В този смисъл държавата като собственик на много обекти е застрахована сама при себе си.Най-нежелания въпрос към министъра на финансите е колко държавата и платила на застрахователи последните 10 г. и колко е получила обезщетения от тях - ще лъстнат едни стотици гушнати милиони.
78
1
 
11
 
! Отговори
Мошеници отвсякъде! преди 2 години
Пари за застраховки САМО ВЗЕМАТ, А ПОСРЕ НИЩО НЕ ИЗПЛАЩАТ, при всеки застрахователен случай, в който трябва да се изплащат пари, винаги си намират някаква причина да не изплащат застраховката, а сам човек дори и да си вземе адвокат не може да се бори с цяла корпорация с милиони левове ресурси и цели отдели и екипи от адвокати. Колегата долу се е съдил 5 години с Дженерали и си е взел парите, но това е изключение, а не правило. Колко хора имат пари и нерви да се съдят 5 години