Кметът на Твърдица: Пожарът стигна на метри от града

В гасенето на огъня участва и хеликоптер
28 юли 2021 09:32, Красимир Ангелов
4
Кметът на Твърдица: Пожарът стигна на метри от града

Все още не е ограничен пожарът, който се разрази вчера в района на Твърдица.

"Повече от 120 човека работят на два фронта за овладяване на пламъците. Имаше силно задимяване снощи, пожарът беше на границата с града. Затова предупредихме и хората, но за щастие вятърът промени посоката си", заяви кметът на Твърдица Атанас Атанасов пред "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че гори иглолистна гора, засегнати са около 600 дка.

В гасенето още вчера се е включил и хеликоптер, който е обливал с вода единия фронт. Тази сутрин отново се е включил в потушаването на пламъците.

С тежка техника се правят просеки, за да се ограничи разпространението на огъня.

"Надявам се до обяд да овладеем положението", каза кметът Атанас Атанасов пред телевизия Bulgaria ON AIR.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1Самолета може да помогне, като загаси повърхностния пожар /треви и храсти/ и намали скоростта на развитие на пожара, но не може да гаси в дълбочина. Като аналог мога да посоча горящ покрив на къща върху, който се изливат тонове вода и не угасва. Трябва да се разкрият част от керемидите и да се гаси подпокривното пространство.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се има предвид, че не завали ли пожара няма да угасне! Пожара не е само повърхностен и върхов/ в короните на дърветата/, гори и натрупания торф под земята. Като гледаш уж няма горене и в един момент избие от някъде. Това се получава при горене на торфа натрупан в улеи и кухини и получаващия се "ефект на комина". Та докато не угаснат тези огнища, огъня все ще пробива някъде.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В гасенето на огъня участва и хеликоптер. Малиии. С мониторинг ли участва? Ако гаси, колко кг вода вдига? За сравнение руският Ил-76 гаси с 40 тона вода. Де ги платените таралясници F-16 да помогнат на пожарникарите?