Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски

Решението не е окончателно и може да се оспори пред ВКС
29 юли 2021 14:42, Елка Василева
108
Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски
Снимка: архив, БГНЕС

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза, става известно от акта на съда, публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59 523 лв., а на сестра му 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

По делото не е било и доказано, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета. "От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Нещастна работа! Цар от фамилия натрапена на България след освобождението, хора нямащи нищо общо с нашата история и идентичност! Хора мразещи българите и ненавиждащи всичко българско. Цар натрапен ни от държави разделили ни на на части след освобождението. Царе при които губихме територии вместо да си ги върнем!
41
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Относно всички царисти - защитавате една династия, която докара чужди войски да стрелят по българските войници. Справка "Войнишкото въстание". *** може да са всякакви, но при тяхното управление България не е загубила и педя Българска земя.
40
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Единственото решение е Съд, Прокуратура, Следствие, всичките до един се уволняват като им се забранява никога повече да работят в тази система както и техните роднини до 3 коляно. Лустрацията я пропуснахме, но това ни е единственият шанс за по добър живот.
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами онова царство дето се би с турците при Одрин.Онова царство дето построи нова България.Онова Царство дето комунистите върнаха във феодализма с лъжлива република!
38
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Врана,царството му да се върне.Комунистите са нелегитимни и чрез фалшива република върнаха феодализма за 77 г от 1944 насам.Извъртяха се три поколения феодали и ни върнаха толкова назад колкото турците...
37
3
 
15
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Тоя мишок Симеончо е срам както за България така и за баща си Цар Борис! Как пък поне малко не зема от баща си а наследи всичките гени на дядо си Фердинанд.Същия прахосник и нехранимайко е като дедо си!На тоя требе да му се забрани да стъпва в България!!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цар Дървояд
35
0
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
плюй тука поплювко. дупи дай за ваксинка, затягай коланя, изпращай дицата да слугуват у бялити държави и пускай тауавизора да изпадаш в транс. и не забравяй, вервай им. и на крадлив деду и юпитата му, и на *** ваню, и на порко мъжага страхливец и на наркомумията чалгарин човекомразец. на всичките им вервай дружно, те не предадоха твоето овчедушно доверие, вдигнаха ти опашката и те онодиха много здраво. плюй сега тука и се тюхкай. а като виснат даже най горния 1 процент с главата на долу, тея на долу знаете ли как всичките ще станат от примерни по примерни? делете се още на итн, герб, дп
34
3
 
18
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Нито е Цар,нито е българин - откъде накъде ще му подаряват двореца Враня....преди години още не стъпил в България и започна с исканията си, с кражби и претенции...и започна да се гаври със всичко българско.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саймън - Требва да ми вервате! Вервайте ми!
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще върнат държавата на царя?
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗИ ИНДИВИД НАИСТИНА ЛИ НЯМА ПРЕДСТАВА КОЛКО Е МРАЗЕН В БЪЛГАРИЯ???????????
30
3
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
тази династия ни докара националните катастрофи и на 9 септ44 осъмнахме111 000 кв км и 7 милиона население симеон затова не мърда от българия защотоникъде не го искат а тука цър=ву-лите му връщат имотите строени с парите отбюджета
29
0
 
25
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Наистина, тези " добри" хора са изкарали имотите си с кървава пот на чело! И колко много направи за България тази фамилия- цели три национални катастрофи! А откакто са тук, грабят, секат горите ни и изнасят. Преди години Кеворк попита мадридския пришелец има ли претенции към България, а той каза, че не желае да се облагодетелства! Измамник! От неговото управление започна огромната корупция заедно с лондонските, крадливи юпита.
28
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Някакво недоразумение нарича Родината си "дупка",типично за повечето невъзвращенци,обслужващи западните нужни.ци.
27
18
 
14
 
! Отговори
е.щ. преди 2 години
Абсолютно правилно е отсъдил съдът. Не може царското семейство да няма имоти. Като сте толкова ербап, защо не питате откъде Бойко Рашков дамаджаната има 19 имота? От които два като дворци с 12 тоалетни. Не са ли малко много кенефите за 1 г.з?
26
22
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Алооо, до всички "чистокръвни" българи, България погледната от Испания, Англия или Германия е гнусна дупка, а аз живея в Англия и като се прибрах мога да го потвърдя. По тази причина е уникален капитал за имиджа на страната, че има подобен човек като Царя и той е активно ангажиран с представянето на България пред останалите монархии в западна Европа, а като видя клепоухия селянин Смрадев ме хваща бяс
25
2
 
15
 
! Отговори
провинция преди 2 години
За /него/ "Врана" за народа гарга.Ха Ха ХаХарода кучета го яли каза СЪДИЯТА
24
17
 
11
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Неграмотни и нихилисти се пробват тук да раздават оценки на цар Симеон II. Най-*** твърдение е "..Симеон не е българин" ... Симеон е български цар, син и внук на български цар. Родството на цар Симеон с Италия, с Испания, Германия, Великобритания, Черна гора само може да разшири границите на приятелските ни държави. Естествено е, че и Врана и всички други имоти, които комунистите им отнеха си принадлежат на царското семейство. Нотариалните актове го казват. Европейският съд също ще го каже.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак оправиха крадлив дедо.