ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски

Върховният касационен съд отхвърли иска на държавата
12 окт 2020 16:20, Красимир Ангелов
101
ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли иска на държавата срещу бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за двореца "Царска Бистрица", съобщава правният сайт lex.bg.

Още по темата

Това е първото дело, което царят и сестра му печелят срещу държавата. Досега държавата спечели делата за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившeтo cтoпaнcтвo ĸpaй Bpaнa.

Тезата на държавата по делото беше, че тя притежава Царска Бистрица на три основания. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни.

Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г.

И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще платиш ли за поддръжката,материалите и заплатите на работниците,който са поддържали този обект?И ти нямаш нищо,алчен просяк такъв,чудиш се какво да гепиш от България!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиявица алчна,кога ще се махне от България Симеон 2?
86
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Само така!!!Да се готвят Царева ливада и Царево...,,Български съд"
85
2
 
8
 
! Отговори
карло лукавия преди 3 години
тоа конкистадор,ще прилапа всичко и ще го проиграй в монти карло
84
2
 
11
 
! Отговори
Плюя преди 3 години
Съдът в България не е български!
83
2
 
10
 
! Отговори
Кромуел преди 3 години
кобург е старо немско потекло,бедуини.какъв българин къф цар,кви царски бистрици.да му се вземат,не да му се дават,има късмет че Кромуел е е жив
82
5
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Царят ако...продава имота,вече като 100 процентов...собственик,да ми се...обади в Кривунделово,ще го купя по...носталгични причини.Лелята на моята баба по...майчина линия е била...камериерка там дълги години.Даже царят я е...задомил за пазача,той и отговорник за ловните...хрътки,свястно момче от село Говедарци.(платено...съобщение)
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"как претенции, срещу собствената си държава ? това никога няма да се види от мен"
80
1
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ИМА ЛИ ДОКУМЕНТИ?-УДОСТОВЕРЕНИЕ НА НАСЛЕДСТВО ОТ СЪДА?
79
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма отърване от тази алчна ***!Какъв "цар" си,бе, просещ и изнудващ ***?
78
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Симо Мадридския Павиан
77
1
 
18
 
! Отговори
Помним...помним... преди 3 години
- Кеворкян : А някакви материалнии претенции към България имате ли ? - Симеон - Как материални ? Абсурд ! Към родината си ? Никога. п.с. ВСИЧКИ имоти които дърртия комарджия сега иска СА БИЛИ НА ЦАРСКОТО ИНТЕНДАНТСТВО , А НЕ НА ЦАРЯ . Царя НЕ Е ПРИТЕЖАВАЛ ИМОТИ . И ВСИЧКИ "ПОДАРЪЦИ" - СГРАДИ... ГОРИ... НАЦИОНАЛНИ ОБЕКТИ ... са били "подарявани" на царя не за да ги продава когато му трябват парички за казината в Монако А ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ И ДА ИМ СЕ ОТПУСКА ДОП. ФИНАНСИРАНЕ.
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симеон Крадливий
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво още ще му дадат на сакса. Дайте му Фалкона на тиквата да го вози
74
0
 
11
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Някой съмняваше ли се....
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ели и всичките там безброй никове, цял ден дрискаш тук. Едно и също. Сега вземи това - нато е терористична организация. Операция Гладио го доказва. Решено е даже от ЕС че Гладио на натото е терор. Отиди чети. Комунизма колкото и да врещиш по принцип не е нещо лошо, просто не се получава навсякъде. В Китай има милиони комунисти и не ги вълнува че някакъв психар по цял ден имитира борба с тяхната идеология. В България има мутри и плутокрация. Мутрите процъфтяха покрай Костов и това всеки го знае.
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая торба кокали нито е цар, нито е българин, а най-обикновен използвач на който му се отплащат за нещо.
71
1
 
11
 
! Отговори
До викащото Ели преди 3 години
Запомни, че монарсите нямат националност, ни Екатерина, ни нашите хубосници. Интереса клати... монархията. Е виж Уилям трети - от щатхалтер на Нидерландиите, та изведнъж прас - крал на големия им враг Англия. И става по-голям англичанин и от Кромуел. Само пред едно нещо са равни всички презрени монарси - апарата на доктор Гилотен.
70
2
 
26
 
! Отговори
За трола,той си знае преди 3 години
Тоя е цар колкото онзи мангу Киро. Отдавна не сме монархия. НАП сега да се задейства и да му търси данъците докато не е избягал. Дъртия лъжец и крадец ако Костов не го беше докарал от иберийският полуостров, никой нямаше се сети за него, нито той за тук. Факт е че дори не знаеше български. И още седи записа че уж нямал претенции към нещо тук.
69
2
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ИЛИЯ ПАВЛОВ НИ ВКАРА В НАТО И ЕВРОПАЗАТОВА ЖЕНА МУ Е ТИТОЛОВАНА КАТО ЗАСЛУЖЕНА БОГАТАШКА ЦАРЯ МИ ПРАЩА КАТО ПОДКУП ПО ЕДНО КОКИЧЕ ГОДИШНО-МАЛКО ЛИ Е