Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

Българските работници са сред най-бедните европейци
2 авг 2021 18:00, Анисия Иванова
209
Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
Снимка: БГНЕС

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността, съобщава БНР.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха умни нямаше да са бедни и да гласуват за чалгарите.
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ромите не ги влече морето, но можем да им го платим.
143
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поморие, аз и жената, airbnb в руския квартал, полет софия-бургас и обратно, ядене само в хубави ресторанти, за 10 дни - 2к. Изкарвам ги за 1/3 от месеца.
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ot Radi do DiggerБлагодаря, значи за 10 дена 2 хилки не ни мърдат, яка тесла!!!
141
4
 
10
 
! Отговори
Ужасно евтино преди 2 години
До Ot Radi do DiggerТОЧНО ТАКИВА ПОЧИВКИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА !!! Също ПЪЛНА ЗАБРАНА на ЗАМЪРСЯВАЩИТЕ кемпери и къмпинги с РАЗНИТЕ ХИПАРИ надрусани и ***.
140
10
 
10
 
! Отговори
Социалната ДЪРЖАВА преди 2 години
Социална Държава СЪЗДАВА САМО СОЦИАЛНО БЕЗОТГОВОРНИ ХОРА - ГОТОВАНЦИ на помощи и привилегии разчитащи само и после ей така АКО МОЖЕ И ПОЧИВКИ ХЕЙ така. ПЪЛЕН АБСУРД - ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ - ПОЧИВКИТЕ ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СКЪПИ И С ВИСОК СТАНДАРТ - Това ЩЕ Е ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР И ОТСЯВАНЕ на бедняците, които налага нисък стандарт, мръсотия и мизерия при почивките.
139
1
 
10
 
! Отговори
Ot Radi do Digger преди 2 години
За семейство с две деца за осем нощувки ни струваше около 1600 лв . Това е с включени нощувки и храна в заведения ,цени на чадъри и др.
138
0
 
5
 
! Отговори
Digger преди 2 години
До АнонименБлагодаря, явно цените са доста високи за нормално летуване!!!
137
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
След 5-6 месеца на бой на карти, контра, реконтра излез контра и белот айдее 28 на нула
136
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приблизително толкова хора, 1 млн., гласувата през последните 12 години за ГРОБ!
135
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е защото са мързеливи и не щат да работят и да изкарват пари!Много съ доволен че в България има само десно правителства и сега ще има оше по-дясно от петък.И тея милион мързели ще ги оправят подобаващо.
134
5
 
13
 
! Отговори
КАКВО ОТКРИТИЕ? преди 2 години
Голямо ОТКРИТИЕ прочетох тук. За да има богати трябва да има бедни хора. За да ходят на почивки едни други НЕ трябва да ходят на почивки. ХУБАВО И ЛОГИЧНО - КЪДЕ Е СЕГА ДРАМАТА? Драмата ИДВА ОТ ТОВА ЧЕ ХОРАТА СЕ МИСЛЯТ ЗА РАВНИ. Живеят в някакъв измислен свят на равенство от комунизма ли от пост-комунизма ли, от демокрацията дето хората погрешно я разбират по комунистически за равни свободи и права. МНОГО ХОРА СА ЗЛЕ С МИСЛЕНЕТО - просто е НЕ ИСКАЙ ТОВА КОЕТО НЕ МОЖЕШ И РАБОТИ ТОВА Е !!!
133
3
 
1
 
! Отговори
До преди 2 години
Н-р 138 и затова ще си сърбате супата , COViDа и още куп неща ! Скоро !
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Digger Къмпинг "Градина", най-хубавото бунгало - 450лв на вечер. Яденето отделно. Карадере - хамак - 0лв на вечер - няма климатик обаче.
131
0
 
3
 
! Отговори
Jumbo преди 2 години
Не ми пука! Аз нали си цъкам на компютърчето и си гледам вълните
130
10
 
3
 
! Отговори
До Май преди 2 години
НЕ и НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ даденост за ВСИЧКИ. Бедните хора унищожават природата, замърсяват, налагат мизерен нисък стандарт, ПРИЧИНЯВАТ САМО ЗАГУБИ вместо ПЕЧАЛБИ. Специална еко зона със скъпи луксозни комплекси с големи градини паркове зелени площи и трябва да е с ВИСОКИ ТАККСИ и да е САМО за БОГАТИ ТУРИСТИ.
129
0
 
10
 
! Отговори
Бог преди 2 години
До Май Пикането в морето е безплатно.
128
1
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
До ПАТРИОТОсвен аз да ходя а ти да пропуснеш тази година? Ей така, за общото благо?
127
2
 
3
 
! Отговори
И това ли е... преди 2 години
И това ли е заслуга на сегашното правителство или това си така от ГЕРБ?
126
1
 
9
 
! Отговори
Май преди 2 години
Забравиха , че морето не е частна собственост а природна (Божия) даденост за всички !