Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

Българските работници са сред най-бедните европейци
2 авг 2021 18:00, Анисия Иванова
209
Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
Снимка: БГНЕС

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността, съобщава БНР.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
11
 
9
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 2 години
ТРЯБВА ДА ИМА Работническа класа от хора, които да работят и да не искат неща, които не могат да си позволят. Човек е щастлив КОГАТО НЕ ИСКА И НЕ ЖЕЛАЕ невъзможни неща. Уважение и достоен труд така се прави устойчива държава. В една фирма например не може всички хора да са шефове и директори има нужда от хора, които просто работят не се оплакват и сравняват с по-висше стоящите от тях. Това се нарича общество. Не може всички да ходят на почивки и всички да са на мерцедеси не е това живота почивки
124
0
 
1
 
! Отговори
Digger преди 2 години
До АнонименБлагодаря, къде ако не е тайна?
123
1
 
4
 
! Отговори
Digger преди 2 години
Помолих възпитано някой да сподели колко му е струвала почивката на Черноморието за 10 дни,никой ли не е ходил да почива?
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Морето не до колене,а не е и за бедния сиропуч
121
5
 
10
 
! Отговори
ВИЗИОНЕР преди 2 години
НОВАТА РЕАЛНОСТ - Хората една ЧАСТ ОТ ТЯХ просто ЖИВЕЯТ В НЯКАКВА ИЛЮЗИЯ на равенство и демократични свободи. Хората НЕ СА РАВНИ И НИКОГА НЕ СА БИЛИ. За БЪДЕЩОТО и ЗДРАВА ИКОНОМИКА ТРЯБВА ПЪЛНО РАЗЧИСТВАНЕ НА Българското море от всякакви съборетини и бетонни мизерии за евтини почивки. ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАПАЗЕНО САМО ЗА БОГАТИ ТУРИСТИ С ПАРИ. Висок стандарт качество НИКАКЪВ достъп за бедни и простии хора. Печалби данъци събирани да се инвестират в градовете където работят живеят обикновени хора
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До DiggerВъзрастен с едно дете, шест нощувки със закуска и вечеря, обяд за детето ккавото пожелае, чадъри, шезлони всеки ден х15 лева, други разходи, път - 1100. Хич не ми се видя евтино, за десет дни щях да стигна 1700. За 4 членно семейство не ми се мисли. Децата искат луна парк, влакче, какво ли не и парите си вървят.
119
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПАТРИОТТи си роб. Ти работиш за такива, като мен. Аз притежавам къщата ти, притежавам заемите ти, притежавам информацията ти, след време ще притежавам и ДНК-то на децата. АХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХ
118
3
 
2
 
! Отговори
ДемократКонцлагер преди 2 години
Бърз кредит за почивка и кекс , тегли сега на лятна промоция софиянче ,че после идва четвъртата вълна на локдаун и пак ще е панелен затвор..
117
7
 
8
 
! Отговори
ТАКА Е УСТРОЕН СВЕТА преди 2 години
ДА и какво ЛОШО има в ТОВА? Много ясно, че хората на високи постове и позиции на общество ще имат съвсем друг стандарт на живот и ще си ходят на почивки. ЛОГИЧНО И НЯМА ЛОШО НИТО СТРАННО. Просто хората НЕ мога да разберат, че трябва да живеят според своето социално положение - щом е ниско няма почивки и толкоз просто е. Живее се и без почивки за обикновените хората. НИКАКВА ДРАМА ПРОСТО Е ВНУШЕНО НА ХОРАТА БЕЗ ПАРИ ЧЕ ПОЧИВКАТА Е НЕЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ОБИКНОВЕНО МАРКЕТИНГОВА ЛЪЖА.
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОЛЕВ Нещо си се объркал. Твоята съдба в живота е да работиш, на други съдбата им е да почиват. Не си ли го разбрал още?
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПАТРИОТ Ние недостойните гледащи си кефа на морето, поздравяваме вас достойните бачкатори. БРАВО!!! ВИЕ СТЕ НАШАТА ГОРДОСТ!!! Ще пием по 2-3 питиета за ваше здраве. Наздраве.
114
13
 
6
 
! Отговори
НЕ НЕ ТРЯБВА преди 2 години
ПЪЛНА БЕЗСМИСЛИЦА И БЕЗУМИЕ --- НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПОЧИВКИ ЗА БЕДНИТЕ. Туризма е СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ И ТРЯБВА ДА Е САМО ЗА ХОРА С ПАРИ и ВИСОК СТАНДАРТ - КАЧЕСТВО А НЕ КОЛИЧЕСТВО. Също ДА НЕ СЕ УНИЩОЖАВА ПРИРОДАТА с ПРИМИТИВЕН МАСОВ БЕДНЯШКИ ТУРИЗЪМ - НЕ ТОВА ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА Е само МИНАЛО в ИСТОРИЯТА.
113
4
 
13
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 2 години
НОРМАЛНО Е, РАВНИ ХОРА НЯМА! ПЪЛНО Е С НЕГРАМОТНИЦИ, НЕУДАЧНИЦИ И МЪРЗЕЛИВЦИ. ДА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ И ДА СЕ ОБРАЗОВАТ.
112
1
 
19
 
! Отговори
танер преди 2 години
бизнеса на на нашето море да купиш вода за 60 ст и да я продадеш за 6 лв и да си мислиш че предлагаш качестео ама хората не са блъци вече...
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТРЯБВА ДА Е СКЪПО Ти явно си човек, който никога не е ходил на хубаво море. Черно море не е хубаво море. Каквото и да направиш, на Черно море богати туристи не можеш да докараш. Не си прави илюзии.
110
6
 
9
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 2 години
ДОСТОЙНИТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ РАБОТЯТ и НЕ ХОДЯТ НА ПОЧИВКИ. Не може всички маймуни да са на върха на дървото иначе ще падне и ще се счупи. Винаги е имало и ще има различни класи хора.
109
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът неусетно изтича между пръстите. Ако човек вземе да се лишава от почивка, по-добре да си тегли куршума. Естествено, не е нужно да се правиш на Бил Гейтс. Има си почивки и за бедни хора.
108
1
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
От 6 млн. население това са 16-17%.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Digger - Ако живееш в колата си, ще изкараш с 20 лева и колкото ит е бензина до там. Ама не е много "почивно"
106
11
 
7
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА Е СКЪПО преди 2 години
Много силни АРГУМЕНТИ ПРОТИВ масовият туризъм за бедняци. Унищожава се природата, лее се безумно бетон, стандарта съответно е нисък. Унищожава се полезна площ за красива и луксозна инфраструктура за истински почивки. Няма място за бедняшка почивка. ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ Е ТОВА С МАСОВИЯТ ТУРИЗЪМ и НИСЪК СТАНДАРТ. Туризма е за хора с ПАРИ - Разберете го най-сетне. Икономиката на България ще печели много повече от Богати туристи с ПАРИ - НЯМА МЯСТО ЗА БЕДНЯЦИ ТАМ НА МОРЕТО. Качество НЕ Количество това