Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС

Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи
155
Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС
Снимка: БГНЕС

България е приятел и много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си.

"Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом", каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той посочи, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

"Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО", каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ - членството в ЕС.

"Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред", каза Заев.

Премиерът на РСМ изрази увереност, че Република България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.

"Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи", каза Заев, предаде МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
До Инкогнито, абе ей НЕГРАМОТНИКО, аз не съм упрекнал самата партия ГЕРБ, която много правилно ги блокира за ЕС, а упреквам вас - гербавите драскачи - които се скъсахте да пиешете какъв "удар по Русия" било членството на ФИРОМ в ЕС, а същевременно не обелвахте нито дума за това, че така ПОДКРЕПЯТЕ ЕДНА АНТИБЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ЗА ЕС! Ей това е вашия позор, и винаги ще си останете НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
45
4
 
21
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Надявам се, българският народ и политици да не отстъпят и педя от това което искат тези хора от така наречената Северна Македония. Това е греховен грях от страна на сърби и руснаци, една глупава и гнусна политика срещу нашата държава. Няма такава държава Северна Македония!!! Това е българска земя и е винаги принадлежала на България. Ако наистина има Господ, то той ще накаже сърби и руснаци, а тази част т.н. сев. Македония ще се присъедини отново към нас, където й е мястото. Господ да помага!
44
0
 
18
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Бюрманците вече си говорят сами. При това ние в България още не сме си мръднали малкият пръст. Скъпи бюрманци българите не желаят да имат нищо общо с вас. Като се има в предвид, че не разбирате вече езика на вашите прадеди, най-вероятно и това тук няма да разберете
43
0
 
17
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Чао Зайо. След 15 години пишете да се чуем отново.
42
9
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 2 години
А ле ей Смотльо, гербавите ги няма вече. Най после спрете да си триете *** те с хемороиди те. *** с простаците, защо намесва партия която е опозиция. Опрявайте се са ми, ако ме можете тогава се обадете на Бойко. Но аз не бих ви в кирливите газопроводи.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв илинден не е , а е Илинденско-Преображенско Въстание случило се в Македония и Одринско. Изпълнители - поробени българи. Има Крушевска република, но при обявяването й не е ставало дума за македонци, а за българи, гърци, власи. Но не - според тоя днес няма българи там. Ами Ванче Михайлов е бил прав - македония без българи - огин да я гори. Нека се пържат, като не са българи. Проклятието на великия македонски деец явно ги застига.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП е на власт как няма да са приятели скоро Румката ще ги вкара в ЕС
39
8
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Русия няма да позволи още една държава бивш сателит на СССР да се присъедини към врага ЕС!! Дори с цената на война!! Украйна за пример.
38
2
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Заев, за средния пръст въпроса в ефир спомняш ли си го и какъв ти беше отговора... Аре стига се мазни, ходи си лягай с Вучич и Рама. Ванче Михайлов - "Македония без българи огън да я гори". Разчекнали сте се доброволно между Сърбия Гърция и Албания и сте бетонирали всички връзки с България....Пожелавам ви да ви разделят на три!
37
2
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Приятели само на...приказка,а на практика....врагове.Пример ж.п.връзката на Гюешево,нямат никакво желание да се свържат с България.Всички...комуникации минават през Сърбия.Приказки и декларации на...килограм,ама без никаква...стойност.
36
9
 
8
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Македония никога няма да се присъедини към фашисткия съюз ЕС!! Както и Украйна и Беларус. Може много да им се иска, но тези републики принадлежат към православните славянски народи!! И Русия е единствения шанс за тях!!
35
5
 
10
 
! Отговори
Бай Хуауей(о) преди 2 години
Не се хабете за РСМ - докато оправим нашия вътрешнополитически качамак с Радев, ИТН и дубайците, та да излъчим стабилно п-во, което може да дебатира по проблема, ЕС КЕ СЕ РАЗПАДНЕ.Не само РСМ няма да влезе, но и ние ще си бием камшика оттам. Не че го искаме - ще си стане естествено като с Варшавския договор.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До32. Това е официоза му,дори не прочетох,брътвежа и анализа им.
33
0
 
14
 
! Отговори
Дрън! преди 2 години
Сам си говори, сам си вярва...
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зайчо байчо се надява, но ще получи един голям български морков :)
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупец!Но,най - големите сме ние .
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голяма измама е, че сме в ЕС. Но сега можем да си покажем простотията до край.но пасаран за македонците, докато не станат диви българи.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКакъв език на доброжелателство видя тук. Не виждаш ли как се гаври - чества българско възстание, а не спомена само българите! Възстанието е Илинденско-Преображенско - дори само това българската държава трябва да изисква винаги точно да се казва, няма такова нещо като Илинден, както и не са съществували (още не са били създадени) каквито и да е македонци. Пълно е в историческите книги допреди 1944 затова, както и във всяко сериозно историческо издание. Навсякъде е българско възстание
28
3
 
19
 
! Отговори
и още нещо преди 2 години
И още нещо - България ви беше най-най-най-голям приятел. Вече не е! НАПРАВИХТЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НИ ОТБЛЪСНЕТЕ! Това е положението, а твоите лъжи и фантазии, живей си с тях!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя език на доброжелателство е за пред Европа,за да покажат, че *** сме ние.С калпави политици ще се затрием одма и скоропостижно.