Защо някои българи ще пропуснат лятната почивка тази година?

Близо 1 млн. души в България не могат да си позволят ваканция на море
4 авг 2021 21:06, Нели Христова
36

Близо един милион души в България не могат да си позволят лятна ваканция. Това показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Средно в Европейския съюз близо 60 на сто от хората с ниски доходи няма да могат да почиват тази година.

В челните позиции на негативната класация са Гърция, Румъния, Хърватия и Кипър. България е на седмо място, непосредствено след Унгария и Португалия. У нас близо 72% от хората с ниски доходи тази година няма да могат да си позволят ваканция.

В дъното на класацията са Швеция, Дания, Люксембург и Финландия, където едва една трета от хората с ниски доходи няма да почиват това лято.

Ирина Кожухарова дълги години не пропуска почивка на родното Черноморие. Това лято доходите ѝ обаче не достигат за отдих край морето.

"Много години назад всяка година ходех на морето, но вече не е по моя джоб, защото стана много скъпо. На морето вече не ми е удоволствие да дават някакви зверски пари за нищо, като некачествени напитки и храна", каза Ирина пред Bulgaria ON AIR.

Петко Петков споделя, че той и семейството му също ще пропуснат лятната ваканция тази година.

"Ако някой от Народното събрание ми платят, ще отида на почивка. На тези малките заплати, какво се работи. Вдигнаха храната и горивото, все още не са вдигнали заплатите и пенсиите", възмущава се той.

От другата страна е Стефан Миленков. Той е убеден, че ако човек има желание - ще намери начин, за да почива на достъпно по джоба му място.

"Ако човек търси и не е претенциозен - винаги може да намери вариант, за да му бъде на нормална цена по нашето море, особенно на юг", посочи Стефан Миленков.

Проучването показва, че средно около 28% от гражданите на Европейския Съюз не могат да си позволят ваканция. В тази класация на България ѝ е отредено седмо място. Според Румен Драганов от Инстистута за анализи и оценки в туризма обаче тази статистика не представя коректно реалната ситуацията в страната ни.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се мразя достатъчно, че да ходя на ***! Гнусни сервипутки да си сервират 10 годишните дълбоко замразени "пресни морски дарове" на шевовете и да ги тръшне тях разстройство! Които се мрази, мечтае за дизинтерия и разстройство, отвратително обслужване на цени 10 пъти по високи от реалните и да го третират като 5 ръка човек защото не е пропаднал европейски пияница да ходи да се изтезава сам на ***!
30
1
 
6
 
! Отговори
Морски преди 1 месец
"Умно-красиви" парвенюта с мучащ шопски акцент да не се изсипват на любимия ми плаж с гадните си палатки и да го превръщат в сметище и наркоманска дискотека, да си ходят в Гърция за тази цел ;) !!!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пари да ми дават няма да стъпя на гнусното ни Черноморие.
28
3
 
1
 
! Отговори
dj dance machine преди 1 месец
Как бе това е елементарно нещо защо в пропуснато всеки земен човек сключил договор където и да било има права тои го е сключил в рамките на кодекса на труда ако нее го сключил има претенции но кодекса на труда не трябва да е пренебрегнат
27
1
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 1 месец
Поради факта че понякога бях обиждан на ония години подиграван ининижаван трябва да търпя нечии приоритет данни казва какво мие образованието оня ден го чух същото само да му споделя за негово сведение съм доста по умен отколкото си мисли но понеже държи да ме подиграе е така както муе кев понеже казал елементарно нещо да господа за три години знам три неща покраи тия господа представете си как се работи с това и после сме криви кои е крив тоя които си гледа работата или другия адеде
26
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е по-добре сме от времето на комунизма. Сега повече хора си позволяват почивка на море.
25
1
 
14
 
! Отговори
Ачката преди 1 месец
Защото не могат да си го позволят.
24
1
 
25
 
! Отговори
от Варна преди 1 месец
Най-гадното е, че т.нар. курортисти/почиващи/отпускари си пренасят нрава и поведението и ходят насам-натам яко изнервени от живота и всичко останало, карат както си карат по техните места и хвърлят хартийки и фасове през отворените си стъкла. Понеже движението е абсолютна отврат ставаме в 6, да можем да отидем до работа и се прибираме към 19-2000. Естествено софиянците са най-най големи и вдигат скандали за всичко..Това не е никаква почивка! Това е тормоз над нас обикновените граждани.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото са гласували за БСП!!!
22
4
 
12
 
! Отговори
. преди 1 месец
Нема бизнес, нема па-ари. Нема и за две цига-ари...
21
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Простите са и бедни!!!...................ПРАВИЛО
20
2
 
9
 
! Отговори
Браво на Курни! преди 1 месец
Неам отпуска да праим буркани. Неам почивка!
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялото Черноморие е почти на 100% пълно. Преди 15ти август не може да се намери място за нощувка. В последните 10години едва ли е имало толкова силен сезон. И всичко напук на антирекламата която журналята правят
18
0
 
5
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
До Морски/Така е, защото на всички по веригата е платено, по изпипана схема.От незаконни/нелегални рибни борси, до прехвалени рибни ресторанти в сивия сектор вечно, а накрая и опира до митници за внос-износ на деликатесна риба.
17
3
 
7
 
! Отговори
? преди 1 месец
Ми аз зимата ходих на Занзибар и Малдивите, сега нямам повече отпуска до края на годината и затова ще пропусна лятната почивка.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото нямат пари. А част от тези, които имат пари пък не са ваксинирани.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предпочитат да гласуват с машини!
14
0
 
25
 
! Отговори
Морски преди 1 месец
Светът ще свърши, балъците не.... За три замразени попчета - 8 лева. А отвън на табелата пише " прясна риба". Ама нали и контролните органи ядат и пият безплатно при кебапчиите.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде ги сложихте 2 000 000 пенсионера на морето ли ги забравихте. Като започнат с тези сеяндурски стъкмистики ми идва да строша монитора.
12
2
 
2
 
! Отговори
За бетонни обувки преди 1 месец
чул ли си разтропания?!Когато попаднеш в списъка на мафията, като "неблагонадежден".Днес е закона Омерта.