Все повече българи не плащат здравните си осигуровки, но защо?

От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми
123

С близо една трета са се увеличили българите, които не са здравно осигурени, а е трябвало да плащат здравни вноски. От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми.

Рейхан не е плащал здравните си осигуровки за две години. В края на 2019 г. губи работата си, а по време на пандемията не успява да намери нова. Налага му се да ги плати накуп.  

"Няколко години имах прекъснати осигуровки, защото съм безработен, наложи се да отида лекар. Казаха ми, че трябва да си платя осигуровките. И си ги платих. Над 1 000 лв. беше", сподели Рейхан.

Според данните на НАП в ситуацията на Рейхан са попаднали през последната година близо 180 000 българи.

"Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60 към 40, което е 3,2% за осигуреното лице - работникът, и 4,8% за сметка на осигуряващия - работодателя. Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е изцяло за тяхна сметка и за 2021 година е в размер на 8 на 100 върху сума, която е не по-малка от минималния осигурителен доход, който тази година е 650 лв.", каза Николай Николаев от НАП.

Освободени от задължителните здравни вноски са само българите, които имат двойно гражданство или пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година.

"Лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За всички граждани с такива пропуски, всяко тримесечие, данъчната администрация организира информационни кампании, в които до тях се изпращат съобщения до електронната поща, по посочения от тях адрес, а също се провеждат и телефонни разговори от служители на инфо център на НАП, като им се напомнят задълженията и до какви мерки за принудително събиране може да се стигне", допълни Николов.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
някой точат телк нзок
47
5
 
29
 
! Отговори
Асан и Айшето преди 2 години
Кой плаща усигорофки освен българските бунаци бе?
46
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е човек да има избор.Води се уж демокрация,следователно трябва да може всеки да избира.Да има застраховка,друга каса и НЗОК.Така ще има конкуренция и всеки ще може да си прави сметката къде да си внася осигуровките.Този полусоц полуфеодализъм трябва да изчене вече!
45
4
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
А соца - на клонирани роби.
44
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни на плащаме, а ДРУГИ да се возят на ЖИПКАТА, като другаря Балтов? Такива *** въпроси са директна подигравка с търпението на хора. Що се ПРАВИТЕ? ДОВЕРИЕ се глад с години?
43
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** нищо не плащат.Ние плащаме а те се лекуват и като ми се наложи ми казват:''Това касата не го покрива ще трябва да си доплатите''И толкова!Хем осигуровки плащам хем после пак си плащам.Това е България!!!!
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото съм запознат казахте като другари повече върна няма да има явно искате да лапнете пак дано ви извадят от еврозоната вие не сте за нея а за лудницата
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно мие ковид вълната на боико рашков дето говореше че няма да се води по боико Борисов докога ще продължи а рашков
40
1
 
19
 
! Отговори
Sci-fi преди 2 години
Ко сте се заразплащали на здравни такси бе джанъм? Я си бийте по една ваксина и ставате безсмъртни. Доктор няма да ви трябва повече.
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ходя на лекар. Обаче пък от 20 години имам плащани осигуровки без прекъсване. От къв зор? Всъщност, може и да имам престой в болница по пътека без да знам.
38
3
 
24
 
! Отговори
Нане преди 2 години
*** защо да ви ги плащам бре прошляци... И после па да плащам, за шФеди да друсат маанета в болници ли бре.... Ще ви изринем от лицето на земята...
37
2
 
35
 
! Отговори
asd преди 2 години
мен ме е яд, че ги плащам всеки месец. Не заслужават и една стотинка. И без това като отидеш на лекар все те упътват към частния им кабинет.
36
3
 
23
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Има великолепни ЗАСТРАХОВКИ! Здравни. Както е по целия свят. Осигуровката е просто крадене на пари.
35
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се забрани на хорста с двойно гражданство да решават къде да плащат. Например много народ бачка в Германия, плаща тук някскви 13лв и в Германия като се лекува, българския данъкоплатец плаща сметката, която е бомбастична!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лица, които имат европейска здравно осигурителн карта заплащат кеш за преглед и лечение?!
33
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малчугани по форумите си мислят че са безсмъртни и мозъците са им в небесата. Като ви тресне живота, ще ревете като девици в първа брачна нощ. И за какво, за едни 26 лева или някаква смешна застраховка. Живота ви е един а здравето е най ценното което имате, като спре процесорчето си до там .
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо си мислите,че някъде по света има такова нещо като "безплатно здраеопазване"? Услугите,консумативите,трудът и т.н. в здравеопазването все от някъде трябва да се финансира. Дали от данъците,дали от частни застраховки и т.н. Има най-различни системи на здравеопазване,но няма как да бъде безплатно. Да като трябва да ползваш медицински услуги може и да не заплатиш,но сумата вече е платена предварително от някъде другаде.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41, имам привилегии да. Не чакам като *** цял ден да ме прегледат всичко е топ и не плащам и една стотинка на докторчета.Който няма акъл има дупе
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото няма здравеопазване. Докторите гледат пациента като банкомат по коя пътека колко пари ще смъкнат, отделно и кеш за техния джоб, а пациента не се чувства обгрижен. Плащаш и нищо не получаваш. А джипитата са пълна смешка. Истински доктори почти няма
29
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обади се на СЗО да ти плаща здравните тогава . хахаха.Такова нещо като безплтен обяд няма, нито някой е длъжен да ти бъде слуга !?!?