Все повече българи не плащат здравните си осигуровки, но защо?

От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми
123

С близо една трета са се увеличили българите, които не са здравно осигурени, а е трябвало да плащат здравни вноски. От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми.

Рейхан не е плащал здравните си осигуровки за две години. В края на 2019 г. губи работата си, а по време на пандемията не успява да намери нова. Налага му се да ги плати накуп.  

"Няколко години имах прекъснати осигуровки, защото съм безработен, наложи се да отида лекар. Казаха ми, че трябва да си платя осигуровките. И си ги платих. Над 1 000 лв. беше", сподели Рейхан.

Според данните на НАП в ситуацията на Рейхан са попаднали през последната година близо 180 000 българи.

"Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60 към 40, което е 3,2% за осигуреното лице - работникът, и 4,8% за сметка на осигуряващия - работодателя. Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е изцяло за тяхна сметка и за 2021 година е в размер на 8 на 100 върху сума, която е не по-малка от минималния осигурителен доход, който тази година е 650 лв.", каза Николай Николаев от НАП.

Освободени от задължителните здравни вноски са само българите, които имат двойно гражданство или пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година.

"Лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За всички граждани с такива пропуски, всяко тримесечие, данъчната администрация организира информационни кампании, в които до тях се изпращат съобщения до електронната поща, по посочения от тях адрес, а също се провеждат и телефонни разговори от служители на инфо център на НАП, като им се напомнят задълженията и до какви мерки за принудително събиране може да се стигне", допълни Николов.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрацията се крепи от копия безмозъчни платци. Тя е сито измислено да раздели нисшите от висшите, в полза на висшите. Оръжие в една хищническа вселена!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо лица, които имат европейска здравно осигурителн карта заплащат кеш за преглед и лечение?!
48
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много малчугани по форумите си мислят че са безсмъртни и мозъците са им в небесата. Като ви тресне живота, ще ревете като девици в първа брачна нощ. И за какво, за едни 26 лева или някаква смешна застраховка. Живота ви е един а здравето е най ценното което имате, като спре процесорчето си до там .
47
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам защо си мислите,че някъде по света има такова нещо като "безплатно здраеопазване"? Услугите,консумативите,трудът и т.н. в здравеопазването все от някъде трябва да се финансира. Дали от данъците,дали от частни застраховки и т.н. Има най-различни системи на здравеопазване,но няма как да бъде безплатно. Да като трябва да ползваш медицински услуги може и да не заплатиш,но сумата вече е платена предварително от някъде другаде.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрацията е бизнес, а стоката е народа. Който го не знае го чакат страшни мъки от труд, дългове и лишения! Който го знае, той единствен е истински, неповторим.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 41, имам привилегии да. Не чакам като *** цял ден да ме прегледат всичко е топ и не плащам и една стотинка на докторчета.Който няма акъл има дупе
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото няма здравеопазване. Докторите гледат пациента като банкомат по коя пътека колко пари ще смъкнат, отделно и кеш за техния джоб, а пациента не се чувства обгрижен. Плащаш и нищо не получаваш. А джипитата са пълна смешка. Истински доктори почти няма
43
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обади се на СЗО да ти плаща здравните тогава . хахаха.Такова нещо като безплтен обяд няма, нито някой е длъжен да ти бъде слуга !?!?
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правителството на ГЕРБ напълно съсипа правата на пациентите - това е причината. Аз самият се опитах да си възстановя правата, след като доста време не бях в България. Направиха всичко възможно да не признаят факта, че даже не съм пребивавал в страната, така че да платя за 5 години назад.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вервайте че като бачкате, плащате и гласувате сте в правотата си, или че не сте нисши създания!
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 38 АнонименАмааа големи привилегии имаш, плащаш си като поп и където идеш все те клатят за още пари :D
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36, плащаш заради сругите пиавици дето се възползват от системата затова !?!
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дарвин го е казал: 'Тежко на победените!' В съвременен, демократичен вариант се превежда като 'Тежко на работещите и гласуващите!'.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шукри, такива като теб рано или късно стават пушечно месо. Пък аз ще си ползвам привилегии а ти ще си гледаш само от гетото
36
3
 
6
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 месеца
ами питайте спецов,той не плаща ,а искате другите да плащат
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като съм осигурен, защо трябва да плащам допълнителни такси при личен лекар, при специалист, рентген и за какво ли още не?
34
2
 
3
 
! Отговори
Шукри преди 2 месеца
До 32 АнонименПрави си барт ми най ми е хубаво ти дами плащаш сметките.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Който не работи не трябва да яде'. Не трябва уж. Ама аз от 30 г не работя и не само яда, ами и не съм се наял!
32
1
 
6
 
! Отговори
HMLF преди 2 месеца
до 29Моше е бил умен за ралика от теб, капиш?
31
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 29, ами живей като отчвлник бе хитрец не ползвай блгата които са създали другите. Бегай в гората и живей колкото можеш, да те видим дали и 30 години ще стигнвш. Пръдльовци , много е лесно да си пиявица на гържа на другите нали ???