Все повече българи не плащат здравните си осигуровки, но защо?

От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми
123

С близо една трета са се увеличили българите, които не са здравно осигурени, а е трябвало да плащат здравни вноски. От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите суми.

Рейхан не е плащал здравните си осигуровки за две години. В края на 2019 г. губи работата си, а по време на пандемията не успява да намери нова. Налага му се да ги плати накуп.  

"Няколко години имах прекъснати осигуровки, защото съм безработен, наложи се да отида лекар. Казаха ми, че трябва да си платя осигуровките. И си ги платих. Над 1 000 лв. беше", сподели Рейхан.

Според данните на НАП в ситуацията на Рейхан са попаднали през последната година близо 180 000 българи.

"Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60 към 40, което е 3,2% за осигуреното лице - работникът, и 4,8% за сметка на осигуряващия - работодателя. Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е изцяло за тяхна сметка и за 2021 година е в размер на 8 на 100 върху сума, която е не по-малка от минималния осигурителен доход, който тази година е 650 лв.", каза Николай Николаев от НАП.

Освободени от задължителните здравни вноски са само българите, които имат двойно гражданство или пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година.

"Лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За всички граждани с такива пропуски, всяко тримесечие, данъчната администрация организира информационни кампании, в които до тях се изпращат съобщения до електронната поща, по посочения от тях адрес, а също се провеждат и телефонни разговори от служители на инфо център на НАП, като им се напомнят задълженията и до какви мерки за принудително събиране може да се стигне", допълни Николов.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството на ГЕРБ напълно съсипа правата на пациентите - това е причината. Аз самият се опитах да си възстановя правата, след като доста време не бях в България. Направиха всичко възможно да не признаят факта, че даже не съм пребивавал в страната, така че да платя за 5 години назад.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36, плащаш заради сругите пиавици дето се възползват от системата затова !?!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шукри, такива като теб рано или късно стават пушечно месо. Пък аз ще си ползвам привилегии а ти ще си гледаш само от гетото
25
3
 
6
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
ами питайте спецов,той не плаща ,а искате другите да плащат
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като съм осигурен, защо трябва да плащам допълнителни такси при личен лекар, при специалист, рентген и за какво ли още не?
23
1
 
6
 
! Отговори
HMLF преди 2 години
до 29Моше е бил умен за ралика от теб, капиш?
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29, ами живей като отчвлник бе хитрец не ползвай блгата които са създали другите. Бегай в гората и живей колкото можеш, да те видим дали и 30 години ще стигнвш. Пръдльовци , много е лесно да си пиявица на гържа на другите нали ???
21
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ми интересни тези които си мислят че са по хитри. Като почнете да чакате по болниците или да ви пращат само в публични болници защото си без здравни ще ви питам кой ще ви лекува там. Умираш като куче за смешната сума от 26лв на месец !?!Ще ви дойде акъла много бързо .
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Световната здравна организация здравеопазването е основно човешко право. Това означава, че всеки трябва да има достъп до здравни услуги, където и когато се нуждае от тях, без финансовото му положение да се превръща в пречка.
19
2
 
18
 
! Отговори
ККК преди 2 години
ЗАЩОТО НЯМАМ ПАРИ, ЗАТОВА!
18
5
 
16
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Странно, северна Корея има продължителност на живота с около 10 години пред България. То от глад ще да е.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите-законотворци да прочетат книгата,, Клетниците,, и да не упрекваме само българските роми.Как хората да си плащат здравните осигуровки, след като са безработни.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказват ти лечвнив и гушваш буквта на стълбите пред болницата хайде бегай ***
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, като искаш в комунизуъма да е си правиш здравна застраховка и си готов !?!
14
6
 
6
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 10. На кой да се моля? На Господ, който разчита на нас да осъзнаем силата си, да не се ловим на блъфове като ковид, да не ни е страх от бостански плашила като Гейтс? На Господ, който никога не би поискал от своя образ и подобие да се моли на някой. Господ изпитва безкрайна любов към хората и ни е дал свободна воля, не за да Му се молим. Можем само да Му благодарим.
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да е като при комунизъма отиваш на лекар, зъболекар всичко ти е безплатно 1 ст. не плащаш
12
7
 
9
 
! Отговори
Тарикат преди 2 години
Тоя с въпроса има ли някакви ментални изменения? Аре да му обясня. Понеже съм не в сивия, а тотално в черния бизнес. Пенсионни и здравни застраховки НЕ ПЛАЩАМ! Обаче доброволно си плащам здравна ЗАСТРАХОВКА! Две евро на ден. Отива ми два пъти по скъпо от осигуровката обаче премията ми за лечение е 2 000 000 евро във всяка европейска болница по избор!!! Без доплащане! Няма - дай 6 000 лева за таз.става! В Швейцария ми даже имаше мед. сестра от Македония да се разбираме. БЕЗ ЦЕНТ ДОПЛАЩАНЕ!
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си безработен ще ходиш да си търсиш работа а не да ми правиш далаверки и да се скатаваш. Като не таботиш без пари ли живееш от въздуха ?!??Хайде стига номера .Ако си на социалки ще си отделяш 26лева на месец да ги плащаш
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не ми ги удържат в работата и аз няма да ходя да плащам. Ако съм безработен откъде да намеря пари за здравни осигуровки?
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема може да се реши много лесно.Небискаш да си плащаш здравните хубаво, като се наложи да те лекуват плащаш кеш всичко. Ако е спешно лекуват те и те съдят по бързата процедура. Плащаш няма проблем, не плаштащ принудително удържане от доходи, конфискация на имущество или принудителен труд. Ако и това не искаш отиваш в панделата да си ги лежиш !?!?Всеки да си има собствена партида, колко е платил кога за какво се лекува. Деца, пенсионери и хора с увреждание безплатно. Стига вече