При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети

Боряна Димитрова: На пъво място ИТН заради начина на водене на преговори
197
При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети
Снимка: БГНЕС

Протестните партии и на първо място първата политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще понесат щети от политическата ситуация. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Още по темата
"Преди всичко за начина, по който партията реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", каза тя

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?". 

По думите й по начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, ще се определи от три фактора.

Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад.

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
19
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
От кофти матряла - толкова.
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, те това ви е проМУНЬЯМата - хаос и безвремие, напълно предвидими още от миналото лято, пък вие си чакайте пенсиите и заплатите!
7
7
 
30
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кои са протестните партии... Червената Дончева движение 21 и еврейската Мара Капон...Славуца вече умря :)))
6
3
 
20
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Кой каквото си е изработил...Ето аз, например гласувах за мая+генчо. Благодарение на поведението им ги " Видях " колко са гладни за власт, и как редят в кулоарите постове. Те се " взели" с дай! бг, другите тях! да подкрепят. Имам време - ще мисля. А - идеята беше друга, беше обща..
5
12
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Никакъв кабинет няма да има. Рундю талибанина ще се оака яко до октомври месец и е пътник на изборите. С гаранция ако иде на балотаж ще загуби без подкрепа от ДПС.
4
6
 
30
 
! Отговори
- преди 2 години
ИТН са аут от БГ политиката!
3
6
 
28
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Със сигурност! Христо Иванов проигра натрупания капитал след силните PR акции миналото лято. Показа се като малодушен службогонец, който заради силното си его пропиля шанса за промяна. Ако заедно с Мая Манолова бяха подкрепили Слави за 6м, както сега говори да подкрепят кризисно правителство, на изборите на пролет можеше да мине 15% но сега ще спадне под 10% и в следващия парламент ДБ изобщо няма да е фактор. Не им върви на демократите на лидери и това е...
2
10
 
39
 
! Отговори
man преди 2 години
Радев постигна възложените му от Русия цели - да разедини и отслаби правителството, да всее съмнение в ЕС/НАТО и да приближи БГ до руската орбита. Сега ще натиска и за президентска република, за да заприличаме на Белорус. С лщбезната подкрепа на миячи на чинии и чалгари. Пуу
1
12
 
29
 
! Отговори
TRT преди 2 години
Долу фашиста радев!!!