Омбудсманът за полицейското насилие: Шокиращо е, хората са брутално бити

Това е унизително и нечовешко отношение, коментира Диана Ковачева
Обновена: 23 авг 2021 19:38 | 23 авг 2021 19:35, Анисия Иванова
162

Шокиращо насилие. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира в предаването "Опорни хора“ кадрите с полицейското насилие от миналата година по време на протестите.

Няма човек, който да е изгледал тези кадри, които станаха известни, и да не се възмути, допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаше шокиращо насилие. Оказа се, че обемът на насилието е много по-голям от м.г. Едва ли някой може да остане безразличен при вида на хора в безпомощно състояние, влачени и бити по един брутален начин“, коментира омбудсманът.

Още по темата

„Тук става въпрос не просто за насилие, а за издевателство, изтезание, унизително и нечовешко отношение. Съдът трябва да определи дали става дума за престъпление, но във всички случаи това поведение не е правомерно, защото не става въпрос за агресия от страна на протестиращите, хората не дават дори отпор на мерките на полицаите. Аз лично смятам, че виновните трябва да бъдат наказани“, изрази позицията си Диана Ковачева.

Тя припомни, че още м.г. е изпратила искане до министъра на МВР и самата тя е направила проверка – „видяхме в болницата част от битите хора“.

„Нашето заключение беше, че има насилие и виновните трябва да бъдат наказани. Информирах министъра за отказа на адвокат на част от задържаните лица. Ставаше въпрос и за заплашителни емблеми, които не са част от униформите на полицаите, за боксове. Но се видяха много ясно тези нашивки – един удар, един убит. Не е приемливо по този начин да изглежда българският полицай. Получих отговор от министъра още м.г., че има дисциплинарни производства срещу четирима полицаи и че материалите са изпратени на районната прокуратура в София“, припомни омбудсманът.

„Това, което виждаме сега, е, че полицаите са много повече от четирима, което означава, че държавата трябва да изпълни своите задължения за ефективно разследване и наказване на всички по веригата, които са виновни“.

А дали са били укрити записите, Диана Ковачева заяви, че „няма как да знаем, дали са били укрити. В момента има комисия в парламента, която се занимава с този въпрос и очаквам да стане ясно“.

Диана Ковачева коментира и казуса с мигрантите, както и цената на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Ако гледате: преди 2 години
Как да похарчите пари 24 500 таблета долно качество аз съм против, но ако сте решили да купите подобрение в материалната база с което Българската образователна система да е първа в света и да се гордее с тях и да са функционални и след десет години съм за!
91
1
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
До Край-"Няма човек, който да е изгледал тези кадри, които станаха известни, и да не се възмути" МОЛЯ???? Тази жена с всичкия ли си е? ИМА мнооого Човеци,които са възмутени от дейсвията на протестиращите,вкл.и АЗ!!!!!!!Това нормален протест ли е!????Хулигани,пияни,вонящи,дрогирани изпратени от...! Изобщо не са бити!А за потърпевшите от тях???? Какво ще каже така наречената омбудсман???Къде са нашите права???Да мери с един аршин и тогава да видим кой крив и кой е прав!!!Това ли е ролята й?!
90
0
 
0
 
! Отговори
Чакай сега: преди 2 години
Миг 29 и Т80 които бяха приети на въоръжение през 80те бяха за времето си първа класа въоръжение, както и ракетите среден клас.Аз съм сигурен, че и ТОПОЛ М щеше да купи ако се продаваше ...
89
0
 
1
 
! Отговори
Тая пандемия ще мине преди 2 години
До една две години ама след нея ще имате 24500 боклученца в материалната база, а мое да имате 5000 прекрасни инструмента.Помисли за това.Просто помисли за това!
88
0
 
5
 
! Отговори
При Тоше преди 2 години
Никой нямаше да помисли такова нещо, защото хората бяха възпитавани в безропотно подчинение от детската градина! Доколкото е имало различни, тях милицията ги пребиваше без изобщо някой и да си помисли да си търси правата!
87
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чегърт, чегърт! Боли ли, герберасти?
86
2
 
0
 
! Отговори
Един урок: преди 2 години
Не сте научили от бай ви Тошо Живков - като го строиш гледаш да е за един век напред функционално, като ще купуваш купуваш най-хубавото на пазара!
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има такива които не стават за полицията, спор нема в това, ама като гледах записите, нищо извратено не видях, освен ченгето което снима момичето с джуките (предполагам му се е направила, че малко да е унижи, вместо да е удря) ....хахахаха :))))
84
1
 
0
 
! Отговори
Значииии: преди 2 години
Номера ще дадем едни пари ама ще купите едни 24 хиляди таблета нема да стане. 24 500 от ония таблетчета за по левче дето ги дават и става само за ютуб и фейсбук и след година е в кофата.Против съм и някой лобист ще намаже. Аз съм па да купите 5000 мобилни студиа на Уаком дето и след десет години имат огромна стойност и като инструмент и за другите неща дето са в тия от 1 левче.
83
6
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
1 човек на земята, ритан и настъпван от 10 полицая. Това са шамарите на Бойко. Затова загуби изборите. На негово място избрахте още по-некадърните ИТН, които на едни такива протести направо ще ви убиват. Не бият, а убиват. Тогава ще видите кое е по-малкото зло. Онези така и така са били на протеста срещу заплащане, поне са си заработили хляба от шамарите.
82
0
 
7
 
! Отговори
2111957 преди 2 години
А редно ли е да се хвърлят домати,яйца и др. и да се къртят и хвърлят жълти павета по представителни държавни сгради и органи за вътрешен ред. При Тодор Живков тази анархия щеше да бъде спряна много бързо.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестърите биха полицаите, но на тях нищо. Даже са горди със себе си.
80
0
 
11
 
! Отговори
сравнение преди 2 години
Оня дето ритна жената в берлинското метро е осъден на 3 години затвор.Не са го били полицаите-ще лежи в затвора 3 години.Същото трябваше да се случи и на тези "протестиращи" дето се биеха с полицаите,хвърляха по тях камъни,бутилки със запалителна течност и какво ли друго не! Ако ги бяхте задържали и съдили сега щеше да са в затвора и да си излежават присъдите.
79
1
 
2
 
! Отговори
И девойката преди 2 години
Една с разголени гърди като на картината на Дьолакроа-,,Свободата води народа на барикадите", като възстановка на Великата френска революция беше.Какъв исторически момент преживяхме, драги зрители!
78
4
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Бойко бие яко и не пуска кокала, защото знае, че другите са по-лоши от него.
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да им се размине на садистите. Има доказателство, има видео,има закони. И оная прокурорка дето ги е скрила, и тя да бъде наказана според наказателния кодекс . Такива са особено опасни за обществото.
76
1
 
2
 
! Отговори
до 78(Бияч) преди 2 години
Размисли се и си спомни,че с добра репутация в световната история са останали Еркюл Поаро и Шерлок Холмс,а не майор Кайшков.Искам да ти подскажа,че ако си бяхте взели една камера и снимали как хвърлят по вас какво ли не и след това снимали и задържали биещите се с колегите ви "протестиращи" можеше да ги осъдите на по няколко години затвор.А сега на битите синините им са изчезнали за 10-на дена,боляло ги е ден или два най много и сега ви съдят.Боят не е правилното решение,нали виждаш!
75
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тази женица като министър на правосъдието даваше интервю от кабинета си като гордо седеше до снимката на ББорисов сложена на бюрото и.Това стига, че да я обявя за Нищо. Всъщност тя сама го обяви.подобна птица сега може да си сложи Радев или Киро Канадката на бюрото.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бияч от МВРИма големи *** от МВР, ама аз виждам стандартна процедура срещу хулигани, не виждам побой :))) Де да знам, мейби 90-те са ми повлияли покрай мутрите, ама това ако е побой, значи аз съм Бойко.....хахахаха :)))
73
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Айде изказа се и Леля Буля - най излишният човек в държавата след Радев.