Метрото, дърветата или телефон привлекли мълнията, убила млад мъж в София

Експерт съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря
Обновена: 26 авг 2021 08:20 | 26 авг 2021 08:00, Елка Василева
96
Метрото, дърветата или телефон привлекли мълнията, убила млад мъж в София
Снимка: архив, БГНЕС

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба“, смята експертът инж. Радослав Калчев. Пред bTV той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото, със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда млад мъж беше ударен от мълния. Той е умрял на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

Още по темата

„Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност. Никой не може да предвиди къде ще падне“, каза Калчев.

По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент.

„Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния“, допълни той.

Според Красимир Димитров от Столична община причината за инцидента е друга – починалият млад мъж вероятно е говорел по телефона си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

„Мълнията е намерила човека и това, което е носел в себе си – телефона“, каза Димитров.

По думите му неговият спътник е имал голям късмет в тази ситуация, защото е бил на разстояние от своя приятел. В противен случай вероятността и той да загине е доста голяма.

Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря.

„Трябва хората да влязат на закрито, да изключат телефоните и батериите си, защото това привлича мълниите. Ако са на открито, да се отдалечат от дърветата и да намерят закрито помещение. Всякакви метални предмети, които носят, също могат да привлекат мълнията“, каза още Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е много нелепо и смешно, когато някои хора се опитват да ме убедят, че едва ли не има разлика когато носиш чадър в левия или в десния си джоб или си то поставил на главата си... както в Индия хората носят багаж върху главата си. Или пък видиш ли, той не е метален и не привлича мълнии, когато е затворен. Според тях, превръща се в метален, само ако го отвориш и едва тогава започва да привлича мълнии. Иначе ако ти е в левия джоб, не. В десния е по-различно, сигурно.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива "инженери" утре ще излязат със заключение, че пломбата в горния му зъб е причина да бъде поразен от мълнията. защо се дава трибуна на такива "инженери" нямащи и една гънка на мозъка?
46
2
 
6
 
! Отговори
zer преди 2 години
магнитните полета от метрото? Чакай, ние да не ползваме маглев технологии вече??Мълниите падат на места, където най-лесно атмосферата може да се йонизира. Гадното е, че при формирането на йонизирания път (което виждаме рално) протича доста голям ток, който се поема от повърхността на земята. В някои случай тези токове могат да текат 'хоризонтално' по повърхността и да създадат тнар крачно напрежение, което да е опасно дори на разстояние от самото място на падане на мълнията
45
4
 
3
 
! Отговори
До Гиб Мелсън преди 2 години
Прав си брат, затова всички мълнии падат на Еверест. Въпросът е какво е правил този 9 километров младеж на това място, където околните сгради са само по 30-50м. високи? Или може да е попаднал на някоя по-*** мълния, която не е знаела, че трябва винаги да удря най-високото.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28Бъди малко снизходителен, не всички имат мозък в главата......хахахаха :))
43
14
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Младия мъж е убил убит от мълния привлечена от течния чип в тялото му, който е инжектиран при неговата ваксинация срещу коронавируса.
42
5
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Предлагам на въпросния Димитров при следващата гръмотевична буря в София да отидем до най-високата сграда в града. Той да се качи на покрива на сградата без телефон и без никакви железа и магнити по себе си. Аз пък ще застана долу до сградата, ще си окича няколко метални предмета по дрехите си плюс един магнит и ще говоря по телефона си докато трае бурята. И да видим кой ще го изпращи мълнията. Мен или него-дето дава съвети на хората, че телефоните привличали мълниите.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди около седмица пак имаше гръмотевици в София и една мълния удари едно дърво до което минавах и миришеше на изгоряло, щяха да ми се пpъснат тъпанчетaта.
40
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага умните и красивите протестъри, крафт бираджиите и бутиковите тротинеткаджии да затворят Орлов Мост с едномесечна барикада и искане за незабавен арест, съд и доживотен затвор на мълнията, убила момчето и ранила друго, а в последствие Мая Манолова, Мара Капон и Хаджигенов да поискат обяснение от Гешев докъде е стигнало разследването срещу садистичната, брутална светкавица, ритала и налагала без пощада в бъбреци, далаци и ребърца горките мирно стоящи под дървото в условия на буря миряни!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека Зевс бъде с вас.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да го мислиш. Учените не го мислят. Правят проби и тестове. Анализират. Хората няма как и няма защо да го умуват. Няма да открият топлата вода. Просто спазвайте правилата! Всяко нарушено правило води до инциденти. Някои от тези инциденти са неппоравими и неповторими.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря."....................Това се учи през първите седем години
36
2
 
6
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 2 години
5G и ваксините са виновни
35
2
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Удивителни са мащабите на неграмотността сред населението. Затова и сме най-бедните в Европа. Защото сме неграмотни. Мълнията не е някакъв женски бозайник, който да се привлича от някой и който я привлече при него да ходи. Мълнията пада вертикално от небето към земята. Удря най-високата точка. В случая дърво. Ако имаше стълб по-висок от дървото на метри от дървото, мълнията щеше да падне върху стълба. В градовете защо не падат мълнии върху хората- всеки стиска телефон? Защото има високи сгради
34
1
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Кажи честно за кого гласуваш по избори и какво мислиш за ваксините? Мнението ти по ключови въпроси ми е исключително важно, за да знам и аз как да постъпвам. Интелектът ти е забележителен!
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече имаме и убит от метрото. Сигурно пак Радев им е виновен на Тиквените тро лове.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато човек не е сам независимо къде е,ситуацията се променя. Хората на практика знаят за опасности и теоретичски ако ги попитате ще ви кажат какви са опасностите. Но когато хората са повече от един на дадено място действат различно. Примерно като се юрне един да пича и след него ще тичат останалите. Нещо като при стадото.Това е заложено в човека.Да се повлиява от хората около него е типичино.За това когато не е сам човека не мисли рационално.Когато е сам се мобилизира и мисли по- адекеватно.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Между светкавицата и гръмотевицата има интервал от време поради по-голямата скорост на светлината.Имамме време само колкото да броим до 10, за да се отдалечим от дърво, да затворим телефона или да затворим чадъра." ----- Интервал от време има, ако мълнията е далеч. Иначе ако падне до теб, и светлината и звукът са по едно и също време. Мисли с главата си, преди да пишеш. Броенето няма да ти помогне. Убива те ток, а не звука. Какво ще броиш? И като си затвориш чадъра, ще го хвърлиш в храстите ли?
30
1
 
4
 
! Отговори
Уфсъ преди 2 години
Не бе не сме виновни ние овцете,виновно е кучето,защото е пазило на овена каламбаците!
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До жалко за челякаПише се малшанс, слято е мен.....хахахаха :))) Еми като е немало родител или поне некой познат, да му каже, че ако го завари буря с гръмотевици, да не тича като уплашено момиченце до най-близкото дърво.....така ще е :))

Спонсорирани публикации