Афганистанци молят за убежище у нас

С проблема се е заел премиерът Стефан Янев
27 авг 2021 20:09,
47

Жители на Афганистан, които са работили за българския контингент, търсят убежище у нас.  Двамата мъже не могат да напуснат страната след окупацията на талибаните. По случая се ангажира премиерът Стефан Янев, съобщава Bulgaria ON AIR.  

Вече 16 дни Кабул е в плен на талибаните, а летището не може да побере хилядите афганистанци, които искат да напуснат страната.

Гул Рахман е сред тях. Завършва висшето си образование у нас и работи 7 години за българския контингент на НАТО като преводач. Сега иска помощ, за да избяга от дома си.

"Страхувам се от талибаните, затова изпратих при вас документи", каза той.

Помощ у нас иска от бившия командир на българския ни контингент в Афганистан.

"Те са направили опит да се свържат с българското посолство. Но когато са отишли в Кабул - са видели, че не функционира. Не мога да бъда безразличен към тези хора, знаейки какво могат и как са си изпълнявали задълженията", сподели бившият командир на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков.

Тръгването на тримата от Кабул без помощ от друга държава към момента е невъзможно. Затова те настояват да им бъде изпратен документ, който те да представят пред американските сили, за да напуснат страната.

"Тяхната молба е България под някаква форма да им помогне, да им съдейства да напуснат своята родина Афганистан, поради факта, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на своите семейства", коментира още ген. Шивиков.

На заседание в сряда българската държава реши да осигури убежище на 70 афганистанци, служили на контингента ни в Кабул. Пред Bulgaria ON AIR премиерът Стефан Янев увери, че процесите по извеждане на хора от Афганистан от наша страна продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
3
 
! Отговори
Nikk преди 2 години
Тези хора поне искат официално да дойдат в бг, а не идват през планината. Българите сме добър народ, имаме съчувствие и състрадание към другите. Ако искат наистина помощ, мисля че можем да им я дадем. Обаче идват и приемат християнството. Защото българската държава е такава - християнска, и всеки който иска да дойде тук, трябва да се съобрази с нас, с българските порядки и българщината като цяло..
31
3
 
2
 
! Отговори
Питам се... преди 2 години
...дали и слугите на руснаците са молили за убежище след 10 неомври когато в България идва демокрацията ? Или не се е налагало. Нашите подмазвачи са били слуги на "силните на деня" а не определено на комунистите . След като господари ни станаха Американците и нашите слуги са се преориентирали. Така хем пак са си слуги,хем със опит и солиден стаж, хем и не се е налагало да търсят помощ за евакуация... От бдителни комсомолчета ... направо във форумни тролчета. Преди са хейтили САЩ - сега Русия...
30
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние роми - пиавици имаме достатъчно !!!!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този сеяндур ще му дам световната географска карта и ще го накарам да намери България. След не помалка от 10 минути пулене ще се откаже да я търси. Та да ми каже как хора живеещи в средновековието знаят къдее България и изобщо знаят ли нещо за нея. Номера е друг. Онази от краварското посолство им е начукала канчетата и ги е принудила да приберат афганци и те като верни слуги и наколенкажии са се съгласи ли. Които и да дойдат на власт докато са краварите ще страдате в мизерия и недоимък.
28
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Колаборационистите си осребряват предателството. Нищо ново под слънцето.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки от тези предатели ще докара още 20 човека роднини...........Защо лъжат, че само 2-*** искат убежище? Талибаните не гонят никого.
26
7
 
0
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Няма да се отнесат подобаващо нашите българи със афганистанците не са дружелюбни българите много умра за имат към мюсюлмани не е редно
25
1
 
2
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
На Българина му се разказа играта ще трябва да ги пуснат през границата немогат да седят на вън ще стане на прежение със границите във всички входове и изходи
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас отдавна живеят афганистанци, които са женени за българки. Познавам такива. Работеха преди години на Илиянци, може би и сега са там. Добри търговци. Интегрирани са, нормални, кротки хора.
23
8
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Дано ги спасят! Читави служители който работят, такива хора ни трябват в България!
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви талибани са тези дет се пишат,че били студенти-статут на студенти,като всички останали от другите им висши учебни заведения,че учещите се зад граница в други държави,ако при тях няма необходими институти за квалификация на кадри за икономиката им в развитие,ако навремето е имало такива по религиозни въпроси със статут на студенти,като този на студенти по технически,хуманитарни науки независимо какво са изучавали наука,религия щом са преминали тоз курс то да са били образовани в действията.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата позиция трябва да е, че, когато се интегрира и последния ром в България тогава ще приемаме нелегални.
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В никакъв случай не бива да се приемат, та ние още не можем да интегрираме ромите, а афганистанските ислямисти са още по-трудни да ги цивилизоваш и интегрираш.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерале..никакво убежище на тия извънземни ,имат си съседни държави да ходят там ,ме сме цъфнали и за тия луди хора
18
3
 
2
 
! Отговори
1:30 преди 2 години
В разузнавателния взвод на дивизиона имахме такива калашници. :-)
17
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...."Янев и Радев.."...Не надничай откучиягъз,насекомо!
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимайте ги,въпреки че в Столипиново и Факултето имаме достатъчно.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност няма да са много придирчиви ... в началото. После сигурно ще хванат за Германия. Аз лично съм да им се даде шанс. Афганистанци не познавам, но познавам други от размирните региони, които определено си заслужават да бъдат приобщени.
14
3
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ако става въпрос за двама,трима,или десетина афгани,работили с нашите служби там,то ДА,ТРЯБВА да им се помогне!..Въпрос на морал!..За останалите,обаче тълпи,които напъват за "НЕПРАВОВЕРНА Европа",ТВЪРД ОТКАЗ!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са подготвени бойци. Изобщо не са толкова безобидни. Бягат много здрави и тренирани мъже. След толкова дълъг път без храна и вода имат сили да бягат когато ги гонят в гората. Тези хора са бойци. Още на 6 години ги учат как се стреля по други хора. Имат скрити клетки навсякъде. Може да се промъкнат и спящи клетки между тях. Ще съжалявате скоро за милостинята. Но както е известно няма ненаказано добро.