МОН: Децата без маски в детските градини

Учителите и непедагогическия персонал обаче ще са задължени
31 авг 2021 14:27, Ерол Емилов
21
МОН: Децата без маски в детските градини
Снимка: БГНЕС, архив

Децата в детски градини няма да носят защитни маски без значение от възрастта им. Това се казва в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини на Министерството на образованието. В него са отразени и препоръките на Министерството на здравеопазването.

Предпазните средства обаче ще са задължителни за учителите и непедагогическия персонал. Те ще се използват в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група.

Възрастните ще носят маски и в училищните автобуси. За децата това ще се случва по прецента на родителите. От тях зависи и дали малчуганите ще носят такива в детските градини.

Задължителна мярка е спазването на дистанция между персонала от различните групи и децата. Трябва да има и редовна дезинфекция, както и спазване на строга лична хигиена.жЗадължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина.

Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Още по темата
Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи. Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция.

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят съгласно насоките на МОН. При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. По преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб за затваряне на отделна детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ директорът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към занимания от разстояние.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.


21
Още от Общество
Пловдивски превозвачи на протест, готови са да спрат градския транспорт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)цялата група ще минава към занимания от дистанция."------- Оставаше в тези "насоки" да изяснят като как да ги разбираме тези ЗАНИМАНИЯ ОТ ДИСТАНЦИЯ?! На колко метра дистанция трябва да са учителката и децата едно от друго- 5? 50? 500? И как ще си предават мисли и думи - телепатично? Шубе ги е било явно да напишат онлайн занятия, защото сами осъзнават колко трагикомично и нелепо е това за 3-4 годишни деца
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз това със работата при тъмночервен сценарий само с ваксиниран персонал, деца на ваксинирани и на работещи на първа линия, го разбирам като някаква алтернатива на пълното затваряне на детските градини, което мисля, че е ок. И при предишните затваряния имаше градини за деца на работещи на първа линия. Сега ще са с по-разширен състав. Важното е, че през останалото време ще си работят нормално.
17
1
 
16
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 седмици
Ако някой ми даде една причина, само една, която да оправдае носенето на маска, обещавам тържествено, че ще ходя с маска 24/7 и ще пусна лайф стрийм за да ме гледат всички.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Леле, разумни мерки! Не мога да повярвам! Браво!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То пък и маски остава да носят. При такива неща бих си спряла детето
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ба,па турете маски и на пеленачетата в родилното.Загубен народ ееейй!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а в родилния дом ще има ли маски - веднага като излезе бебето, и хоп - му слагат масчица, да свиква
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И като няма камери в градините, а вратите се заключват... кой ще го следи тоя персонал?
11
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига игрички! Ясно е, че на училище и градина ще пускат деца само на ваксинирани родители. Поне в частните градини и училища на нашите деца е така. Но там антиваксъри няма, не виреят.
10
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сложете маски на малките уродлета! И без това ви се струват сладки само на вас, родителите им!
9
10
 
2
 
! Отговори
ДРЪН ДРЪН преди 2 седмици
ДРЪН ДРЪН ЯРИНА.30 безконтролни дечица в една стаичка със един учител и една лелка.....Каква социална дистанция и каква хигиена.За личната да не говорим.80 процента от Българите са такива мъ.р.ши, че е страшно.Жал ми е за дечицата.. ..а персонала там на КОЯ линия е...тотална безисходица.Напускайте тая помийна яма докато е време..
8
0
 
15
 
! Отговори
спиш ли народе? преди 2 седмици
Явно домашното обучение ще излезе напред и частните ученици са бъдещето на нормалните хора!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Ни така, ни иначе преди 2 седмици
Ако не го пратиш на градина, не можеш да ходиш на работа. Дори и да можеш да си стоиш у дома, последната година преди да тръгне на училище трябва да е на градина. Там обаче е достатъчно да има едно заразено дете и колко му е да се изпозаразят всички и да занесат заразата вкъщи.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "До Анонимен 2 -Иди на психиатър ,че да не ти се задълбочи проблема . " - психиатрите не лекуват фашизъм
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда"!!! Тия нормални ли са? "100% преболедувал или ваксиниран персонал и родители!!!! Нали преди два часа т.нар. подобие на здравен министър обяви, че нямало да има принудителна ваксинация?! Тия псевдоподобия на хора шегуват ли се с нас?
4
0
 
14
 
! Отговори
Шарл Мишел преди 2 седмици
БРАВО! А, за родилното може ли без маски?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 2 -Иди на психиатър ,че да не ти се задълбочи проблема .
2
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На ДГ би следвало да ходят САМО деца на ваксинирани родители. Толкова по темата. Това е бъдещето. Антиваксърите- вън. Никакви социални придобивки за тях.
1
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
Може маски на Спайдърмен, Скрудж и миньоните :)))