Учителка от Пловдивско остана без дом

На 11 юли къщата се срутила пред очите й
1 сеп 2021 09:56,
18
Учителка от Пловдивско остана без дом
Кадър: Нова тв

Учителка от пловдивското село Дълго поле остана без дом след пороен дъжд. Къщата на Стойна Делчева се срутила пред очите й в деня на изборите – 11 юли. Тогава животът й се преобръща на 360 градуса.

Историята предизвика вълна от съпричастност от колегите на педагожката от цялата страна, които започнаха кампания в социалните мрежи, за да й помогнат.

„Чух някакво странно пукане, пращане като от греди, от кирпич. Не можах да определя какво е. Около минута-две се чуваше. Тогава две от стените се свлякоха”, сподели Стойна Делчева пред Нова тв. Тя е и директор на местното училище.

Строителни експерти смятат, че причината за срутването са високите подпочвени води и проливните дъждове, които подкопали основите на сградата. В нея Делчева е отгледала двете си дъщери. Къщата, състояща се от три стаи и подземен килер, била построена преди 70 години.

Още по темата
След рухването на дома си учителката обитавала пристройка в двора си, където пригодила две от стаите за живеене. В тях прибрала покъщнината си. Таванът й е подпрян с метални греди, за да не се срути и тя. Стените обаче могат да паднат всеки момент, тъй като са пропити с влага.

„Водата навлезе вкъщи. Миризмата не е приятна. Има риск да се срутят и двете стени и за това е доста опасно за живеене”, сподели още жената.

Стойна изгубила съпруга си преди 6 месеца и сега й се налага да се справя сама. Неочаквано се сблъсква и с друг проблем - въпреки, че от 17 години не е пропускала да застрахова имота си, компанията отказва да изплати обезщетение. Тя е учител по химия и е обучила стотици деца. Днес Николай Здравков, който е ученик от първия й випуск, е готов да й подаде ръка за помощ.

„Просто домът е най-важен. Всичко друго е Божа работа”, коментира той.

Кметството няма средства, но ще поиска от Община Калояново за пострадалата директорка да бъде отпусната финансова помощ. Всички в селото са готови да помогнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Off преди 2 години
Аз пък мисля, че животът й се е преобърнал на 720 градуса. Аман от неграмотни джypнaля. Това се учи в училище...
16
0
 
5
 
! Отговори
Слава Богу... преди 2 години
..че се е разминало без човешки щети, къщите се оправят, но затрупани под тях хора...Сега нека съселяните на пострадалата жена обявят сметка за набиране на помощи, после няколко комшии-майсторяги първо да установят причината за падането, да я отстранят, а накрая за месец-два, точно преди зимата, нашата сънародничка пак ще е в дома си, но този път укрепен и обновен. Така ще стане като в поговорката "всяко зло - за добро"!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз 9 - Че то ако е до 1000 лева, по-добре да не ги даваш, а да ги слагаш на някакъв нискорисков фонд ...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името на застрахователите, ако може? Че да знаем, кои са измамниците? А и едн асметка за жента?
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застраховала се е в някоя от компаниите на бойковите мутри.
12
1
 
20
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Дори и да си застрахован, пак не е сигурно. 200 вратички ще намерят да не ти платят,ето за това хората напускат България. Нямат сигурност.
11
6
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Бойко, върни парите
10
0
 
44
 
! Отговори
аз преди 2 години
Коя е застрахователната компания която отказва да изплати обезщетението?Да си знаем къде на неходим
9
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 2 години
също си застраховам имотите всяка година. Преди време обаче се случи теч след пороен дъжд. Застрахователите - Евроинс, взеха да се дърпат и да се ослушват, защото щетата била по-голяма от хиляда лева. Писах оплакване до Комисия за финансов надзор и платиха. Не видят ли зор никой не плаща!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еролее, много си скаран с математиката, моето момче. Ако се обърнеш на 360 градуса нищо не се променя - пак си в същото положение. ***...
7
0
 
23
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Взе ми думите. Като са прибирали парите и са се надявали да не рухне, сега да плащат в пълен размер застрахователната стойност.Ако е имало застраховка и на техника и други движими вещи - също.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди застраховането със сигурност е направен оглед от застрахователите. Защо тогава са извършили застраховка, след като смятат, че къщата е стара и може да рухне сама? Жената да си търси правата. Въпреки, че адвокати, средства и кой знае на кой е тази застрахователна компания.....Всичко е фалшиво в тази държава. Преди 10 години закупени имоти по морето се оказват ипотекирани и сега собствениците наново трябва да си плащат имота. А уж документите преди закупуването са били изрядни. БГ член на ЕС
5
4
 
11
 
! Отговори
3M преди 2 години
До Активист на БСПа всички мутри са създадени от БКП, както е известно
4
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша работа това "животът ти да се преобърне на 360 градуса"... Виж на 180 да е си е друга работа ама при 360 положението звучи страшно. Страшни сте журналята...
3
12
 
21
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Застрахователните дружества са на Бойковите мутри....
2
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... от 17 години не е пропускала да застрахова имота си, компанията отказва да изплати обезщетение." - И след това експерти, професори и журналисти питат, защо не си застраховаме имотите???
1
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ДЗИ да плаща фирата