Новите мерки: Училищата започват присъствено, заведенията ще работят до 22 часа

Кина и театри ще посрещат 50% публика
Обновена: 2 сеп 2021 13:30 | 2 сеп 2021 09:55, Нели Христова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население", добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

"Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място - процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки", обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта "Делта" в страната - между 98% - 99% от пробите, а 1% са заразени с "Алфа" варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

"Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция", каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

  • Провеждането на присъствени групови занятия се допуска при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и до 10 души в помещение
  • Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове
  • Провеждането на конгреси, семинари и обучения се допуска при не повече от 30 процента от капацитета и 30 участника в помещението
  • Преустановява се провеждането на тиймбилдинги
  • Провеждането на изпити и конкурси се разрешава при капацитет от 30 процента и със защитни маски
  • Прекратяват се концерти, събори и други масови прояви
  • Посещенията на музеи и галерии се допуска при не повече от един човек на 8 кв.м. и с носене на маски
  • Провеждане на спортни занимания на закрито се допуска без публика
  • Посещения на фитнес центрове се допуска при 30 процента от капацитета
  • Посещения на спортни зали и клубове са допускат само за индивидуални посещения, физическа дистанция и при намален капацитет
  • Посещенията в балнеосанаториуми се допускат при 30 процента от капацитета и график за индивидуално ползване на услугите. Трябва да се носят и маски
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в часовия интервал от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, не повече от 6 души на една маса и носене на маски от персонала
  • Събитията от частен характер - сватби и кръщенета - се допускат при ограничаване на броя на присъстващите
  • Посещенията при пациенти в болниците се допускат при пълен комплект защитни средства и при не повече от един човек в стая

Заповедта с пълния брой мерки ще бъде подписана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров до края на деня и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те. Заповедта ще влезе в сила от понеделник и ще е за срок от 2 месеца. Тя може да бъде отменена по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволи това. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система и няма да се поколебаем да наложим и най-тежките мерки", уточни Кацаров.

Здравният министър отново призова всички да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
7
 
1
 
! Отговори
до Родител преди 2 години
Децата изобщо не трябваше да са затварят, още при първия локдаун. Сега всички щяха да са го изкарали и да имат естествено придобити антитела. Стига с тази лицемерна загриженост и това преувеличаване. Явно на детето Ви му допада дистанционното обучение, факт, така се изкарват по-лесни оценки :) Вие ако искате не го пускайте, имате това право, НО недейте да пречите на останалите да имат нормален образователен процес!
235
0
 
6
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Бойкот ! Няма да спазя и една от тези мерки ! За пари се видя , че и децата ще си продадат !!! Колко са безскруполни само !
234
3
 
8
 
! Отговори
Курш.ум за тоя преди 2 години
Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Здравния министър от това СЛужебно Правителство и ИЗГОНИМ всички афганистанци , китайци и не.г.ри, които тия пускат ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.... Тия явно дойдоха САМО за да седнат на мястото на Борисов, за да КРАДАТ заедно с арабите..
233
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания отменя всички мерки, щото били ваксинирани 72% от населението. А защо не казвате, че Министерството на здравеопазването на Дания е приравнило Делта варианта към сезонен летен грип?
232
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 часа щото много страх ги тресе от протести. Оставят държавата без мерки до 7 септември. Всичко е проформа.
231
9
 
11
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Родител, гледам внимателно - Израел - най-ваксинираната стана в света, с най-много разболели се.Гледам внимателно и Швеция - почти без мерки и нито ден "затваряне" - няколко случая на ден! Гледам и как мутира вирусът - все по-млади. Ако децата не го изкарат сега, другият щам може да е фатален за тях. Ти си прави сметката дали да отидат на училище или не и каква полза въобще имат мерките.
230
15
 
12
 
! Отговори
@ преди 2 години
Много точно са написали хората "Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те.". Ако ние всички се обединим и не спазваме глупостите им, съответните мерки ще отпаднат и те ще са безсилни да наложат каквото и да е докато се крият от народната любов.Аз маска до този момент не съм слагал, няма и да сложа! Не на мерките, затвор за затварачите!
229
4
 
13
 
! Отговори
Престъпление преди 2 години
До Родител ТАКА Е това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ същото както и неадекватните половинчати мерки с които да отбият само номера. Не може така на 50% на 30% и на колкото и да е да работят заведения, фитнес клубове и други, АКО СЕ ПРАВИ ЛОКДАУН ДА БЪДЕ ИСТИНСКИ НА 100%
228
4
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 2 години
Чумите са с размери до няколко метра и се виждат като сенки над главите на хората.ПРи активиране на черно чумния генератор вкл през камери,екрани и телефони стават агресивни.В момента се чуват комуникации между тях в града наблизо.Експерти да прослушат записите които правят в момента. Да се ползват данни от вече проучени подобни масови убиици снимани в Англия КЕнт през 2019- 2020 година след включване на bad death music terror.
227
6
 
1
 
! Отговори
Iordan ivanov Geolog преди 2 години
warnings about Black and gray death mass murderes and killers after 5G Black death and cancer weapons incl 5G;5.13G;5.39G digitalization !!!Днес 2 Септември по време на огледа на близък град бяха засечени много екземпляри от черна,сива,кафява и други чуми.. АКтивират се от 5G smartphones ... Експерти да огледат масовите убиици вкл черно и сиво чумни на снимки и видео репортажи как кръжат около собственици на новозакупени смартфони s Black death and cancer generators and activatots inside
226
7
 
9
 
! Отговори
STOP PCR TERROR преди 2 години
Продължава наглия безогледен терор срещу цялото човечество .Вместо да арестуват терористите и техните съучастници /добре известни на службите за сигурност заради ежегодни подобни нагло престъпни диверсии рекламирaни като ГРИП,FLU,SARS,MERS,SWINEFLU,BIRDFLU от 2019 декември в терора срещу цялото човечество са включени лидери временно подставени на власт. Харчат се трилиони долари за трайно поразяване на всички живи и мъртви след време.Все още няма нито една ваксина с клинични испитания ..
225
8
 
9
 
! Отговори
! преди 2 години
Безотговорността в обществото е огромна. Има ваксини, който иска да се ваксинира, който не, да си носи последствията. Няма нужда от ограничения, защото така всички плащаме за тези които не се ваксинират!
224
12
 
22
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Изпращането на децата в училище по време на най-големия пик на пандемията не е грешка , а престъпление, лошото е, че никой няма да носи отговорност за поразяването на децата ни от корона вируса. Нека отговорните да видят какво става в момента в Израел, където децата масово се разболяват от вируса по 1000 деца на ден.
223
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #174 georgiev Ти пък какво се правиш на луд и неразбрал бе? Тези които не вярват във вируса и си мислят,че учителките са им бавачки-те искат присъствено, САМО ТЕ. Нормалните, интелигентни хора искат ДО, докато премине пика на вируса, децата няма как да стоят в една стая с часове и да се пазят, абсурд, още повече ако няма тестове, няма да се знае какво се случва. Много от децата ходят с грипоподобни симптоми, но тестове не правят, оправдават се с настинка, а останалите-под стрес голям!!!!!!
222
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата започват присъствено, след 20-30 дни 6000 новозаразили се на ден, нови мерки и т.н. За Коледа обаче всички по чудо оздравяват и мерките се облекчават и към 10 Януари хоп пак повишаване на болните... и така до Април. Е тоя филм вече го гледахме.
221
9
 
15
 
! Отговори
Чакай да видя, дали преди 2 години
..съм разбрал правилно: МЕРКИТЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ В СИЛА СЛЕД 5 ДНИ! Заведенията ще си работят както досега, само ще приключват сметките малко по-рано и хората ще "си тръгват" до 10.30-11.На практика фитнеси и спортни зали си остават отворени. Няма такова нещо като масово посещение на фитнеси. Сватби и др. подобни ще си се случват без ограничения, защото няма зададени конкретни условия как да се ограничава броя на гостите. С други думи,след 3 седмици чакайте МАЗАЛОТО а междувременно гледайте безучастно!
220
1
 
19
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Много гаадни и некомпетентни хорица има в това правителство.А тоя е мазен ,двуличен некадърник.
219
9
 
13
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Абе доктор Канцеларов що не казваш кво правите в България след като американската агенция по лекарствените препарати от 01.09.2021 отнема разрешителното за използуване на PCR тетовете като не даващи обекивни данни за наличието на вирус в организма и ЧЕ ТЯХНОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ Е БИЛО ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ!Канцеларов кво правим сега а?До всички черни души в бели престилки-намирисва на нюрнберг-2!
218
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров и той си е направил ЩАБ. А критикуваше стария. И си поканил заместника да чете заповедта. Страх го е да застане с лицето и името си срещу народа. Разпределил отговорността. И мерките същите, като на предишното правителство, за което твърдеше, че се е провалило с ковид-мерките.
217
0
 
15
 
! Отговори
Този пък преди 2 години
Кацаров реди виц след виц. След няколко месеца ще издаде томче с хуморески.