Три русенски села без транспорт, лекар и аптека

Реално са откъснати от света
Обновена: 4 сеп 2021 16:32 | 4 сеп 2021 16:32,
22

Проблем с автобусите остави три села в община Две могили откъснати от света. Освен без транспорт, жителите им са без достъп до лекар и аптека, разказва Bulgaria ON AIR.

Керанка Цакова живее в двемогилското село Острица. Тя е онкоболна и често й се налага да ходи на лекар в Русе, или за лекарства.

"Няма коли, няма автобуси, няма с какво да се придвижваме. Аз съм болна от рак, трябва да ходя на прегледи, но как да отида?", каза тя.

Село Острица има над 230 жители. Там вече втора година има проблем с обществения транспорт, но от няколко месеца изобщо няма автобуси. В подобно положение са и съседните Кацелово и Каран Върбовка.

Още по темата
"Мотивите на човека, който изпълнява тази услуга са, че няма печалба и иска субсидии. Пари няма от къде няма от къде да му дадем. Ние сме наместничество, не разполагаме с ресурси", обясни кметският наместник на с. Острица Стефан Димитров.

Във въпросните села има предимно възрастни хора, които нямат автомобили. Когато пътуването до областния град е наложително, търсят частен автомобил, срещу заплащане.

Един от вариантите за решаване на проблема е да се кандидатства за държавна субсидия, но тези села не отговарят на изискванията.

"Училищни автобуси има и в село Кацелово и вървят сутрин и вечер. Те нямат право и не извозват граждани. От там нататъка, шофьорите докарват учениците и вечерта ги прибират. В същото време ако министерството на просветата, ако дава тия средства под формата на субсидии към училищата за извозване, но самият транспорт ако се извършва от частни фирми, тогава фирми ще имат интерес да осъществяват този превоз и покрай учениците да возят и граждани", посочи кметът на Община Две могили  Божидар Борисов.

От Община Русе отговориха, че търсят вариант за превоз с прехвърляне, за да се оптимизират разходите на превозвачите.

"Общината няма как да извършва финансиране да превозва за своя сметка частни лица. Ние може да предложим желаещи да извършват услугата по разписанията, които ние имаме от областната схема. Субсидират се самите превозвачи при определени условия, но те трябва да кандидатстват и да отговарят на условията", подчерта зам.-кметът по "Комунални дейности" в община Русе Димитър Недев.

Жителите на трите населени места са готови и да затворят пътя в знак на протест, ако никой не обърне внимание на проблема им.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Айде бе,Радев, noмакъ грозен, направи нещо за хората!
16
4
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Хубаво ви казаха, че при демокрацията ще има банани за всички, ама не уточниха къде точно ще ви ги сложат тия банани, а вие си помислихте, че всички ще станете капиталисти и чорбаджии. Е, станахте ли, усещате ли къде ви ги сложиха бананите?
15
4
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
При мене във всеки областен град (тогава им викахме окръжни) имаше дежурна аптека по график, която работеше деноно. Сега денонощна аптека има само в София, който е останал да живее в провинцията, управляващите са го оставили да умpe, те нали си имат денонощна аптека в София
14
4
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Здравейте, българи, доволни ли сте от демокрацията, има ли банани за всички? Докато ви управлявах аз, имаше медицинска сестра или фелдшер във всяко село, лекар и зъболекар идваха в селата по график 1-2 пъти всяка седмица за половин работен ден, сутринта в едното село, следобед в съседното. За линейки и автобуси в селата никога не е имало проблем при мене, в нито едно село. Питайте тези хора там да ви кажат как беше преди и какво е сега.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега ми кажете че тия хора са ваксинирани! Ей за това говоря от 10 месеца. И тия села не са единствените. Знаете ли колко селца има дето един лекар ги обикаля с колелото или яхнал коня? Не се смейте. Истина е. От 30 г става все по-зле и нито на десни, нито на леви им дреме. А пък на тия сега, още по-малко.
12
2
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Незнам за Радевото правителство, ама Тиквеното бе 10 години на власт, а у лево
11
0
 
8
 
! Отговори
Мечка преди 2 години
Колко философи ни убеждаваха, че на село е супер - далеч от шумния и мръсен град. А, да забравих. Ама то селото трябваше да е близо до... София. Ха-ха!
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от Радевото правителство. Нали щеше да оправя държавата?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е общитана да купи един бус и да назначи няколко шофьора на автобуса на заплата и проблема ще се реши
8
1
 
6
 
! Отговори
жалко и тъжно преди 2 години
и това не са всички села в България, ЧЛЕН НА ЕС, които са в същото положение.... жалкото е,че в такива села има много стари хора, които са работили и създавали тази държава.... а сега, когато са стари, нямат помощ от никъде... Знам,че това са "правилата на играта"(за съжаление), но ми е жалко и тъжно за тези хора
7
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Две Могили туй е Туйн Пийкс направо :)))
6
11
 
7
 
! Отговори
питанката преди 2 години
А нормално ли е за 230 души - бабички и дядовци някой в тая държава да осигури обществен транспорт? В коя нормална държава го има това, някой да работи на загуба, а държавата да му плаща с нашите данъци? Абсурд!
5
2
 
12
 
! Отговори
Само не разбрах преди 2 години
Прави са хората, но при положение, няма транспорт до там каква е файдата да блокират пътя и да демонстрират? Честно не виждам логиката
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко подобие на държава сме! Горките хора... А гражданите иначе реват, че всички се бутат в градовете. Защо ли бягат хората, от добър живот на село сигурно.
3
1
 
8
 
! Отговори
Цялата преди 2 години
страна. е заседнала в 1968.!!
2
5
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Рейс няма ама чисто нов асфалт за милиони откраднати :)))
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи там няма ковид.