Хлябът поскъпва въпреки рекордната реколта

Цената се вдига с 10-20 ст. в цялата страна
8 сеп 2021 14:29, Елка Василева
136
Хлябът поскъпва въпреки рекордната реколта
Снимка: архив, БГНЕС

Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна въпреки рекордната реколта от пшеница, при която добивът мина 7 млн. тона, пише „Телеграф“.

В повечето градове в страната опаковка от 650 грама вече се продава по 1,20 лева за брой. До 1,80 лева пък стига опаковка от 830 грама от масовия хляб. Очаква се до края на годината в някои региони да има още увеличение с около 20 на сто заради високите цени на зърното, прогнозират от бранша.

Въпреки рекордните добиви предлагането на хлебна пшеница на борсата стига 516 лева за тон с ДДС, сочат данни на Софийската стокова борса. Средният добив от пшеница през тази година възлиза на 560 килограма от декар, коментира Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Големите количества се дължат на трудолюбието на работещите в сектора, нови технологии и не на последно място – времето беше благоприятно за посевите, посочи той. Цената на пшеницата у нас се влияе от тази на външните пазари, защото зърното е борсова стока, обясни Костадинов. Причината за поскъпването е, че търсенето на външните пазари е много голямо.

Разходи

Не се очаква намаление на цените у нас, тъй като разходите за производството са се повишили. Например торовете, с които се обработват насажденията, са поскъпнали двойно - от 320 лева за тон през миналата година на 670-700 лева за тон тази година. Препаратите също са поскъпнали, както и трудът, коментира Костадинов. Цената на хляба се влияе не само от брашното, но и от горивата и цената на тока, който е поскъпнал двойно спрямо миналата година, посочи още шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Борса

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търси в момента на цена 400 лв./тон, а предлагането е на 410 - 430 лв./тон без ДДС или 516 лева с ДДС, съобщават от борсата.

Фуражната пшеница пък се купува от 380 до 390 лв./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 310 лв./тон, царевица на 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи според брокерите цени – 850 лв./тон „купува“ и 900 – 910 лв./тон „продава“. Дефицит има и на масла в световен мащаб, заради което не се очаква да има съществени изменения и в цената на слънчогледа въпреки прогнозите за по-добри добиви през тази година спрямо предходната, прогнозира Костадинов.

Ново увеличение на цената на хляба и хлебните продукти до края на годината с около 20% очакват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите във Варна. Така цената на хляба в търговската мрежа може да достигне до 1,50 лв. Причината е в драстичното поскъпване на електроенергията, както и нарастването на цените на основните суровини за производството – брашно, сол, мая, горива и други. С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделят хората в бранша.

Заплати

Също така има скок на минималната работна заплата, която ще доведе до ръст на разходите за възнагражденията на работещите в хлебопроизводството. Зaдържaнeтo нa рaбoтнaтa ръкa в ceктoрa e oт изключитeлнa вaжнocт, зaтoвa този разход се кaлкулирa в крaйния прoдукт. При нac тe трябвa дa зaпoчвaт минимум oт 1500 лв. A за квaлифицирaнитe рaбoтници те възлизат на нaд 2000 лв., коментират хлебопроизводители. Пoвишeниeтo нa цeнaтa нa хлябa мeжду 15 и 20%, кoeтo въвеждат в мoмeнтa, нямa дa кoмпeнcирa нaпълнo рaзхoдитe им.

Пo думитe нa хлeбaритe обаче някoи търгoвци злоупотребяват, като cи пoзвoлявaт нaдцeнки oт 90%, пише „Монитор“. Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба ще скочат и цените на останалите храни и продукти. От Съюза на хлебарите пък смятат, че има риск от предстоящи фалити в бранша, главно сред собствениците на малки фурни.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то това хляб ли е дето се продава в магазина,фуражна пшеница +знайна и незнайна химия ти я предлагат за хляб,не мерси без хляб никой не е умрял има много други заместители ,не купувайте хляб масово една седмица,и ще видите как ще се променят цените надолу.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е причината всичко да поскъпва.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хмpravilno bi gi v umnicite tiq raboti cenite se vodqt po minimalnata zaplata govedca ne po maximuma Bil Geits leb ne qde i Soros
113
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 2 години
До Анонимен 112 как определяш висока заплата? ако взимаш 50 000 на месец и хляба е 1 000 ? каква заплата е това?
112
0
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 2 години
Нивото на дохода се определя чрез покупателната способност спрямо него - колко яйца може да си купиш с заплатата си например. Така че коментарите преди мен са основателни - не дохода а цените определят нивото.
111
0
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 2 години
Правилно цената определя статуса на живот, няма значение колко взимаш има значение кое колко струва!
110
0
 
2
 
! Отговори
Какво преди 2 години
рече, те са заимосвързани - нисък доход + ниски цени е като висок доход + високи цени. Дали ще взимаш 100 лв и хляба ще е 1 лв или ще взимаш 200 лв и хляба ще е 2 лв е едно и също
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са ни високи цените ниски са ни доходите затова ще сме винаги бедни докато се съгласяваме да работим за заплати които покриват единствено най-наложащите ни разходи.
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво чакате, братя, да се обединим и да свалим метежника Радев и крадливата шайка от служебния кабинет. Цените растат, пренасочват се пари и потъват в съмнителни търгове и планират разграбването на държавния резерв. Слугата на Радев Ивайло Мирчев вече е входирал проектозакон за приватизация на държавните резерви. За бога, братя, на оръжие.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха к0мунетата на власт и цените тръгнаха нагоре. Още 6 месеца на власт и пак ще фалират държавата както направиха при Виденов.
106
2
 
4
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Радев,не е поскъпнал само хляба _ защо сега всичко поголовно поскъпва ?!
105
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен112 Парите никога не стигат!Колкото и пари да имат тези алчни "бизнесмени", никога няма да са им достатъчно за да се охарчат с нови технологии или по-високо заплати на персонала...Защото това не са бизнесмени, а насила хубост и насила хубост не става...
104
2
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че ще поскъпва хляба - БСП непрекъснато ни внушават, че ни чака криза...Криза, защото трябва да се попълнят резервите, които източи вирусчето у нас...Забележете: за да попълнят РЕЗЕРВИТЕ, хората ще трябва да влезнат в КРИЗА! А резервите всъщност може и да се попълват по-дълго време, не е необходимо да влизаме в нова криза за да попълним резервите! Защо ли някои предпочитат да изтормозят народа, но да съберат бързо тези пари?! Кой знае в кои резерви джобове ще се насочат, значи...
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кое поевтинява???
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има висока производителност на труда, на базата на които да се получават високи заплати, трябва да има .... високи заплати - затворен кръг. Високите заплати са стимула за дебеловратите бизнесмени да използват вископроизводителни технологии, а не нискоквалифициран ръчен труд, както е сега. С други думи труда на хората трябва да стане много скъп за дебеловратите, за да вървим напред, вместо мантрата властваща досега, че евтиния труд привличал чужди инвестиции, а резултата всички го виждате.
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на петрола примерно пада рязко, но бензинът у нас НИКОГА не пада значително. Само банкерите са виновни, а?... Същата работа и за много други неща.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За бога брате ,спрете да ядете хляб и ще фалират тарикатите ..." - - Спрете изобщо да ядете, защото тарикатите бързо ще се преориентират към каквото ядете/пиете.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И брашното и маята поскъпнаха, но все още е оферта да си месите хляба сами или с хлебопекарна, вместо да ядете купешките ***.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не се карайте А какво прави държавата по въпроса? Или за това нямаш остроумен отговор?
97
4
 
8
 
! Отговори
Не се карайте преди 2 години
Това което се случва се нарича ИНФЛАЦИЯ!не са ви виновни производителите или земеделците, виновни са банкерите и печатането на пари. но за съжаление плебса няма финансова култура да разбере кой го граби.