Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?

Мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват
9 сеп 2021 09:03, Елка Василева
128
Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?
Кадър: Нова тв

„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”. Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова тв.

Той допълни, че системата на НСИ е комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. „Тя проверява автоматично вашето ЕГН, номер на лична карта, адрес и професия. Ако си въведете имената и ЕГН-то, ще ви извади работодателя, професията, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на НСИ е свързана с много други. Ако отпадне една от тези връзки, дори за малко, целият процес стартира отначало”, посочи Иванов.

Още по темата

Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата, уточни експертът. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой”, даде пример той.

Иванов обясни, че целта да се блокира системата най-често е политическа. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: „Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там”, каза още експертът по киберсигурност.

По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата”, каза още той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
18
 
! Отговори
Зиг преди 2 години
Ааааа, ясно! Всичко не работи по план! Да не се притесняваме, значи.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо плащаме по 100 лв всяка год за сертификат на частни компании при положение, че в паспорта може да се сложи сертификат и така да се удостоверяваме пред държавните сайтове. ние хора ли сме или ***?защо няма черен списък за ит фирми и държава да не им дава обществени поръчки.
78
2
 
17
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
От НСИ да застанат по автогарите и терминалите на летищата, там ще ни преброят най-точно... И като си тръгне последния, да изгасят лампата
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броя добитака, за да знаят как да го затварят, рекетират и бодат. А бройте се и вижте какво ви чака.....
76
2
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 години
то какво ли е наред в тази държава ,че и това преброяване. Кому е нужно ? Има статистики , ГРАО кадастри . да се взимат от там цифрите -кой жив - кой умрял и готово.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото в БГ няма нито една система, която работи добре. Всичко при нас е харчене на страшно много пари (половината ограбени по нечии джобове) и посредствен резултат или никакъв!
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 Сайтът е блокиран сега от пазещата система, защото са я пуснали да не се претоварва той самият. Проблемът му е калпаво изпълнение. Пример- има autocomplete с ЕГН, лична карта. Това вика ГРАО десетки пъти за всеки въвеждащ. Можеше да е една проверка след натискане на изпращане. ГРАО не са писани да имат в секунда по 10 човека х 10 проверки в секунда и умират. Съответно сайтът зацикля, хората пробват отново, товарят още повече. И сайтът сам си прави DOS атака
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изобщо е нужно преброяване?Какво броят?Имоти? - има агенция по вписваниятаХора? - има ГРАО, където трябва да имат точна информация колко хора има с българско гражданство или постоянно пребиваващи.Колко са в България - тези данни трябва да ги има в гранична полиция, защото се регистрира всяко влизане и излизане.Та кое точно се брои и защо?
72
2
 
17
 
! Отговори
АйТи Лаик преди 2 години
Нормално е да има интерес към системата от цяла България и света. Истината според мен е, че са дадени едни пари за нещо, което никога не е тествано както трябва: performance, security (pentest), integration, regression, HA & DR etc. Едно на ръка, че едва ли има по дизайн WAF и всички други добри практики за Layer Security (DiD). С една дума - мърлявщина.
71
2
 
12
 
! Отговори
Ами не преди 2 години
Пълни глупости, ако не лъжи. Това, което показва облачетата е услуга. Някой е наел 200 статисти, но НСИ са наели портиер, който решава кого да пусне на опашката. Никой не може да мине покрай портиера (Cloudflare). Това, което се случва обаче е, че вие стигате до портиера и той ви казва "Еми не мога да ви пусна, защиото вътре гишетата не работят" - това е екранът с облачетата.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT Проблемът е на шефовете ви защо са избрали тая технология, не са наели хора с правилни умения, не са бюджетирали заплати и т.н. Провал си е, даже да е подвиг за всеки участник в екипа. Просто не става с такива системи да се занимават хора без уменията за това. Ако си джуниър в нещото и нямаш синиъри да те учат и контролират, то просто не трябва да ти дават работата. Все едно механик да ти *** колата, щото не я познава, но да се пъчи, че е подвиг, щото хванал 2 болтчета как да ги завие.
69
2
 
0
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До АнонименТочно ....
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе... Кой точно за политически цели ще плаща милиони, за да блокира достъпа до преброяването и ще закупи 250 гигабита трафик(Примерно TAT- Трансатлантическия кабел е оптика 3х140MBPS или 0.420GBPS, т.е. 500 пъти по-малко, а цялата връзка Европа-САЩ е май 640GBPS)? Такъв трафик, който измислят, би значил от Китай до България да пътуват данни достатъчни да блокират целия контитент и да стане световна новина N1.
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига сте се правили на интересни, бе! Въпросите са същите като при предишното преброяване преди 10 години. Нищо ново няма да научи държавата за вас!
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този компютърната грамотност се ограничава до използването на ексел.. Тъжна история... В България се създава код за фирми от целия свят.. защото е евтино и качествено, а държавата не може да подържа саит с има нема 5 мил посещения за 1 месец... И да наречем нещата с истинските имена... саита не е хакнат! Саита е блокиран от системата която трябва да го предпазва... Все едно кучето да не ви дава да влезете в къщи, а вие да обвинявате хората дето минават по улицата, че го плашат...
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е голям и кадри има всякакви, но трябва и да се плаща. Не става да платиш една цена и да го свършиш за 10% от цената и всичко да е наред.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На какво юридическо основание (закон или друг държавен нормативен документ) или конституционно, преброяването на населението в РБ е задължително за гражданите на РБ? За какво са тогава ЕГН, лични карти, паспорти, свидетелства за раждане, свидетелства за водачи на МПС и една "камар.а" др. бюрократични документи, който установяват българското гражданство? ЗАЩО преброяването не се право по електронен път - без личните данни на гражданите? Или това е поредния опит да го "вкарат" на стадото?
63
2
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Разбрахме, че системата е ,, свързана с много други". С кои по точно? Какво прави моето ЕГН, в САЩ? Семейно положение, здравен статус, каква кола имам. За какво се интересуват от мен, някои, някъде. Защото, ако не се интересуват, няма да събират данни, нали?
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на кой му е при трябвало и за какво да ви хаква сайта, ама те хакерите винаги ви виновни,
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста неправилно формулирани въпроси в преброяването. А това с мерника направо чупи ***, вие въобще нормални ли сте?