Пулмолог: При редовно тестване в училище маските може да паднат

Според проф. Велизарова децата под 15-годишна възраст не трябва да се ваксинират
Обновена: 9 сеп 2021 09:35 | 9 сеп 2021 09:35, Красимир Ангелов
36

Новата учебна година чука на вратата, а маските в училище стават задължителни за всички ученици от 5 до 12 клас. Според експерти носенето на маски при малките ученици няма да има ефект, затова и правилно са изключени от списъка със задължителната мярка.

"Децата в 1-4 клас не са достатъчно дисциплинирани, за да им се обясни тази мярка, която е доста мъчителна. Те са буйни, непрекъснато играят, дърпат си маските, те падат по земята. При тях рационалното носене на маски е проблематично", заяви пулмологът проф. Светлана Велизарова пред "България сутрин".

Още по темата
Тя изрази мнение, че до задължителните маски за учениците се стига, защото децата често са заразоносители, но нямат симптоми и коронавирусът често се установява, когато някой близък се разболее. Тя е убедена, че маските може да отпаднат, ако се приеме редовно тестване в училищата.

"С тестването може да отпаднат маските в час и те да се носят само в междучасията. Ако някое дете бъде установено с положителна проба, самите учители ще се ориентират и ще се следят за симптоми. За да се разбере нивото на инфектираност сред младите, единственият начин е масовото тестване. Миналата година сред майките имаше истерия - как ще бъркат до мозъка на децата. А процедурата е като взимане на гърлен и носен секрет", уточни пулмологът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Проф. Светлана Велизарова обяви още, че не подкрепя ваксинацията на ученици под 15-годишна възраст.

"Ваксинацията на децата трябва да е след 15-годишна възраст. Между 12-15 г. има прекалено малко натрупан опит, за да сме сигурни, че може ваксините да се прилагат при тях безопасно. Така или иначе ваксините са единствените, които могат да намалят вълните на пандемията или да протича по-леко заболяването", мотивира се пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък не разбраха, че българина на професори не вярва
10
18
 
17
 
! Отговори
Проф. Гинка Ваксинка преди 2 години
След като децата може да ядат по три пъти на ден, значи може и да им бъде бъркано дълбоко в носа по три пъти на ден. Елементарно е.
9
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги тестват не може да се заразят след това? Докато дойде времето за следващото тестване и да са безсимптомни. Лекарите лекувайте нуждаещите се преди да постъпят в тежко състояние в болница. Младите здрави хора трябва да се насърчават да спортуват и да се хранят здравословно
8
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще занимавате мъжете с продажни жени и техните брътвежи? Сега всяка тема се коментира от ***, докторки, клюкарки и т.н. Аман! Нито ще се ваксинираме, нито ще се тестваме!
7
14
 
29
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Производителите на тестове, които са част от Биг Фарма (Гейтс, Ротшилд и Ко), както и българските собственици на лаборатории, които станаха мултимилионери благодарение на медийната истерия наречена Ковид 19, доволно потриват ръце. Няма да допусна децата ми да бъдат тормозени всяка седмица по два пъти с бъркане в носа чак до мозъка! Това е чудовищно и предпочитам да ги спра от училище, отколкото да им причиня това. Отказвам каквито и да е било тестове на здраво дете, с плюнka, ***, всякак!
6
14
 
27
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Децата не са опитни мишки, че да ги тествате.
5
7
 
24
 
! Отговори
Тестван преди 2 години
Трябваще да придружа болен за операция и ми правиха антигенен тест. Естествено срещу заплащане от 110 лв. Лаборантката ми бръкна толкова дълбоко в носа, че едва не припаднах. Една седмица след това от дясната ми ноздра изтичаше кървав секрет. А вече месец носът ми е постоянно запушен и десния лизев синус е подут. Аз съм на 58 години-коравак. А какво ще стане с децата ако ги "ръгат" по два пъти в седмица?Да, маски няма да са нужни в училище, защото няма да има деца.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетох "пулмолог" си помислих, че е Симидът. То пък друго се оказа.
3
1
 
24
 
! Отговори
МОНаджии, милорд преди 2 години
Изцяло безсмислено е да тръгват на у-ще присъствено. Едно да се разболее, а това ще стане, после целия клас от 20 деца под карантина да не могат да мръднат навън и да ппбъркат родителите. Това е глупост
2
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВЕТЕ НИ ДЕЦАТА, ЗВЕРОВЕ !!!
1
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак за пари става въпрос, всеки тест струва 80 кинта, щом има кой да дава и кой да взима, разбира се, че мерките ще отпаднат, кинтите са по важни, а мерките са няква измислена опция и то фалшива