Пенсионерите са предизборни заложници на партиите

Икономисти: Нужна е разумна подкрепа, в криза сме
10 сеп 2021 11:27, Анисия Иванова
20

Три дни депутатите спориха по какъв начин и с колко да бъдат повишени пенсиите. Накрая решиха пенсионерите да получат по 120 лв. за последните три месеца на годината, а преизчислението на пенсиите да бъде от 25 декември.

"Всички политически сили се опитват да извлекат форма на предизборна кампания от целия дебат с преизчисляването на пенсиите. Самата идея за актуализация на бюджета, която дойде от служебното правителство, може да се разглежда като опит за предизборна кампания на президента. Взимат се мерки, които застрашават дългосрочната финансова стабилност, в която така или иначе има огромен дефицит", коментира икономистът Георги Вулджев в "България сутрин".

Според него до края на годината ще има пари за тези 120 лв. добавки, но това изглеждало като крайния предел. Ако има допълнителни увеличения като онези 50 лв. и се реши да се увеличава нивото на пенсиите догодина, ще говорим за още по-голям дефицит, предупреди Вулджев.

Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата - Васил Тодоров, посочи пред Bulgaria ON AIR, че са подкрепили предложението да се направи преизчисление на пенсиите от 1 октомври. Имат резерви обаче към начина, по който се определят добавките от 50 лева от август 2020 г.

Според него подобна сума, без да бъде отчетен размерът на пенсията, е несправедлив подход.

"Фактът че става въпрос за 2,080 млн. пенсионери и без известност за края на този парламент и новите избори, създадоха хаос и противоречащи си предложения", заяви Тодоров.

Още по темата

"Максимумът трябва да се получава от пенсионерите с по-ниски пенсии. Тези с по-високи пенсии да получат по-малка добавка, а с най-високите пенсии - има вариант да не получат добавка. Преизчисляването на пенсиите следва да се извършва по швейцарското правило", каза още той.

Вулджев се съгласи, че е несправедливо пенсионерите да стават предизборни заложници на политическите формации. Не може някой политик да реши да раздава пари, трябва да има диференциация, категоричен е той.

Икономистът посочи като голям проблем високите нива на инфлацията. По думите му не е ясно колко дълго ще се покрият всички пенсионери, така че да не са под линията на бедност.

"Пенсионната система и данъчната система следва да се реформират след доста задълбочен дебат и обстановка, която изключва страсти с предстоящи парламентарни избори. В рамките на кризата държавата следва да осигури подкрепа на пенсионерите, но тя да бъде разумна и да не доведе до необходимост от увеличаване на данъците и взимане на нов държавен дълг", настоя Тодоров.

Двамата гости смятат, че с решенията на депутатите се постига ефект на дестимулиране на осигуряващите се лица. На мнение са, че всяка партия обвинява останалите политически сили за проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До наму По принцип съм съгласен с теб, но и при този подход пак няма всички да са щастливи, защото ще се запази разликата между стари и по-нови пенсии. За сметка на това обаче всички пенсионери ще получат някакво увеличение на доходите си. Какъвто и подход да се избере, трябва да се прилага по-често, защото нивото на пенсиите в България е много ниско, а животът на хората след пенсиониране е кратък...
14
3
 
0
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 2 години
Моделът за пенсиониране е дълбоко погрешен. Най справедливо ще е всички работещи да внасят в държавен пенсинен фонд определена сума и всички пенсионери да получават еднаква пенсия. Който е имал висока заплата си е направил спестявания за старостта. Сегашният солидарен модел е много несправдлив. Доста хора в навечерието на пенсинирането отиват в отвъдното, други пък живеят до 100 години, къде е Киро на кирия.
13
0
 
5
 
! Отговори
Отново да кажа преди 2 години
за да има справедлив подход първо трябва да има пари. За да има пари първо трябва да има бизнес, за да има бизнес не трябва да има административни тежести, бизнеса да плаща заплати, хората да си плащат осигуровките. Иначе ще го кажа по матиматически - процент от нищо е пак нищо. Както и да въртиш и да режеш - няма справедливост - само социално подпомагане. А докато дършиш хората по площадите вместо да им даваш заплати и работа всичките ти обещания за справедливост са лъжи.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми,пари ще има.Парите на пенсионерите са в олигарсите,кошто са подсъдими,но Радев закри спец съда,зо да претупат делата по комунистически вариант- куче влачи,диря няма!В Словения са орязани парите на бивши комунистически престъпници т.н.номенклатурчици,както и на ДС ченгета,подкрепяли мафижтският режим.В България кога другарю Радев,Йотова и Корнелия???🤩
11
2
 
2
 
! Отговори
Бозав ти е мозъка! преди 2 години
До икономист Много е лесно да е спаведливо но тия или са неграмотни или са психари!
10
0
 
5
 
! Отговори
наму преди 2 години
До икономистИма спаведлив подход и той е за всеки според усигорителният принос!
9
1
 
5
 
! Отговори
мон преди 2 години
Тия всички са за лудницата стия глупусти дето ги правят с пенсиите!
8
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До МП Съгласен съм, че няма справедлив подход за преизчисляване на пенсиите, но също така е ясно, че доходите на възрастните хора са мизерни и трябва да се увеличат.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците не заслужават гласовете на пенсионерите. Никой от тези популисти не заслужава. Години наред не се погрижиха за възрастните хора и ги оставиха да вегетират. 2 млн пенсионери сега ще гласуват. За кого обаче???? Няма за кого. Да гласуват олигарсите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 120 лв не променят абсолютно нищо, тия които направиха така, че да спрат мечтите на хората за някакво бъдеще трябва да напуснат политиката завинагил Със неща ще ви дадем едни 120 лв да не искате промяна и пак да спрете да мечтаете няма да стане работа.
5
0
 
7
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До МПОбезмислят се усигорителните с тия простотии дето ги забъркват тези неадекватни хора!Единственият начин е преизчисление с осигурителния доход за 2020 и с изравнен коифициент за стаж!После пенсиите да се увеличават с равент процент с усигорителният доход!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарикатите се увиличаха заплатите на 10000лв за един час ,явно за тях има пачки )
3
1
 
11
 
! Отговори
Проблема преди 2 години
на комунистите е, че дори след като социализма се срина и минаха още 30 години, дето при всяко тяхно управление държавата се сриваше не се научиха, че за да раздаваш пари на пенсионери и т.н първо трябва да създаваш условия на бизнеса да работи и да раздава заплати. Да плащаш на фирми, по държавни поръчки на време да не блокираш работата с административни пречки. Те все още съществуват с мисълта, че парите се самосъздават, но печатницата спря отдавна, сега само труда създава БВП.
2
0
 
11
 
! Отговори
МП преди 2 години
Несправедливи са всички планове за промяна на пенсиите.Минималната се увеличава а разликата между различните пенсии намалява.Дали си работил като миньор преди 20 години или като библиотекар разликата 10-20 лева а трудът който е полаган е много различен. За да се увеличат нормално пенсиите трябва да се увеличат нормално заплатите. Крайно време е. 31 години демокрация и повече от 12 ЕС.Къде са ценностите а?
1
3
 
8
 
! Отговори
Тия икономисти преди 2 години
какво са се хванали за разхода. Че щели да се дават пенсии, ами че те хората ако работят и си получават заплатите в ДОО ще влизат пари, че и в бюджета и ще има пари за пенсии, ама ако седят по площадите щото не им плащат заплати им спират работата тогава е проблем. Проблема е, че хем Бабката Бележкова и Кацаров Антиваксъра спира на хората работата и парите, хем Гълъб Донев иска да увеличава пенисии. Е те това е двойна фльонга.