Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент

Пандемията била използвана по най-грозния политически начин да разделя хората
Обновена: 12 сеп 2021 10:20 | 12 сеп 2021 07:45, Камелия Цветанова
135
Кантарджиев отказал да е в политиката, би подкрепил Балтов за президент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт. Аз съм си лекар, ще бъда лекар, докато с нещо съм полезен", каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

„Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници, коментира професорът. Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно", допълни той.

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората -  на ваксъри - антиваксъри.

"Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората", добави Кантарджиев.

По думите му разпространението на коронавируса беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения.

"Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много", каза той.

Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. "Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха", обясни той.

"С освобождаването ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България", разкри още бившият член на НОЩ.  

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

"С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са ти направили услуга с освобождаването ти, какво ходиш да ревеш все като неонодена мома навсякъде. Аман от хора, които се мислят за неоценени "гении". Няма такива. Няма и единствени и незаменими. Стига с този вождизъм. Той е за ***.
70
1
 
4
 
! Отговори
По Нова преди 2 години
даваха изкуфелия даскал Теодоси, според който дори трябва да умреш заради присъственото обучение
69
1
 
0
 
! Отговори
Виденов ли? преди 2 години
Виденов трябваше да бъде златното момче на БКП - обучен в Москва и в България като наследник на важен пост в БКП - обаче объркаха нещата. Живков беше под домашен арест и нямаше как да го опъти. Пирински още в САЩ вербуван и подозирам, че едни и същи компании които са на сещате се кой са заработили и от жито и от МОН. Реално погледнато Пирински може да сглоби картинката, ама или ние ще го очистим или Симеоновите хора да не каже за едни пари ...
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом хора като Бай Шиле, Деса Атанасова и Балтов са съмишлениците на Борисов, значи политическият му път върви неотклонно към залез. И в това няма нищо чудно, защото човекът не е добре с ума; та затова и гореспоменатите трима "умници" са най-видни представители на неговия кръг.
67
2
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
До вчера беше Зоза,днеска си Стоян.Колкото и имена да си смениш,си оставаш злобна герберска под.лога.
66
0
 
7
 
! Отговори
СС преди 2 години
Бае Шиле побъркахте хората с чували,мъртви и трупове !!! Трета зима започва с една и съща песен "Ковид 22" !!!
65
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 2 години
не може зад тоя вируз да няма някаква конспирация, а там освен евреи и масони няма друг
64
2
 
12
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Мале - балтов ще источи и президентството като пироговПази боже
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който от боковите любимци се провали,бъде издигнат на по-висока длъжност.Един го изпратиха в Испания,една я засилиха в ЕС(Лиляна),друг ви пробутват за президент.Само че,първите двама се уредиха,а третия ще гризне дръвцето.
62
8
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Троляци по колко ви плаща Рундьо на всяка злобна лъжа и простотия?
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Боко ще пошляпва ли Балтов по вратлето,както правеше с един друг?
60
11
 
1
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Само питам,защо никой не издига кандидатурата на Рундьо за втори мандат?Та той си се само предложи преди 6 месеца
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов ще се жертва в името на вожда,като Цецка.И ще последва нейната съдба.
58
13
 
2
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Има ли нормален човек ,който няма да гласува за профе сорта Балтов?Аз мисля,че не.Балтов е достоен българин,за разлика от един друг в момента
57
1
 
5
 
! Отговори
Факти преди 2 години
"Международните пътувания - предизвикателства и за ваксинираните срещу Ковид-19. При завръщане от чужбина жителите на Хонконг остават 21 дни под карантина, дори и да са имунизирани" (От BG ON AIR). Заради такива като този злодей се случва всичко това по света. Не толкова заради богатите автори на пандемията, а най-вече заради продажниците като това животно. Ваксърите пак ги удрят с ограничения по цял свят, а те слушат м.ало.умници като този. Не са ли обезумели?
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо недоволствате! Кой освен БаЕ Шиле ще развесели неделното ви събуждане.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа,това ли е тайният кандидат на ГЕРБ,който се возеше в джипката и правеше далавери в Пирогов?Затова ли го крият,да не бъде окъпан в народната любов?
54
0
 
0
 
! Отговори
Начев преди 2 години
То житото напусна страната по много начини ама Пирински знае къде и кой колко плати!
53
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Връщай парите бе бор сук 600 000 е краднал :)))
52
1
 
3
 
! Отговори
Кой може да знае? преди 2 години
За едно жито напуснал страната 1996-1997 - Любомир Начев Министър МВР - Министерство вътрешните работи министър по времето на Виденов и по настоящем самоубит!Ама Пирински е жив! - Външни работи.