Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата

Масово се търсят лаборанти и фармацевти насред пандемията
17 сеп 2021 10:33, Елка Василева
212
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор".

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително.

Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат.

С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв.

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
17
 
14
 
! Отговори
Мед сестра преди 2 години
То е ясно, че в западна европа доходите са по-добри, но и хората работят мнооого по-здраво. Тук реално заплатите дори са по-големи пропорционално на зора, който си дават служителите. Тук средностатистическата мед сестра докато е на работа се интересува повече от клюките в отделението и как й изглеждат ноктите и грима отколкото благосъстоянието на пациентите
122
3
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
Хората долу ти казаха че работят за 3000-4000 евро ти пак тролиш
121
4
 
11
 
! Отговори
До бай ганьо преди 2 години
Ама много си ***, вЕрвай ми!Хабер си нямаш, че сестрите се скъсват от работа в отделенията.Друг е въпросът с лекарите, които не оперират, по цял ден си клатят макарите и пият кафета по разни забутани кабинети.
120
8
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Че ,550лв чисто за месец на мед.сестра е добър доход.Ще мислят за деца и ще си вържат тавата края за разходите.
119
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
богатите в ЕС мислят за себе си. Ако искаха и ние да сме добре, щяха да насърчават фирмите си да инвестират тук, та да ни се повишава стандарта. Да,да, ама не . Те предпочита да си изнасят производството на по-евтини места. Нямат файда да повишават стандарта тук и да ни дават заплати като в Германия. Ако ние сме добре, кой ще ходи да им бачка. Швабите са калпави, не им се бачка.
118
1
 
16
 
! Отговори
W преди 2 години
Ама ще ги чака работа, не клатене на краката и мрънкане пред пациентите
117
1
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
До Ямболски цървулВ Гърция помощите, които им плаща държавата ще са повече от заплатите които ще им плащат в България!
116
1
 
32
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Това е така: ние сме басейн от евтини кадри за Западна Европа. Те нямат интерес това да се промени. А ние нямаме по-добър вариант. Истината боли.
115
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите са различни. Няма как заплатите в най-бедната държава да са като в най-богатата.
114
7
 
26
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
От 3000 като се извадят данъците колко ли остава ?и след като се покрият житейски ежедневни разходи още колко остава?Само че тези мед сестри в германия им предстои да работят а не да да седят в стаята за персонал по цял ден и да разнищват клюките Изисква се голямо пренастройване като подход на работа за което не всеки индивид е подходящ.Много от тях бързо се завръщат и им остава само опита там
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно възможно е и повече да взимат , сестра ми е млад лекар в Лайпциг и взима около 7к
112
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие още си мислите, че нещо се опитваме да си помогнем и направим, но това е всичко причинено от швабите и ЕС. За тях сме един доволен басейн от млади, умни и най-вече евтини хора. А гражданите за евро развитие или т.н. мутри в бг са канализатор и изпълнител на западните идеи. За това сме и последни във всяка съществуваща класация. Освен по изчезващ вид, там сме номер 1. Ама троловете в тва сайтче няма да ти го кажат това, те си искат банкянския селянин и цирковата му трупа.
111
0
 
40
 
! Отговори
Врачанка преди 2 години
Докато лекари и сестри работят за мизерни заплатки, които не стигат и за седмица, а в същото време шефове на клиники взимат милиони, медицинските кадри естествено, че ще изтичат в чужбина.
110
1
 
31
 
! Отговори
мак преди 2 години
За оредяващ мед. персонал пари няма, само за директори. И за редовно увеличаване на огромните д.татски заплати винаги се намират. Как да не бягат хората?
109
0
 
29
 
! Отговори
681 преди 2 години
Човек за да оцелее в българия трябва да е магьосник или крадец!
108
1
 
13
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
До Анонимен 93 - "Врели некипели. В Германия отдръжките (здравни, пенсионно и т.н.) са над 40% от заплатата.".... ... ... ...И тук са ти толкова удръжките - ДОО 24% + Здравни 8% + ДОД 10%. Само, че там пак ти остава нещо, а и знаеш за какво ти удържат, не се краде и разхищава обществен ресурс на 95%.
107
0
 
6
 
! Отговори
Med.sestra преди 2 години
Za vsichki koito se mislite che e fantazia predlagam rabota za med sestri v Angliya zaplata 21 pounda na chas
106
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазнейков 137 000 месечно, Балтов 77 000 месечно... После Германия ни била виновна, крадяла ни сестрите...
105
3
 
34
 
! Отговори
Закривай преди 2 години
Снощи се чух с братовчед ми от Австрия.Работи в хотел и получава чисто 1500 евро+безплатна храна+ безплатна квартира+осигуровка.Тук работеше за 1000 лв. Истината е в чужбина
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е обява за бежански център с виолетови пациенти...дето германките трябва да са с жълта книжка, да отидат там...