Едва 18% са се преброили електронно, очакванията били за 60%

При хакерската атака няма изтичане на данни, категорична е Магдалена Костова
17 сеп 2021 15:52, Анисия Иванова
84

"Към 6:00 часа тази сутрин са се преброили 1,230 млн. души. Това са 18% от населението, нашите очаквания бяха за над 60% от българите да се възползват от електронната услуга", заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова в студиото на "България сутрин".

Тази седмица стана ясно, че Националният статистически институт ще удължи срока за електронното преброяване. Първоначално то трябваше да приключи на 17 септември, но вече може да се преброим онлайн до края на месеца.

Костова е категорична, че при хакерската атака в първите три на преброяването няма изтичане на лични данни.

Още по темата

"Хакерските атаки образуваха огромен трафик, който блокираше системата. Имаше проблем с информационната инфраструктура. Мощта на атаката беше толкова голяма, че компетентните институции казаха, че няма държавна инфраструктура, която да издържи на този натиск", подчерта Костова.

Тя успокои, че вече има осигурена техническа инфраструктура, която да спира този вид атаки. От думите ѝ стана ясно, че най-честата грешка, която се допуска при електронното преброяване, е при самата регистрация в сайта.

"Трябва да се внимава как се изписва имейлът, с който лицето се регистрира. Заради допусната грешка няма да получи линк за потвърждение и няма да може да се преброи. Когато човек усети, че е направил такава грешка, трябва да изчака два часа - време, в което данните се изчистват, и може да направи нова регистрация", обясни Магдалена Костова пред Bulgaria ON AIR.

Важно уточнение, което тя направи, е за преброяването на роднини и близки, които живеят на друг адрес.

Тя обясни и стъпките за електронното преброяване. "Трябва да се направи нова регистрация с техни данни и с друг имейл. Ако човек има няколко жилища, трябва да регистрира само едно от тях в преброителната карта. Другите ще бъдат отчетени като необитаеми или ще бъдат преброени наемателите, ако има такива", уточни директорът на "Демографска и социална статистика".

В НСИ отваря помощен център, в който хората могат да получат съдействие на място за електронно преброяване. Той ще работи от 9:00 до 18:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 5 Еми аз не съм се вапцинирал, ама съм се преброил. Не е същото. Това че държавата я няма си е проблем на държавата, не на нас.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оооо Правиш нова регистрация след като са минали два часа от старата и ако не е пиков час ще ти дойде код.
9
4
 
15
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Баси тъпанарите *** ! Срока удължен, обаче преброителите тръгват. Не осигурили безопасна работа на сайта, но се надявали на повече преброили се електронно. Аз съм се преброил, преброители няма да чакам. Вместо да осигурят възможност кодовете да бъдат събрани без контакт между хора, те си правят, каквото им хрумне в момента. Никаква мисъл ! Много успешно било служебното правителство ! Нали всички виждат, какви ги надробихте !
8
3
 
3
 
! Отговори
Support преди 2 години
При опити за регистрация, посочете имейл, който използвате всекидневно или поне в последните 6 месеца. Ако не сте влизали с имейла си 6 месеца, домейна ви е ограничил получаването на поща, защото акаунта е неактивен. Трябва да си реактивирате акаунта! Как разбирате изказването, че преброяването е "програма", не е ли softwear?
7
0
 
16
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Изобщо не можах да стигна до края, програмата е пълен провал. Как да се регистрираш, като три дена се опитваш да направиш нещо дето се прави за броени минути и накрая не може да го финализираш. Ами, ако от цял свят хора правят регистрации? Какво ще правите некад'ърници. Пак са дали парите на някой наш човек да направи поредния ***.
6
15
 
6
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
Census e задължение на гражданите. И е много полезно за разбирането на нацията в какви условия на живот живее. Можеше да има и въпроси за сексуална ориентация и полова идентичност, което щеше да изкара една много добра статистика за подобряване на законодателството в България
5
3
 
6
 
! Отговори
Оооо преди 2 години
Ми още не ми е върнало код за регистрация. Как да се преброим? С тая глупава програма не знам какво очакват.
4
3
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Както при "ваксините". Очакванията ви бяха за 40% ковце, но се боднаха 5%.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да им отворя на преброителите защото разбрах че са ме писали вече починал от Ковид,така трупат всеки ден бройките жертви на измисления вирус!!
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този резултат всъщност показва, че българинът все още масово си е абориген и си ползва компютъра само да си свали някое филмче, да слуша чалга и да пише в бгмама.
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези резултати показват, че хората не желаят да бъдат броени и имуществото им описвано, ако не са го разбрали прав им път нищо чудно някъде и пердах да ядат.