Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно

Подадени са десетки жалби и сигнали от граждани
9 сеп 2021 12:25, Анисия Иванова
57
Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно
Снимка: БГНЕС

Десетки жалби и сигнали са подадени до омбудсмана Диана Ковачева заради системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и въпроси, свързани с различните аспекти от преброяването.

Във връзка с това омбудсманът е изпратила писма до председателите - на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев.

"Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Диана Ковачева.

Още по темата

Дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат уникалния преброителен код.

"По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят“, допълва омбудсманът.

"Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени“, подчертава доц. Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

„Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички“, допълва казусите пред „Преброяване 2021“ омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.


57
Още от Общество
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "Пак ще напиша:Ще пусна преброител в къщи само, ако ми представи отрицателен тест или документ за положена ваксина срещу Ковид! " - ваксинираните могат да носят зараза. Само негативен тесет, направен преди по-малко от 24 часа. Също трябва да се провери дали имената на теста съвпадат с тези от личната карта.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ще ми броят, парите ли? Я бягайте от тука и не ме занимавайте с глупости.
51
1
 
3
 
! Отговори
До Т.Шак преди 2 седмици
Драги ми Т.Шак, прав сте, но това може да стане когато в т.н. държавна администрация 90% от назначените са некадърници само чакат да си получат заплатите.
50
1
 
5
 
! Отговори
Но преди 2 седмици
Даваш си непълното ЕГН и номера на ЛК и валидност още на регистрацията, спукана ни е работата. То не само заеми не имоти, могат и бъбреците да ти вземат до десето коляно с тази информация.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз пък нямам принтер. Как да им дам листчето с номера?
48
0
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 2 седмици
През 2011 след 19 часа ходеха от врата на врата. Обичайно това са хора от квартала или от блока.Няма да дойде някой от друг квартал.Слагат долу на входа бележка със съобщение както бележките като минават за водомерите да засичат понеже почти навсякъде има чипове за входната врата.Трябва някой да им отвори входната врата.Домоуправител ще знае. И, да-отнема време-ангажимент е да ги чакате в определен час,който за Вас може и да не е подходящ защото има хора, които работят на смени или нощна смяна.
47
0
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 седмици
Само не ми е ясно защо не си събират информацията от преброителната карта по служебен път: ЕСГРАОН им инфо дали съм жив или умрял; МВР ми имат адресната регистрация; Имотния регистър има не само адреса ми, ами и скица на жилището и всички останали имоти, които притежавам - колко стаи имам, имам ли баня, имам ли водопровод и електричество; НОИ знае къде работя, знае дали имам ТЕЛК, дали съм трудоспособен и много други работи; Гранична полиция знае дали съм напуснал страната или не... Ами това е.
46
0
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 2 седмици
Преброяването не трябва ли да е само колко човека на даден адрес възраста им и там ако искат да се определят етнически? На останали въпроси несмятам да отговарям аз лично!Даже и пълното егн нембих си дал нез последните 4ри цифри.
45
0
 
5
 
! Отговори
;-) преди 2 седмици
До Анонимен 39. Е да де! Принтиш, ама накрая пак вкъщи трябва да дойде преброител за да му връчиш една хартия, а мен през деня ме няма вкъщи и не знам тоя преброител как ще ме намери. Аз моето задължение си го изпълних - преброих се. За преброителния номер - ДГДухат!Няма да вися вкъщи, да ги чакам.
44
0
 
1
 
! Отговори
Белтък преди 2 седмици
елементарно, трябва да се види че човека е реално съществуващ на адрес, а не е някой друг от негово име. И попълването на отговор също е лично тъй като при автоматично попълнен отговор човека статистически го прескача. също проверят колко луди има, пишел се марсианец, който вярва в тъмната страна на силата, за да го метнат по някакъв начин. И това също е начин.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Общината знае какви имоти притежавам също и каква кола карам държавата знае какви са ми доходите и щом си плащам редовно данъците значи живея в България та кому е нужен целият този цирк и заплашване с глоби.
42
3
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 2 седмици
Преброяването е за хора (за населението). Не броят жилищата. Въпросите за обитаемото жилище са свързани с други статистики, касаещи начина на живот или по-точно стандарта на живот на хората. Извинявам се за грешките предишен коментар.
41
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 2 седмици
Преброяването е за хора (за населението). Не броят жилищата. Въпросите за обитаемото жилище са свързани с други статистики, касаещи начина на нивот или по- оточно стандарта на живот на хората.
40
0
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 2 седмици
А ако преброителя не дойде да ме потърси докато съм си вкъщи за преброен ли се смятам или не? Никой не е длъжен да си седи по цяла ден да чака преброителя.
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един куп глупости, вечните глупости от граждани. Елементарно е, влизаш в сайта, регистрираш се, описваш си домакинството и получаваш кода. И си хо записваш и го имаш и на пощата, може и да си го принтиш накрая. Аман от излишни разправии в тая държава. Всичко е много добре направено. Е какво като дойде човека, даваш му го, протягаш една ръка и той протяга и си слагаш маска.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Само не ми е ясно как ще глобят човек ако не се е преброил онлайн " - Ще го глобят с дължими данъци към общината.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 34 хубава идея като вид подпомагане по време на пандемия еднократно и за всеки, но ще стане такова струпване, че такова преброяване никъде на планетата няма да има
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само една от анкетните карти е електронна. Картата за преброяване на необитаемите жилища например я няма в електронен формат.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото е гарантирано от Румен Радев - фигуранта :)
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
най лесно става преброяване кат се отворят каси и раздадат по 1000 лв. срещу лична карта, бройката за 1/2/3 дни ще я имат