Равни възможности за кариера между двамата пола? 44% искат мъж шеф

57% от българите смятат, че има ли мъжки и женски професии
113
Равни възможности за кариера между двамата пола? 44% искат мъж шеф
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите предпочитат да ги ръководи мъж. 44% от участвалите в проучване на агенция „Тренд“ признават, че предпочитат мъж да е техен шеф, а едва 23% са склонни да бъдат ръководени от жена. Данните от сондажа бяха изнесени по време на конференция за стереотипите спрямо участието на жените в бизнеса в България, организирана от Либералния институт за политически анализи по проект на ЮНЕСКО, съобщи „24 часа“.


Запитани обаче дали имат проблем жена да им е шеф,  60% от анкетираните отговарят отрицателно, а едва 26% признават, че имат проблем с това.

Почти паритет има в мнението на българите за това дали има достатъчно жени на ръководни позиции в бизнеса в България - 38% са отговорили утвърдително, а 36% смятат, че не е така. Подобно е съотношението и в мнението за това нормално ли е управленските позиции да се заемат от мъже - 40% казват "да", а 49% - "не".

За 90% от европейците темата за равнопоставеността е изключително важна. Но често едно се говори на думи, а друго се прави в тази посока, затова виждаме регрес в позициите на жените на места в света, обясни Евелина Славкова от "Тренд". Проведеното социологическо проучване е въз основа на 1008 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 г.

Тревожни са дяловете на младите хора, които вярват в стереотипите, че в България не може жена да направи кариера, като такова мнение се споделя дори от млади жени, анализира данните Славкова.

56% от българите смятат, че жените и мъжете са с равни възможности за кариера. 34% обаче не са съгласни с това твърдение, което е тревожен дял, защото това са над 1 млн. души, коментира тя.

Влияние върху мнението оказват възрастта - по-възрастните хора са по-традиционно настроени за ролята на жената, както и населеното място - в столицата и големите градове кариерата на жените се възприема по-добре, отколкото в селата.

Малка разлика има в мнението на анкетираните да това дали мъжете са по-добри лидери от жените - 41% отговарят с "да", а 47% - с "не". Интересното тук е, че жените са тези, които в по-голямата си част не са съгласни с това твърдение - 72% от тях са отговорили отрицателно.

С голям превес обаче е мнението, че мъжете у нас могат да се реализират по-лесно в бизнеса от жените. 66% са отговорили положително, като голям процент от тях са жени - 62 на сто. 36% от хората с висше образование смятат, че мъжете могат да се реализират по-лесно от жените в бизнеса.

Също по-разпространено е мнението, че жените трудно правят кариера - 51% го споделят, а според 34% не е така. На въпрос дали жените разбират от бизнес по-малко от мъжете обаче повече от половината отговарят отрицателно - 54%, а 30 на сто - положително. Според 23% от българите жените нямат необходимите качества да са бизнесмени и предприемачи, но 63% не споделят това мнение.

57% от българите смятат, че има ли мъжки и женски професии. А като най-подходящи професии за жени се посочват: преподавател и учител - 32%, медицинска сестра или акушерка - 14%, лекар - 13%, административна работа (секретар, рецепционист) - 8%, икономист, финансов анализатор, счетоводител, касиер - 8%.

Има стереотипи, които трябва да бъдат преодолявани и това трябва да започва от семейството и училището, коментира Славкова.

46% от анкетираните смятат, че мъжете трябва да печелят повече в семейството. Едва 1% биха преглътнали жената да е с по-голяма заплата. 39 на сто са на мнение, че и двамата в едно семейство трябва да печелят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: мъжкариераженаработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Дружески съвет преди 2 години
Вместо да триете 20 коментара, коригирайте заглавието или се свържете с редактора да го направи, ако вие не можете.
30
0
 
7
 
! Отговори
Ами ето преди 2 години
Повече от 30% искат шеф жендър.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двата пола.двамата е в швеция.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това "двамата пола", оправете малко заглавието, знам че сте махмурлии....хахахаха :))) Иначе по темата, мъжа винаги е по компромисен за разлика от жената, сигурно затова предпочитат мъже шефове :))
27
5
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Няма и да видиш.Добре,че са жените та ни търпят. Като знам какви сме мъжете ако имах подобна жена не бих я търпял и седмица.А жените от работа вкъщи,гледат децата,готвят,чистят,перат.
26
0
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ЗАГЛАВИЕТО СИ ОПРАВЕТЕ! НЕ Е МЕЖДУ ДВАМАТА ПОЛА, А МЕЖДУ ДВАТА ПОЛА!!!! ДО 4ТИ КЛАС ЛИ СТЕ УЧИЛИ?!?!
25
8
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
за жена-шеф не знам,аз съм имал шеф само няколко години..И то в младостта си..Основно АЗ съм си бил шеф..Обаче избягвам жените-зъболекарки,защото си мислят,че щом си мъж трябва да търпиш на болка и те ръчкат безобразно..Безмилостно..
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 - Аз не съм виждал НИКОЙ, да се натиска за кариера в хамалството, ама ти щом виждаш.
23
0
 
12
 
! Отговори
Правопис! преди 2 години
Получих няколко микроинсулта в опита си да прочета заглавието и първото изречение.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно - Обективно, бате, децата на 2.5-3 години вече са на ясли и освен ако вместо Пухльо, не е минала на ***, жента ще се справи.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нося си! - ок.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
44% искали мъж, 22% искали жена ... а останалите какво искат?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:) Жената гладен, децата - и той :)
18
1
 
1
 
! Отговори
Нося си! преди 2 години
Сюрреалистичния Manowar суитчер и ми е екстра, не ми отивало на образованието , професията и манталитета! Напротив - на чалгата няма да му отива. На мен си ми тичка. Manowar - мъж на война, боен галено, морски гарван ...
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам жена за шеф.Жените често имат майчинско чувство към колектива,който ръководят. А мъже шефове обикновено стават някакви комплексари.Естествено винаги има и изключения.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамата пола? Ех, грамотност...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пол Уокър и Пол Маккартни, съответно
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на инвесторите, че предлагат работа и на жени. Но резултатът се вижда по ромския правопис.
13
0
 
11
 
! Отговори
Нане преди 2 години
ЮНЕСКО да ходи да направи едно иследване, как живеят жените и какви права имат в столюпиново токаито, максуда... Те са, като в кабул...))
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как стои въпроса с кариерите на джендърит и хомотата? Тях одобряват ли ги за шефчета? Трябва ли да им създадем специални бизнеси и да ги назначим за шефове, за да има равнопоставеност?Също така че притеснява защо говорим все за жените и началническите длъжности. По строежите и мините също боха се радвали на по-солидно дамско присъствие. Защо някои професии да са така досриминирани!?

Спонсорирани публикации