КНСБ с оценка: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

Росица Макелова: Покупателната способност на населението намалява
21 сеп 2021 14:05, Красимир Ангелов
131

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Заплатите и цените да се фиксират от държавата със закон както е на запад при капитализма, само комунистите в България дерат кожата на народа с ниски заплати и високи цени.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До stamen - "Сякаш разходите на труд не са част от себестойността." - Веднъж имаш злощастието, да се сблъскам съ счетоводстовто на фимра с 400+ служителите, от който 250 бяха на минимална заплата. Разходите за заплати, бяха едва 4% от всички разходи, а печалбата им беше двойна. Дори и да стане двойанн минималната, пак не би качила цената на крайния продукт с повече от 2 до 4%.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся долара ще стане по слаб от лева отколкото лева да се обезцени!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами издайте закон тогава, дет ЗБАРАНЯВА СЪС ЗАКОН, да са вдигат цените ... законно!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да стане виденова зима стига сте плашили по старите. Колкото като почна ковид пандемията свърши тоалетната хартия хляба и олиото...
21
2
 
5
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен - да мечтаем за 1997 - прав си, тогава поне още имахме ЛЕВ, от валЮтения борТ насам имаме дериват на Дойче Марката - и поради преливането и във ЕВРОто имаме дериват на същото.Евро-толерасткия си го наби с 2000 с перчене на Русия и лапане на ШОРОШКИЯ чрез марионетките-управници и газта е ЧЕТВОРНА (1000$) - ето ги наще тука е даже статията за вдигане октомври и ноември на ГАЗта и планувано такова на ток, топла вода и парно от януари 2022.1996-1997 ще ни се стори като разходка в парк
20
2
 
1
 
! Отговори
stamen преди 2 години
Значи, хем да се увеличава минималната работна заплата, хем цените да си стоят непокътнати. Сякаш разходите на труд не са част от себестойността. Да продължаваме да добавяме нови пари в обращение и това да не влияе върху цените. Тези експерти чували ли са за т.н. количествено уравнение:количеството пари в обращение х скоростта на тяхната обращаемост= количеството стоки и услуги х техните цени? Може ли да увеличиш едната страна на равенството, без да се увеличи и другата страна?
19
1
 
7
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
1 долар = 3000 лева.
18
0
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Кнсб 30г не си мърдат пръста да се спре нелегалния тип работа ся ревнали за пандела сте щото и вие лапахте ся кат няма кифтета ривете. Що тоя от кнсбИ прочие не емигрират ам всички такива си седят и са доволни в бг
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виденовата зима никой не я помни вече, защото не беше толкова страшно. Само cocopoидите плашат с нея. Виденоват зима ще бъде като приказка в сравнение с това което идва сега.
16
7
 
6
 
! Отговори
Релист преди 2 години
Радеф и армия ще Ви припомнят Виденовата зима!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да растат наемите на стоката на пазара на труда трябва да има постоянно нарастващо производство и пазар за него, и така работодателите ще се състезавата на пазара на труда да наемат стоката на по-високи наеми за да осъществят бизнес проектите си което да им донесе печалба. Вие как я виждата тая работа да стане в България - в целия западен свят производството намалява, няма ресурси, няма енергия, а ресурсите и енергията са в Русия.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са 9ти септември, 45 години социализъм, комунистите, ДС, Путин и Русия.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната идва :)
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 1997 може само да мечтаете сега. Тогава просто преоцениха парите и стопиха кредитите на мошениците и спестяванията на хората. А животъя си продължи нормално - заплатите бяха коригирани веднага, не е имало спад на жизнения стандарт. Това което се задава сега е много по ужасно, и спестявание и доходи - всичко отива на кино.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха-хаНяма при теб, при мен има. Досега бях по договор на 1000 лв. - чисто 800. От Септември месец съм на 1460 лв. - чисто 1180 лв.
10
0
 
10
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Увеличение на доходите ?!? Това пък откога...
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влиза в сила зелената сделка на Еврокомисията. Който произвежда трябва да произвежда с ток от вятърни перки или соларни панели (а той не стига дори за битово потребление). Страни като България никога няма да произвеждат защото не могат да платят данъка въздух - така наречените въглеродни квоти, да не говорим за развитие на индустрия и икономика която в България е нула. Българите все повече ще обедняват.
8
1
 
19
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
В частния сектор увеличение няма
7
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
2021 ми е като 1997