КНСБ с оценка: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

Росица Макелова: Покупателната способност на населението намалява
21 сеп 2021 14:05, Красимир Ангелов
131

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама то няма увеличение на доходите, при малцина има, най-вече държавни служители
5
3
 
16
 
! Отговори
Чубака преди 2 години
гарантирано от Радев с подкрепата на Слави-чалгаря!!! Стабилността при Герб беше скучна, сега е къде по "яко", днеска цените са едни утре са други!!!
4
3
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
Газ,бензин,ток,лекарства,хранителни стоки яко на горе.Аферим генерал Радев,машала
3
4
 
15
 
! Отговори
Алллоооо преди 2 години
За 4 месеца, Руменовото това сътвори - скъп ток, скъп хляб , няма работа, няма пари....
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че другаря Радев извади ВСИЧКИ пенсионери от глад и мизерия.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога е имало увеличение на доходите? само съм чувал за некви 120 лв за 3 месеца за пенсионерите. пенсията не е доход, а разход.