Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо

Работодатели искат компенсации от държавата
Обновена: 24 сеп 2021 17:49 | 24 сеп 2021 17:30, Анисия Иванова
153
Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички потребители, които купуват енергия от Българската независима електроенергийна борса, да получат компенсации от държавата. Това настояват от работодателските организации у нас.

В условията на пандемия и нарастващите цени на електроенергията бизнесът предлага мярката за подкрепа на заетостта "60/40" да бъде преформатирана като "75/100".

"Тоест 75% от възнагражденията и осигурителните вноски да се покриват само за неотработеното време, а за отработеното време работодателят да изплаща 100% от възнаграждението", призова Добрин Иванов от АИКБ.

Високите цени на електроенергия на едро няма как да се отразят пряко върху сметките ни за ток. Още след 1 януари обаче битовите потребители ще почувстват осезаемо отражението. Тогава се очаква да поскъпнат също парното и топлата вода заради нарастващата цена на природния газ на световните борси.

"Ако се случи минимум 20%, то тогава при следващия регулаторен период трябва да очакваме много сериозен взрив на цените. Предполагам, че повишението ще бъде доста повече от 20%, може да стигне и 40%", прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

На фона на поскъпването на основни хранителни стоки и услуги на битовите потребители няма да се наложи да плащат повече при посещение в заведенията например, въпреки че именно те реализираха най-големи разходи и заради цените на електроенергията, и заради ограниченията върху работата им в условията на пандемия.

"Първо, доставните цени се вдигнаха страшно през последните два месеца. Сметките за ток са се вдигнали с по 2,5 спрямо същото време миналата година. Не могат безкрайно да се вдигат цените, защото на хората не се е променил стандартът, така че от това вдигане на цените няма да има голям смисъл. Това е поредното нещо, което изяжда от печалбата", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От "Българския енергиен холдинг" обаче казват, че тенденция за поевтиняване на ток няма, защото търсенето на електроенергия в момента е много голямо.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ценатокBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
инженер преди 2 години
До: номер 119 Благодаря за пожеланията! Аз точно това правя - гледам си работата. Това за което съм учил. Не съм аз избирал Белене, нито имам отношение към Белене. Мои бивши колеги са работили на Козлодуй, и съм виждал човек, който е влизал в ядрения реактор да го оправя. Само съм го виждал, лично аз не съм ходил там. Жив и здрав е човека.
102
2
 
1
 
! Отговори
gosho преди 2 години
До НалиИскахтеПромянаiskahme da gi nyama komunistite,koito izlugaha naroda s izmislena opozitciya i stignahme do tova da ni natresat radev.sega rezi,koito go podkrepyat da plashtat skupite gaz i tok.loshoto e che i nevinnite go otnasyat
101
3
 
0
 
! Отговори
УМЕН ЧОВЕК преди 2 години
До: номер 115 Виж какво ще ти кажа, пич! И аз съм скачал по площадите. И съм гласувал винаги за правилните хора. Но стадото тегли в обратна посока. Това беше цитат от песен на Миленита, смятам че съм длъжен да цитирам автора. Не съм гласувал за: БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, ЧАЛГАРСКАТА ПАРТИЯ НА ТРИФОНОВ и разните там патриотарски елементи. Уточнявам за кого НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ! Извинявам се ако съм пропуснал някого, нека не ми се сърди. ВИНАГИ съм гласувал за други, и пак за други ще гласувам...
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИнженерГледай си работата, не само ти си инженер, знаем, че не е безопасно, да не говорим за природата наоколо,водата и за радиоактивните отпадъци, Белене е мястото, което е подбрано от специалисти! Строй си ги у дома си като искаш, а не у нас в градовете!
99
1
 
6
 
! Отговори
синоптик преди 2 години
Идва Радева зима
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки бедняк бизнесмен иска да кръволочи евтин ток...............Бизнесът му бил много важен. Важен е за семейството му. Работниците му ще се преместят при по-богатите бизнесмени...............
97
1
 
2
 
! Отговори
gosho преди 2 години
До астораpitay komunista kadiev,po tochno jena mu -tya preprodava evtiniya tok ot kozloduy
96
1
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Вие може да му се смеете на ПроСоТо, но такива ядрени електроцентрали вече има.Наричат се още модулни и може да са от десетина мегавата.Все пак живеем в 21-ви век, а Сталин е умрял отдавна.
95
5
 
5
 
! Отговори
НалиИскахтеПромяна преди 2 години
"Кой не скача е червен,кой не скача е червен!Четиридесет и пет години стигат!"Помните ли!?По времето на Бай Тодор не сте били яли банани.Сега има банани. Яжте и си трайте !
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на времето комунистите изнесоха житото и рупахме камъни сега изнесоха тока и ще си светиме със свещи гарантирано от Радев
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТоИ още нещо , Балканите са земетръсна зона, не може където ти скимне и на каквато почва ти скимне да строиш централи!
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТоСмешно нещо си написал, не става във всеки град и място да има мини АЕЦ , и АЕЦа ползва вода, ако не знаеш, а около АЕЦа не е безопасно, водата също, да не мислиш, че Белене е случайно избрана от специалистите и не са направени предварителни подробни проучвания, преди да изберат мястото?
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкоо, на кого ни остави, Бойко? Крадците н Радев пощуряха за пари.
90
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
енергийния проблем може да се реши само с.."Местни източници на ток"..-За всяко по-голямо населено място да се изгради подземна ядрена централа с малка мощност,колкото да обслужва нуждите на града..Подземна,безопасна и лека за поддържане..
89
5
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ДОКАТО БЕШЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ....ИМАШЕ ТОК , ЕВТИН ПРЕВОЗ И ХРАНА ЗА НАРОДА.....СЕГА ПРИ ФИГУРАНТА ШЕ ГО ДУ ХАТЕ.....
88
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
ФИГУРАНТА И ГЕЛОСАНИТЕ МУ *** ДАЛЧЕТЕ , ЧАЛГАРЧЕТА И ВМИРИСАНИЯ АРМЕНЕЦ С КЮСТЕНДИЛСКАТА ДЖИБРА .....НАКРАЯ ГЕНЕРАЛНО СЕУС РАХА....ХА,ХА,ХАААААААА......ХА, ДА Н"ГИ Е ЗДРАВЕ.....!
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха,ха, ха, хаааааа Абе овца Гербава това е в световен мащаб не е само в България аз живея в чужбина и тук се очаква голямо покачване на газта и тока. Ама като си овца си оставаш за цял живот особенно ако си Гербава.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настъпват вълчи времена.Системите с перки и слънчевите панели,не са особено изгодни,защото ел.системата е скъпа,а батериите трябва да се сменят след известен париод от време и също са скъпи! Само слъчевите панели(или слънчево-дъждовните), включващи се директно в контакта са изгодни.Толкова ли няма една група инженери да създаде в БАН един продукт - комбинация от миницентрала за ток, с локално парно, което да се побира в избите или таванските стаи на стандартните блокове?В краен случай - до блока
85
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
цялото гербовойнство се мобилизира да подрива държавата..КЕВР е техния "Фронтмен"..Някой може ли да обясни какво означава твърдението ..:-"Поради голямото търсене на електроенергия"?!..Кога станахме супериндустриална държава,че потреблението на ток така ДРАСТИЧНО е "нараснало"?!..Не усещате ли,че това е ПОРЕДНАТА АТАКА на ГЕРБОМАФИЯТА,която успя за дванадесетте години Тиквобеснеене да УЗУРПИРА най-важните за икономиката и БИТИЕТО ни отрасли?..Империята на МУТРИТЕ ОТВРЪЩА НА УДАРА"!..Борбата ще
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчегъртаха цената на тока...