Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо

Работодатели искат компенсации от държавата
Обновена: 24 сеп 2021 17:49 | 24 сеп 2021 17:30, Анисия Иванова
153
Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички потребители, които купуват енергия от Българската независима електроенергийна борса, да получат компенсации от държавата. Това настояват от работодателските организации у нас.

В условията на пандемия и нарастващите цени на електроенергията бизнесът предлага мярката за подкрепа на заетостта "60/40" да бъде преформатирана като "75/100".

"Тоест 75% от възнагражденията и осигурителните вноски да се покриват само за неотработеното време, а за отработеното време работодателят да изплаща 100% от възнаграждението", призова Добрин Иванов от АИКБ.

Високите цени на електроенергия на едро няма как да се отразят пряко върху сметките ни за ток. Още след 1 януари обаче битовите потребители ще почувстват осезаемо отражението. Тогава се очаква да поскъпнат също парното и топлата вода заради нарастващата цена на природния газ на световните борси.

"Ако се случи минимум 20%, то тогава при следващия регулаторен период трябва да очакваме много сериозен взрив на цените. Предполагам, че повишението ще бъде доста повече от 20%, може да стигне и 40%", прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

На фона на поскъпването на основни хранителни стоки и услуги на битовите потребители няма да се наложи да плащат повече при посещение в заведенията например, въпреки че именно те реализираха най-големи разходи и заради цените на електроенергията, и заради ограниченията върху работата им в условията на пандемия.

"Първо, доставните цени се вдигнаха страшно през последните два месеца. Сметките за ток са се вдигнали с по 2,5 спрямо същото време миналата година. Не могат безкрайно да се вдигат цените, защото на хората не се е променил стандартът, така че от това вдигане на цените няма да има голям смисъл. Това е поредното нещо, което изяжда от печалбата", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От "Българския енергиен холдинг" обаче казват, че тенденция за поевтиняване на ток няма, защото търсенето на електроенергия в момента е много голямо.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ценатокBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмените да се откачат от мрежата, да не консумират. Цената ще падне за останалите бизнесмени. Разберете се, четни и нечетни бизнесмени да се закачват за жиците през ден.
82
1
 
11
 
! Отговори
астора преди 2 години
Само ако може някой да информира АЕЦ КОЗЛОДУЙ при цена 50лв мегават кьде и отива продукцията
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През соца имахме много добри специалисти инженери, вкл. и в енергетиката, но почти не останаха , докато все още има живи, платете им - да създават проект хибрид - миницентрала за ток в комбинация с локално котелно за топла вода и парно, дайте средства и срок на учените от БАН , на инженерите , да го разработят БАН, ще има и печалби за БАН, ще има и полза за населението, а ако е на въглища, ще има работа и за Мариците, но и други горива може да се използват , газта е най-чиста енергия, но може и
80
7
 
6
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
7000 декара земя обработвам. Като го няма рушвета към герб, спокойно мога да плащам и 700% по-скъп ток и горива. То какво беше това чудо бе, нямаха наяждане тия кърлежи.
79
5
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ СЕГА ОТ "ПРОМЯНАТА"....главата на Фигуранта , сега можете да си я заврете отзад...ЗА ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!
78
1
 
0
 
! Отговори
до 91 преди 2 години
А, сакън, пепел ти на устата. Натиснат ли шефовете, те ще си избият загубите от моята и твоята заплата. Държавата достатъчно взима от нас. Ние сме един от много много малкото сектори, където трудовите ни договори са на реалната заплата и осигуровки и в 85% от случаите, това е максималния осигурителен праг.
77
4
 
4
 
! Отговори
До чужбина преди 2 години
Само слави ей!!! Сега доволни ли сте ще се връщате ли вече???
76
2
 
4
 
! Отговори
baysando преди 2 години
Само чакайте да забранят двигателите с ВГ и да се качим всички на електрички
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не вземте да натиснете малко ИТ фирмите, ето вече две години си плащаме като попове тока от т.нар. хоум офис, а фирми които се хвалят като супер топ една стотинка не са дали нито за тока, нито за преустройството на апартамента за хоум офис, нищо.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези цени скоро ще ми излиза по евтино вместо да пусна прахосмукачка и да купя литър олио, да отида на простит###утка
73
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85-86 Въй къв си страшен.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата трябва да тегли заем за АЕЦ и данъкоплатците да го изплащат, за да копаем повече крипто.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за една година,тихомълком увеличиха цените на стоките със 100%. Сега, когато увеличат цената на тока - още 100% цените на стоките, с оправданието че цената на тока се е вдигнала. И глейте тогава как ни магазини здрави ще останат, ни бизнесмени ни нищо. Побоища и масово разрушение на вечно гладните търгаши. Ей това иде. Само да мине Януари и глейте ко стаа.... как хората озверяват.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсеки има по 2-3 телефона. Като ги включи в Мрежата и кръволочи ток! ------ Пълни глупости, телефона, лампите, хладилника - не взимат много ток, много ток гълтат бойлерите, сушилните, ютията и такива разни неща
69
2
 
8
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Нали искахте "Вън на ЧЕЗ", на Ви сега реалността.
68
1
 
8
 
! Отговори
69 преди 2 години
КЕВР - разформироване, ЕСО - разформироване, всички са в играта, мораториум за износа, държавен ток няма да се изнася, частният да го продават, на който искат да го продават и на каквато цена искат;)
67
9
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС ? преди 2 години
За 12 години управление на бандита бойко борисов не му стигна времето да започне АЕЦ Козлодуй, а отделно спря и Южен поток и ни остави да се спасяваме!! Само не знам, защо никой не му търси отговорност и то съдебна ????
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе са криптовалутите, на американците им е забранено чрез закон да изкупуват въглеродни емисии в щатите и те купуват от други места(вкл. и Европа) и след това ги продават скъпо и се вдига страшно много цената на енергията , има и други причини, но казаха, че това е една от основните причини да се вдига цената на тока
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 Зелена енергия на 11ст друг път. Минимум 3 по толкова, стига и до 6.
64
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
И две години няма да изкара. Тука всички са експерти по ваксини, енергия, военни самолети и каквото се сетиш. В главите им има само оборска тор.